11. dubna 2022

ČRo Plus: V zahraniční politice by měla zůstat jednomyslnost

(ČRo Plus) V prvním kole francouzských prezidentských voleb uspěla současná hlava státu Emmanuel Macron, aby se v kole druhém utkal s Marine Le Penovou, která navzdory otevřeným kontaktů s Vladimirem Putinem získala hlasy víc než 8 milionů Francouzů. Nakolik by její vítězství ohrozilo jednotu Evropy? Europoslanci Markéta Gregorová (Piráti) a Alexandr Vondra (ODS) si ale nemyslí, že Le Penová vyhraje – postoj Evropské unie k ruskému agresorovi se podle nich nezmění.

Celou debatu s Alexandrem Vondrou si můžete poslechnout na ČRo Plus.

Alexandr Vondra souhlasí, že velkou změnu nemusíme čekat: „Přestože se mi postoj Viktora Orbána k Rusku a válce na Ukrajině nelíbí, tak mí maďarští kolegové nikdy nic nevetovali a neuchýlí se k tomu ani v budoucnu. Ve Francii vyhraje Macron, takže tam taky nic nehrozí.“

„Ale je to varující, protože ve Francii vidíme, že kdyby o volbách rozhodli ti nejmladší bez jakýchkoliv historických zkušeností, tak bychom asi koukali, protože Macrona v prvním kole voleb podrželi jen senioři,“ odkazuje na preference mladých voličů k extrémní pravici respektive levici europoslanec.

Alexandr Vondra dodává, že mluvil s několika poslanci maďarského Fideszu, kteří se chlubili Orbánovým vítězstvím: „Já jim gratuloval, ale také jsem jim řekl, že dokud nemění postoj k Rusku a zločinům páchaným na Ukrajině, není se o čem bavit. Od té doby maďarský premiér jasně odsoudil masakr v Buči, takže já si počkám na další vyjádření.“

„Realitou ale je, že v tomto smyslu žádný společný postoj Evropské unie není. Řada zemí v jižním křídle jako Itálie nebo Španělsko celkem nic na Ukrajinu nedodávají. Je tedy na členských zemích, aby ony dělaly, co uznají za vhodné. A jsem velmi rád, že je v tomto Česko velmi aktivní,“ chválí občanský demokrat.

Občanský demokrat ale varuje, že změnu na většinové hlasování v Radě EU by Česko stálo dobré vztahy například s Izraelem. „To je přesně oblast, kde často mnohé velmi vlivné evropské země mají podstatně jiný postoj, protože mají silnou arabskou menšinu. V zahraniční politice by proto měla zůstat jednomyslnost,“ žádá Alexandr Vondra (ODS).

Alexandr Vondra

místopředseda strany
europoslanec