5. října 2012

O leteckou záchranku bojujeme 3 roky

Zlínský kraj – Zvýšení počtu stanovišť zdravotnické záchranné služby a zřízení letecké záchranky slibuje před krajskými volbami lídr ODS Libor Lukáš v rozhovoru pro Zlínský deník.

Co uděláte pro to, aby do holešovské zóny vstoupili investoři? 

Budeme pokračovat v dobudování vnitřní infrastruktury a nadále budeme velmi intenzivně ve spolupráci s CzechInvestem pokračovat ve vyhledávání investorů a marketingu směrem k nim. Každá investice v zóně znamená nová pracovní místa. 

Jak zařídíte, aby se zvýšila zaměstnanost v obcích, které dlouhodobě bojují s velkým počtem lidí bez práce? 

Lze ho řešit systémovou a trpělivou podporou směřující k vytváření nových pracovních míst. Vytvářet firmám dobré podmínky pro jejich fungování a rozvoj. Jako nová ekonomická odvětví a příležitost pro rozvoj regionu bude rozvíjena oblast cestovního ruchu a lázeňské turistiky. To může pomoci všem obcím a městům v kraji. 

Co je podle vás největší překážka komplikující podnikání ve Zlínském kraji a jak ji hodláte odstranit? 

Jedinou významnou, kterou postupně eliminujeme, je kvalita dopravní infrastruktury a dálniční propojení. Nadále budu prosazovat budování dálniční sítě s důrazem na napojení směrem ke slovenskému průmyslovému Pováží a jižním směrem k Břeclavi a rakouské hranici. 

Jakou formou hodláte vypsat krajské veřejné zakázky, abyste podpořili podnikatele v regionu? 

Jedině formou, kterou říká zákon. Místní firmy jsou lépe obeznámené s jednotlivými projekty, takže jejich nabídky povětšinou bývají dobře zpracované, a jsou proto i úspěšné. 

Představte si, že byste přišel o práci. Dokázal byste vyžít ze sedmitisícové podpory? Jakou byste si vybral rekvalifikaci? 

Musel bych velmi šetřit a především hledat práci. Rekvalifikaci bych nehledal, snažil bych se uplatnit v oboru, který jsem studoval a v němž mám praxi. 

Co uděláte pro to, aby se v pohraničí snížila kriminalita? 

Nyní je to o tlaku kraje v úzké součinnosti s obcemi a městy, aby se nesnižovaly současné početní stavy policistů, které prosazuje ministerstvo vnitra. Kraj přímé nástroje v této oblasti nemá. 

Lze udělat něco pro to, aby se ve Zlíně snížily ceny nemovitostí i služeb? Přece jen jsou jedny z nejvyšších v ČR. Příjmy obyvatel jim přitom neodpovídají. 

Opravdu si myslíte, že kraj určuje tyto ceny, to bychom byli před rokem 1989…?! 

Pokud by EU zastavila dotace pro ČR, tedy i pro kraj, jak byste bez nich zajistili rozvoj regionu? 

Museli bychom některé projekty odložit nebo rozložit v čase a možná se některých vzdát. Také bychom museli zvážit financování z jiných zdrojů. Každopádně by některé věci šly pomalu, to ale neznamená, že bychom postupný rozvoj nezajistili. 

Jak zvýšíte počet míst v domovech důchodců? 

Bude to o potřebných financích. Takové projekty již nyní připravujeme, např. ve Valašském Meziříčí nebo ve Vsetíně ­Jasence. V této oblasti předpokládám, že se významným způsobem zapojí také obce. 

Plánujete snížit počet úředníků na krajském úřadě a zjednodušit současnou byrokracii?
 

Určitě dojde k optimalizaci pracovních pozic především v souvislosti s ukončením mnohých evropských projektů, ale mnohé závisí také na tom, jaké povinnosti nám přidělí stát. Populistické sliby o radikálních možnostech snižování počtu zaměstnanců jsou jen řečmi bez znalosti potřebných souvislostí. 

