20. srpna 2013

Překvapení! Kandidátka ODS bez Libora Lukáše?

„Pozor na šedé mocichtivé myši. Musíme se otevřít osobnostem zvenčí,“ říká v exkluzivním rozhovoru krajský předseda ODS.

Slovácko - Pokud se Poslanecká sněmovna zítra skutečně rozpustí, čekají nás ještě do konce letošního října předčasné parlamentní volby. Jednotlivé politické strany tak odstartovaly překotné přípravy. Na sestavení kandidátek i zahájení volební kampaně, ve které chtějí přesvědčit voliče, že právě ony si zaslouží jejich hlas, mají totiž doslova pouze několik dnů. 

A hned o první překvapení se postarala ODS. Navzdory očekávání se v čele její kandidáty podle všeho neobjeví krajský předseda a bývalý hejtman Libor Lukáš. „Cítím určitý díl spoluzodpovědnosti za současnou politicko-společenskou situaci. Proto jsem se rozhodl, že v nadcházejících volbách asi kandidovat nebudu,“ řekl v exkluzivním rozhovoru pro DOBRÝ DEN.

ODS dostala v posledních měsících pořádně na frak. Po demisi vlády hradišťského rodáka Petra Nečase byla poslední kapkou nejednotnost ODS při hlasování o důvěře Rusnokově vládě a vyloučení z ODS zlínského poslance Tomáše Úlehly. Pokud bych to zobecnil, všechny průšvihy ODS z poslední doby tak „pramení“ ve Zlínském kraji.  Jak jste to jako krajský předseda ODS vnímal?

Vnímám to velice negativně a jsem těmi průšvihy velmi zklamán. Všechny jmenované aktéry totiž osobně znám a celá léta jsem je významně podporoval. Je to pro mne i obrovské lidské zklamání. Demise vlády Petra Nečase a především okolnosti kolem jeho pádu, to byl pro mě šok. A aby toho nebylo málo, následně mě zasáhla zrada Tomáše Úlehly, kterému nevyčítám, že měl jiný názor, ale že své stanovisko nebyl ochoten nikomu sdělit dopředu a zachoval se proto jako Jidáš.

Dnešní situace v krajské ODS je tak velmi vážná, protože oba pánové, Nečas i Úlehla, byli dlouhá léta dominantními politiky občanských demokratů. Proto i já musím cítit za aktuální vývoj určitý díl spoluodpovědnosti. Tito lidé se totiž nedostali do svých funkcí sami. My všichni jsme je podporovali a volili, legitimizovali jsme jejich mandát v tom smyslu, aby mohli vést a zastupovat občanské demokraty v nejvyšších politických funkcích. Přestože jsem nemohl faktické skutky a konání těchto lidí příliš ovlivnit, politicky cítím svůj díl zodpovědnosti.

Když mluvíte o osobní zodpovědnosti, co to bude konkrétně znamenat? Odcházíte snad z politiky?

V tuto chvíli stojím před velkým rozhodnutím a současně nabývám přesvědčení, že v těchto volbách nebude žádoucí, abych zatěžoval kandidátku občanských demokratů svým jménem. Nevím o ničem, co by moje přesvědčení v takto krátkém čase mohlo změnit. Z politiky určitě neodcházím, budu i nadále politicky pracovat a budu i aktivní. Mám zájem se především podílet na postupné rehabilitaci české pravice u nás. Svým krokem bych uvolnil místo jiným, kteří nejsou zatížení svou minulostí a mohli by voliče více zaujmout.

Samozřejmě bych byl velmi nerad, aby těmi novými tvářemi byly tváře staronové, které doposud někde v ústraní vyčkávaly, až se dlouhodobě etablovaný lídr Libor Lukáš odporoučí. Vnímám zároveň, že se v současné době v ODS objevuje i celá řada kritických hlasů. Je třeba si ale v této souvislosti uvědomit, že všichni máme svůj díl spoluzodpovědnosti, že všichni jsme ty, které dnes překotně kritizujeme, do jejich funkcí navrhovali.

Možná stojí za připomenutí, že to byl právě Libor Lukáš, který měl odvahu postavit se v roce 2008 na kongresu ODS na pódium a hájit zájmy lidí z regionů, kteří měli odvahu a chuť změnit politiku ODS. Bohužel jsem tenkrát prohrál boj o funkci nového místopředsedy ODS. Od té doby se však již nikdo jiný nezvedl a nevolal po razantní změně. Před 5 lety byla určitá příležitost takovou korekci směřování ODS provést, nicméně samotná ODS ji nepřipustila. Já jsem to respektoval, pracoval dál pro ODS a byl loajální a pevně držel záda jak Petru Nečasovi, tak Tomáši Úlehlovi.

Pokud tedy nebudete kandidovat, znamenalo by to, že ODS budou chybět minimálně tři klíčové osobnosti, které bojovaly o přízeň voličů v minulých volbách. Kdo tedy bude hájit barvy ODS?

