20. března 2013

Zprávy

Hostem dopolední zpravodajské relace ČT24 v přímém vstupu ze Senátu byl předseda senátorského klubu ODS Jaroslav Kubera.


Barbora KROUŽKOVÁ, moderátorka:


A my teď míříme do Senátu, kde je už teď připravený Jaroslav Kubera, předseda senátorského klubu ODS. Dobrý den vám přeji. 

 


Jaroslav KUBERA, předseda senátorského ODS:


Dobrý den. 

 


Barbora KROUŽKOVÁ, moderátorka:


A budeme se věnovat jedné záležitosti, která vás dnes čeká, pane senátore, a to je otázka možného omezení imunity zákonodárců a taky ústavních soudců například. Vy jste radikálnější, než ten návrh, co budete dnes projednávat. V čem konkrétně? 

 



Jaroslav KUBERA, předseda senátorského ODS:


Konkrétně v tom, že v podstatě opakuji podmiňovaným návrhem to, co se mi podařilo v roce 2006, kdy Senát schválil tu moji úpravu. Neprošla tehdy v Poslanecké sněmovně. A to, co jsme dostali z Poslanecké sněmovny, je opět takové částečné řešení, které nám nedovolí ten problém odškrtnout, abychom se mu už nemuseli v podstatě nikdy věnovat. Jenom to prodlouží tu agonii, kdy zase přijde nějaká rekonstrukce státu, destrukce státu, nebo jiná iniciativa, která stejně bude trvat na tom, aby došlo na ten můj návrh. Takže já bych byl rád, kdybychom tento problém už jednou provždy sundali ze stolu a už se jím nemuseli zabývat. Jestli to projde, nebo neprojde, nedovedu posoudit. Jeden z mých kolegů dává další návrh, který alespoň umožňuje to, že když poslanec, který nemá být vydán sněmovnou, požádá o to, aby vydán byl, tak mu musí sněmovna vyhovět. Jak to s ním dopadne, to si nedovolím odhadnout, ale v té euforii, která panuje, spíše tedy hysterii, tak senátoři nebudou hlasovat podle svého vědomí a svědomí, ale podle toho, aby se zalíbili autorům dotazníků, kterým odškrtli, že oni budou pro tento zákon hlasovat v té podobě, jak přišel z Poslanecké sněmovny. 

 


Barbora KROUŽKOVÁ, moderátorka:


Jen jestli, promiňte, pane senátore, vy nejste tak radikální, protože jste si dopředu spočítal, že radikální verze neprojde vůbec, takže budeme v situaci: "Já jsem něco navrhoval, neprošlo nic, moje chyba to není". Jestli totiž není ta možná salámová metoda lepší? 

 


Jaroslav KUBERA, předseda senátorského ODS:


No, to je, vždycky ti protivníci to říkají, že to je naschvál proto, aby se nepřijalo nic. To prostě není pravda. My jsme jednou v Senátu už tuto verzi přijali. Jestli bude přijata jiná verze, já s tím nemám žádný problém. Ale ta verze vůbec nic neřeší. Nemáme teď prostor, abych vysvětlil to, jak to bude vypadat s poslancem, který nebude vydán a bude 4 roky čelit vydírání. Jednak bude moci ovlivňovat samozřejmě svědky, což je nepřípustné, a někteří poslanci, kteří se ve sněmovně narodili, tak budou stíhání třeba po 16, nebo 15 letech, kdy už svědkové budou po smrti. A účelem trestu je vždycky, aby byl bezprostřední po činu. Ne po 10 nebo 15 letech. To byl ostatně také důvod onoho článku dvě. 

 


Barbora KROUŽKOVÁ, moderátorka:


A to je možná právě ta chyba, jestli jsou někteří poslanci politici, jak vy říkáte, kteří se v té sféře narodili. To znamená, že nikde jinde nepůsobili, a možná právě proto mají zájem, aby si tam mohli dělat, co chtěli. 

 


Jaroslav KUBERA, předseda senátorského ODS:


A jaká bude asi snaha toho poslance, který bude připraven na to, že po skončení jeho mandátu ho budou stíhat? Tak udělá všechno pro to, podplatí, jenom aby byl na kandidátce politické strany, aby se opět dostal do sněmovny a čekal další 4 roky. Prostě ten zákon je jenom populistické gesto. On prakticky vůbec nic neřeší. Kromě toho v následujících 20 letech podle mě nenastane žádný případ, kdy by sněmovna nebo Senát někoho nevydaly, protože by se vystavily opět takové té honbě za to, že někoho kryjí. Proto ten můj návrh je jasný a jednoznačný. Je imunita za proslovy ve sněmovně a za hlasování. A to je všechno. Samozřejmě sporné je, když Česká televize ode mě bude chtít rozhovor tady, tak jsem kryt imunitou, a když půjdeme mimo prostory Senátu, tak nejsem. To je taková pikantnost, ale s tím se nedá nic dělat. A nijak zvlášť mě to netrápí. 

 



Barbora KROUŽKOVÁ, moderátorka:


Vás osobně určitě ne. Když se teď za vás podívám, vidím jenom část sálu, takže vás poprosím, jestli můžete odhadnout, kolik lidí přišlo dnes do práce v Senátu, protože samozřejmě narážím na to, že minule byli mnozí senátoři velmi překvapeni, že ten návrh neprošel. No to proto, že jich spousta právě na to jednání nepřišla. Jaká je účast dnes? 

 

 



Jaroslav KUBERA, předseda senátorského ODS:


Já nevím momentálně, jaké je v tuto chvíli kvórum, ale už to vidím, 64 přítomných, momentálně kvórum je 33. Dívám se tady na tabuli. Ale ona to je politická záležitost. Někdy poslanec nebo senátor nepřijde úmyslně. Dokonce obstrukce se dělá tak, že odejde a zvýší, zvýší tím kvórum, protože kartu nechá zasunutou, to jsou standardní politické postupy. Já jim nevidím do svědomí, jestli nebyli, protože nechtěli pro to hlasovat. Někdo prostě se bojí vyjádřit svůj názor. Já budu hlasovat podle svého vědomí a svědomí a nenechám se žádnými dotazníky nějakých organizací ovlivnit. 

 



Barbora KROUŽKOVÁ, moderátorka:


Já vám děkuji. Tolik senátor Jaroslav Kubera, který vede senátory ODS v Senátu. Na shledanou. 

 


Jaroslav KUBERA, předseda senátorského ODS:


Hezký den, na shledanou. 

Jaroslav Kubera

předseda senátorského klubu
předseda místního sdružení
místopředseda oblastního sdružení
primátor