Mnoha obyvatelům je funkce hejtmana vzdálená. Co uděláte pro to, abyste se jim v případě zvolení přiblížil a přesně věděli, co máte na starost? 

V tomto máte pravdu a tuto skutečnost dokládají i vaše dotazy. Navázal bych především na pravidelná setkání v obcích a městech na všech úrovních, které jsem kdysi jako hejtman již realizoval. Platí stará dobrá poučka: Komunikovat, komunikovat, komunikovat... 

Jak přimějete obyvatele, aby šli k volbám? 

Tak se to dělalo v dobách reálného socialismu. Dnes naštěstí nelze nikoho přimět, aby šel k volbám, tedy alespoň v této naší demokratické společnosti. My spoluobčany pouze ve své kampani budeme přesvědčovat, že mají využít svého práva volit a přijít do volebních místností. 

Co uděláte pro to, aby… a) byla dokončena druhá část otrokovického obchvatu? b) přišla na pořad dne neustále odkládaná stavba obchvatu Kunovic, a začala se tak konečně řešit katastrofální dopravní situace při průjezdu městem? c) byla dostavěna silnice 1/57 mezi Vsetínem a Valašským Meziříčím? 

Jsou to důležité projekty. Budu důsledně vyvíjet tlak na ministerstvo dopravy a českou vládu, aby se tyto potřebné projekty realizovaly, a poskytnu potřebnou součinnost. 

Jaké řešení podporujete v případě diskutované silniční křižovatky u Bezměrova, na které zemřelo během loňska při nehodách hned několik řidičů? 

Budu intenzivně tlačit na Ředitelství silnic a dálnic, aby změnilo dopravně inženýrské parametry na této nebezpečné křižovatce. 

Jak zajistíte, aby i do malých obcí jezdilo více spojů? Lze se domluvit třeba se slovenskými dopravci? 

Dopravní řády se řeší a přizpůsobují operativně, takže se o to pokusíme, ale budeme vyžadovat určitou míru spoluúčasti obcí na jejich financování. 

Co uděláte pro to, aby byl sjízdný Syrákov také v zimě při sněhových kalamitách?
 

Budeme vyžadovat stodesetiprocentní nasazení od silničářů a budeme kontrolovat ve spolupráci s policií nepoctivé řidiče na letních gumách. 

Co uděláte pro to, aby z krajských nemocnic neodcházel personál do jiných zdravotnických zařízení? 

Nabídneme jim odpovídající a dobré, stabilní pracovní podmínky. 

Zajistíte, aby byla alespoň v krajském městě nepřetržité zubní pohotovost? 

Budeme o tom jednat. 

Co uděláte pro zachování všech současných porodnic ve Zlínském kraji? 

Budeme o tom intenzivně jednat s VZP. 

Jak zajistíte vylepšení technického vybavení v krajské nemocnici? 

Budeme pořizovat nové moderní přístroje. 

Jak zvýšíte počet stanovišť zdravotnické záchranné služby? 

Vybudujeme nová. 

Zajistíte v kraji stálou leteckou záchrannou službu? 

Ano, bojujeme o ni už roky! 

Které školy zřizované krajem by se měly sloučit? 

To bude záležet na demografickém vývoji, kvalitě škol a politickém konsenzu. 

Jaké by měly vzniknout nové obory a které by se měly omezit? 

Rozvíjet by se měly technické učňovské obory. 

Co uděláte pro to, aby neodcházeli čerství vysokoškoláci z regionu například do Prahy? 

Budeme podporovat místní zaměstnavatele, aby mohli nabízet adekvátní podmínky. 

Máte plán, jak zaměstnancům v krajem zřizovaných školách zvýšit platy? 

Mám. 

Libor Lukáš

kandidát na hejtmana Zlínského kraje
předseda místního sdružení
místopředseda oblastního sdružení
předseda regionálního sdružení
člen výkonné rady
zastupitel
zástupce hejtmana