6. července 2020

Kraj snížil energetickou náročnost budovy královédvorské střední školy

Královéhradecký kraj investoval 54 milionů včetně DPH do zateplení hlavní budovy školy a budovy laboratoří Střední školy informatiky a služeb ve Dvoře Králové nad Labem. Její provoz je tak podstatně úspornější. Stavební práce začaly koncem roku 2018 a skončily na jaře 2020. Financování projektu pokryla dotace z Operačního programu životního prostředí ve výši 20,5 milionu korun, zbytek uhradil Královéhradecký kraj.

"Budovy středních škol, které jsou krajským majetkem, se snažíme průběžně obnovovat a investovat do nich. Využíváme všech dostupných možností z dotačních programů, protože investované prostředky se nám v mnoha případech časem vrací právě díky dosaženým energetickým úsporám. To je i případ školy informatiky a služeb ve Dvoře Králové, kde se jedná o jeden z největších z projektů zateplování,“ říká náměstkyně hejtmana Martina Berdychová odpovědná za oblast školství. Dodává, že realizace projektu nebyla vůbec jednoduchá, protože se jedná o památkově chráněnou budovu a zateplení kraj musel provázat s realizací úpravy části vnitřních prostor pro nové muzeum textilního tisku.

Budova školy je neoklasicistní stavba z dvacátých let 20. století a patří mezi nedílnou součást prvorepublikové architektury ve Dvoře Králové. Stavební úpravy za účelem snížení energetické náročnosti veřejných budov a zvýšení využití obnovitelných zdrojů energie se týkaly především hlavní budovy a budov laboratoří.

„Vzhledem k tomu, že hlavní budova školy je památka, byla většina její fasády opravena a opatřena novým fasádním nátěrem. Zatepleny byly pouze obvodové stěny nezdobných fasád a budova laboratoří. Dále došlo k zateplení půdy, střechy a částečně i podlah. Také jsme vyměnili okna a instalovali tři rekuperační jednotky na půdě hlavní budovy. V rámci realizace došlo i k rekonstrukci elektroinstalace a rozvodů v laboratořích,“ sděluje radní Václav Řehoř odpovědný za krajský majetek a investice. Celý projekt administruje Centrum investic, rozvoje a inovací.

Střední školu informatiky a služeb ve Dvoře Králové v letošním roce navštěvuje 516 žáků, kteří se vzdělávají v oborech: informační technologie se zaměřením na kybernetickou bezpečnost, aplikovaná chemie, hotelnictví, cestovní ruch, prodavač, bezpečnostně právní činnost, kosmetické služby.

Zdroj: Krajský úřad Kráovéhradeckého kraje

Mgr. Václav Řehoř

kandidát č. 4 do krajských voleb 2020 Královéhradecký kraj
předseda ODS Hradec Králové
místopředseda ODS Královéhradeckého regionu
radní Královéhradeckého kraje pro investice a majetek