15. května 2019

Debata uchazečů o funkci předsedy Evropské komise

(ČT 24) Šestice lídrů evropských politických frakcí, kteří chtějí po volbách do Evropského parlamentu nahradit Jeana-Clauda Junckera v čele Evropské komise, se střetla ve velké politické debatě. Účastníky debaty byli celoevropští lídři frakcí zastoupených v Evropském parlamentu, takzvaní „spitzenkandidáti“. Jejich prostřednictvím se v roce 2014 europarlamentním formacím podařilo výrazně zasáhnout do výběru nového šéfa Evropské komise, když toto křeslo obsadil tehdejší lídr evropských lidovců Jean-Claude Juncker. Nyní o budoucnosti Evropské komise i celé Unie debatovali český europoslanec Jan Zahradil z ODS zastupující frakci Evropští konzervativci a reformisté (ECR), zástupce německé CSU Manfred Weber z Evropské lidové strany (EPP), eurokomisařka pro hospodářskou soutěž Margrethe Vestagerová (Radikální liberální strana) ze skupiny Aliance liberálů a demokratů pro Evropu (ALDE) a německá europoslankyně Franziska Kellerová (Bündnis 90/Die Grünen) z frakce Zelení – Evropská svobodná aliance (Greens/EFA).

Celý rozhovor se spitzenkandidátem Janem Zahradilem můžete zhlédnout na ČT24.

Jan Zahradil

lídr eurokandidátky ODS