ODS by se měla podívat především po úspěšných starostech, kteří mají dobré jméno ve svých obcích a za občanské demokraty odvedli ve službě pro veřejnost kus poctivé práce a jsou rovněž nezpochybnitelnými osobnostmi. Kromě toho by se však ODS měla otevřít vůči nestranickým osobnostem, chcete-li odborníkům, či přirozeným autoritám. Problémem ODS je, že nemá dostatek charismatických a silných vůdců, kteří umí interpretovat liberálně-konzervativní ideje a současně zaujmout veřejnost. Nepotřebujeme žádný nový program, potřebujeme jen držet slovo a směr politiky a mít lidi, kteří upoutají pozornost voličů. Již filozof Machiavelli napsal v 15. století, že nejdůležitější otázkou vládnutí je výběr vůdců. Tedy jak vybrat ty nejschopnější a nejsilnější osobnosti. Kromě loajality a soudržnosti, která byla vždy největší slabinou naší strany, je právě aktuální absence výrazných a silných osobností velkým problémem ODS.

Proč si myslíte, že angažování nestranických odborníků může pomoci ODS vrátit důvěru voličů?

Jsem přesvědčen, že v České republice je velké množství lidí, kteří jsou pravicovými voliči. Tito lidé mne zastavují a říkají mi: „Co to provádíte, koho máme volit? Vy jste teď napáchali spoustu problémů a nenabízíte charismatické osobnosti, kterým bychom důvěřovali a kterým bychom byli ochotni dát svůj hlas.“ A právě proto by se ODS neměla uzavírat, neměla by být jen komunitou straníků, ale měla by být schopna zaujmout odborníky, kteří jsou respektovanými osobnostmi, mají liberálně-konzervativní názory, respektují občanské svobody a mohli by spolupracovat s ODS i mimo její vnitřní strukturu. Hovořím tedy o otevření se odborně respektovaným osobnostem, jejichž morální, společenský a pracovní kredit je na vysoké úrovni. Byl bych totiž nerad, aby se na základě posledního vývoje a překotné snahy "některých" o restart strany, vyrojily zevnitř ODS „šedé mocichtivé myši", které nemají co nabídnout a jejich voličský potenciál je přitom minimální. To je velké nebezpečí pro ODS na její dějinné křižovatce.

A má vůbec cenu dnes volit ODS, když existuje velký předpoklad, že skončí v opozici?

Jsem přesvědčený, že ODS má šanci přežít a projít pomyslnou „soutěskou smrti“. Chce to však čas a velkou dávku trpělivosti. Musíme na všech úrovních umět generovat vůdce, kteří něco umí, něco dokázali, mají charisma a kteří mají veřejnosti co sdělit. Je to rovněž o ochotě úspěšných lidí aktivně se zapojit do veřejné služby, nestát bokem a svými postoji pomáhat české pravici, aby měla důvěryhodné reprezentanty, které budou naši občané ochotni volit. ODS nezbývá nic jiného, než se odrazit ode dna a znovu si vyšlapat svou cestu zezdola. Čeká nás dlouhá „trnitá cesta“, neboť současný stav se nedá změnit ani za týden ani za měsíc, je to otázka několika příštích let.

Vládě Petra Načase se často vyčítalo, že se zpronevěřila programovým zásadám ODS, které se z její politiky téměř vytratily. Co teď s tím? Uvěří voliči znovu ODS, že bude tvrdým obhájcem konzervativně-liberálního hodnot?

Myslím si, že to, co nejvíce vadí veřejnosti, je nedržení slova. Jsem přesvědčen, že politika je o týmové práci a kolektivním spojenectví. Když se fotbalisté rozhodnou, že budou proti soupeři hrát nějakou taktiku, tak nemůže být jediný hráč, který se otočí s míčem proti vlastnímu brankáři, který to navíc nečeká. Myslím si, že veřejnost je nejvíce zklamána z toho našeho neustálého lavírování a přeskakování. Jednou řekneme, že DPH bude taková, pak zase, že bude o 2 procentní body vyšší, či nižší. Jednou řekneme, že podporujeme co nejrychlejší předčasné volby, pak v médiích prohlašujeme, že když budou o měsíc později, tak se vlastně nic nestane, atd. Myslím si, že právě v nedodržování slibů jsme v posledních sedmi letech selhávali a tím jsme se významně znedůvěryhodnili. Když se k tomu přidá ještě nějaký ten vykutálený „šíbr“ a jeho osobní prospěch, tak dílo politické zkázy ODS je v zásadě dokonáno. Často jsme bojovali sami mezi sebou a byli jsme nejednotní. Volič v tom musel mít znatelný chaos, protože nevěděl, kam směřujeme, kdo za občanské demokraty mluví a čeho chceme docílit.

Když nebudete nyní usilovat o politické funkce, co budete vlastně dělat?

Vrátím se k tomu, co jsem dělal před vstupem do aktivní politiky. Své firmy jsem zakládal již v roce 1992, dodnes fungují a budou mě i nadále profesně naplňovat. A navíc jako „nimrod“ budu mít asi i víc času, abych se věnoval vycházkám po krásných lesích v Bílých Karpatech, kam chodím nesmírně rád. No a samozřejmě budu nápomocen při rehabilitaci české pravice a budu kráčet naproti novým výzvám a novým příležitostem.

Libor Lukáš

předseda regionálního sdružení
člen výkonné rady