3. června 2020

Vláda vzkazuje podnikatelům, ať se do konce roku hodí zpátky do formy

(Aktuálně.cz) Restauratéři, hospodští, taxikáři, kadeřníci, opraváři… to jsou skupiny podnikatelů, které teď mají extrémně ztížené podmínky pro to, aby svůj byznys po vynucené dvouměsíční pauze udrželi. Udělalo mi proto radost, když si vláda konečně přiznala, že EET je přítěž. Komplikace. Klacek hozený těmto lidem přímo pod nohy. A rozhodla se začátek 3. a 4. vlny odložit.

Bohužel, jak už to tak s touto vládou bývá… řešení, kterým je podle vlády odložení těchto vln EET do konce roku, je nápadem, který zůstal někde na půl cesty.

Proč?

Je dost naivní myslet si, že se ekonomika dá do pořádku do 31/12/2020. Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj předpokládá, že zotavování se z dopadů šíření koronaviru bude světové ekonomice trvat několik let. Světová banka vydala prohlášení, ve kterém konstatuje, že Covid-19 představuje pro světovou ekonomiku větší otřes než finanční krize z roku 2009.

Navzdory varováním odborníků se vláda rozhodla ulehčit těmto skupinám podnikatelů jen do konce roku - a ani o den víc. Milá vládo, dáváš stejný časový horizont na zotavení i sobě? Můžeme s platností od 1. ledna očekávat, že ekonomika bude opět ve 100% kondici, rozjedou se investice, obnoví se zastavené projekty a nebude narůstat schodek státního rozpočtu?

Asi těžko. A proto naši senátoři odklad EET jen do konce roku odmítli a poslali ho zpátky do dolní komory s tím, že by se start 3. a 4. vlny EET měl odložit o tři roky, do 30. 6. 2023. Když už tedy ne rovnou zrušit. Byl to rozumný, realistický horizont, který dával podnikatelům šanci řešit věci, které mohou jejich byznys znovu nastartovat a ne potápět.

Jaký na to měli názor poslanci vládní koalice vám už ale popisovat nemusím. Bohužel, statistiky hlasování mluví jasně. Vláda prostě podnikatelům vzkazuje, ať se hodí do konce roku pěkně zpátky do formy. Tak se těším, až se na podzim začne řešit státní rozpočet na další rok - budeme jí měřit stejně přísným metrem.

Blog Stanislava Blahy.

Stanislav Blaha