10. února 2014

Tiskové prohlášení Oblastního sdružení ODS Ústí nad Labem ze dne 10. 2. 2014 Financování Činoherního divadla města Ústí nad La

Zastupitelé a zastupitelky statutárního města Ústí nad Labem zvolení za ODS (dále jen „zastupitelé ODS“) s velkým znepokojením sledují situaci okolo financování provozu Činoherního divadla města Ústí nad Labem o.p.s. (dále jen „ČS“) na rok 2014.

Dne 5.12.2013 schválilo Zastupitelstvo města Ústí nad Labem rozpočet statutárního města Ústí nad Labem na rok 2014, a to i hlasy zastupitelů ODS. 

K předloženému návrhu výdajové části rozpočtu v kapitole „23.3 - Oblast kultury“ neměli zastupitelé ODS žádné připomínky či výhrady a hlasovali pro výdaje ve výši 12 mil.Kč na financování „Činohry Ústí nad Labem“. Z návrhu rozpočtu v jeho tabulkové části ani z příslušné důvodové zprávy nebylo jakkoliv patrné, že se jedná o výdaj, který bude Radou města Ústí nad Labem následně distribuován jiným způsobem, než tomu bylo v předchozím období, tj. například v roce 2013, tedy ve prospěch ČS. Částka 12 mil.Kč byla navíc v tabulkové části návrhu rozpočtu uvedena ve stejném řádku, jako částka 9,5 mil.Kč, která byla ČS městem poskytnuta formou dotace v roce 2013. Informací o grantovém řízení, které na svém mimořádném jednání dne 27.1.2013 vyhlásila Rada města Ústí nad Labem, byli proto zastupitelé ODS zaskočeni podobně, jako vedení ČS a veřejnost.

 

S ohledem na výše uvedené se zastupitelé ODS cítí být předkladatelem návrhu rozpočtu města Ústí nad Labem na rok 2014 uvedeni v omyl a situaci okolo financování ČS v roce 2014 považují za zmatečnou. Za jediné možné a korektní řešení považují zastupitelé ODS opětovné projednání výdajové části návrhu rozpočtu města Ústí nad Labem v kapitole „23.3 - Oblast kultury“ s tím, že předkladatel návrhu rozpočtu tentokrát řádně a transparentně osvětlí zastupitelům přesné určení výdaje ve výši 12 mil.Kč pro rok 2014 a umožní jim tak zodpovědně zvážit, zda takový návrh podpoří, či zda případně navrhnou postup jiný.

 

Zastupitelé ODS nikterak nezpochybňují kompetenci Rady města Ústí nad Labem v oblasti navrhování jiných než stávajících způsobů financování ČS či jiných subjektů. Musí se tak ale dít zásadně korektně, transparentně a především v čase, odpovídajícím možnostem a potřebám financovaného subjektu. Vyhlášení grantového řízení bez předchozí komunikace s vedením ČS, bez předchozího a úplného informování všech zastupitelů města a v čase již probíhající divadelní sezóny, považují zastupitelé ODS za neakceptovatelné.

 

Zastupitelé ODS považují postoj, který ve věci financování ČS na rok 2014 zaujal člen Rady města Ústí nad Labem Jan Eichler, za skandální a žádají Radu města Ústí nad Labem o jeho okamžité odvolání z funkce člena Správní rady ČS. Zástupce města, který namísto vytváření atmosféry spolupráce mezi zakladatelem a jím založenou o.p.s. spoluvytváří ČS takovéto pasti, nemá ve Správní radě ČS co dělat!

 

Za Oblastní sdružení ODS Ústí nad Labem:

Mgr. František Nesvadba - předseda Klubu zastupitelů ODS Zastupitelstva města Ústí nad Labem

Mgr. Radim Holeček - poslanec PČR, předseda OS ODS Ústí nad Labem

Štítky:
tisková zpráva