22. února 2022

CNN Prima News: Na Ukrajině to připomíná zabrání Sudet. Je to loupež a roztrhání Minských dohod

(CNN Prima News) Situace na Ukrajině připomíná zabrání Sudet v Československu. Ruský prezident Vladimir Putin k tomu ani nepotřeboval Mnichovskou dohodu. Ve vysílání CNN Prima NEWS to prohlásil europoslanec Alexandr Vondra (ODS).

Celou debatu s Alexandrem Vondrou můžete zhlédnout na CNN Prima News.

V pondělí pozdě večer jednotky ruské armády vstoupily na území povstaleckých republik na Donbasu a míří k tzv. linii dotyku, která odděluje separatisty od ukrajinských vládních sil. Stalo se tak poté, co Putin podepsal dekret o uznání nezávislosti Doněcké a Luhanské lidové republiky. „Je to loupež části ukrajinského území, roztrhání Minských dohod, pošlapání Budapešťského memoranda, kde se Rusko zaručilo za nenarušitelnost území dekrety Ukrajiny výměnou za to, že se Ukrajina vzdala jaderných zbraní,“ rozčílil se Alexandr Vondra.

Vondra vidí v konfliktu na Ukrajině paralelu s československými dějinami v roce 1938. „To, co se včera stalo, je zábor Sudet, aniž by k tomu Vladimir Putin potřeboval Mnichovskou dohodu. Myslím si, že Západ je do jisté míry poučen touto historií,“ uvedl Alexandr Vondra.

Alexandr Vondra

místopředseda strany
europoslanec