11. dubna 2022

Události, komentáře: S Putinem bychom mluvit neměli

(ČT 24) Rakousko si nyní chce zahrát roli mostu či zprostředkovatele, my jsme však v situaci, kdy bychom s prezidentem Putinem mluvit neměli, prohlásila eurokomisařka Věra Jourová (ANO) v Událostech, komentářích v souvislosti s cestou kancléře Karla Nehammera za Vladimirem Putinem. S tím souhlasí i europoslanec Alexandr Vondra (ODS), který poznamenal, že v tuto chvíli není správný čas na jednání. Podle europoslance Luďka Niedermayera (TOP 09) mohla tato návštěva dávat smysl, pokud by měla podporu z Kyjeva.

Celou debatu s Alexandrem Vondrou můžete zhlédnout na ČT24.

Alexandr Vondra v souvislosti s rakouskou snahou připomněl rok 1968, kdy Rakousko otevřelo Československu hranici. „Dnešní návštěva kancléře je přesně v tom duchu rakouských snah, ale jsem k tomu skeptický a nemyslím si, že je čas s Putinem jednat,“ řekl Vondra s tím, že vše proběhlo takřka bez přípravy a bylo jasné, jak to dopadne.

Bezprecedentní sankce

Evropská unie v pátek schválila pátý balík protiruských sankcí, které výrazně omezí lodní a silniční nákladní dopravu z Ruska. Poslanci se shodli, že jsou bezprecedentní. „Nepamatuji si takhle tvrdé sankce,“ prohlásil Alexandr Vondra s tím, že je vidět velký rozdíl oproti období po anexi Krymu. „Není to jen nějaké mravní alibi. (…) Teď to Putina skutečně bolí,“ prohlásil a dodal, že stále ale vidí nedostatky.

„Největší atomovka aplikována nebyla,“ poznamenal v souvislosti s činností jedné ze tří největších bank – Gazprom bank, která nebyla odstavena, jelikož přijímá platby za plyn.

Alexandr Vondra

místopředseda strany
europoslanec