19. března 2013

Jak se zbavit osoby blízké i vzdálené

V článku Zmršený zákon (Právo 14. 3.) popisuje Pavel Mates právní souvislosti současné úpravy silničního zákona. Kromě osoby blízké vznikla osoba vzdálená a další možný viník, kterým se stal provozovatel.

 
Pokud se řidič dohodne s provozovatelem nebo je provozovatelem sám, zaplatí pokutu a bodové konto zůstane čisté. 
 
Osoba blízká, nověji i vzdálená, tu není odjakživa. Vznikla v době, kdy někoho napadlo pověsit na každý třetí kandelábr radar měřící a fotografující, nastavit ho těsně nad povolenou rychlost a penízky tečou jak obci, tak tomu, kdo obci radar pronajal. 
 
V posledních dnech se objevila zpráva, že o měření by měla zájem Česká pošta, včetně vybírání pokut. Zřejmě má v plánu nahradit každou zrušenou pobočku pošty alespoň dvěma radary. Protože obyvatelé budou dojíždět pravidelně na vzdálenou poštu, je příjem za překročenou rychlost zajištěn. 
 
Odstranit jednou provždy osobu blízkou i vzdálenou je poměrně jednoduché. Prvním krokem je odebrání práva měřit rychlost městským policiím. Slouží totiž převážně k plnění obecních pokladen. Druhým krokem je zrušení stacionárních radarů. Pokud měří rychlost dopravní policie, které toto právo přísluší, a řidiče zastaví, těžko se bude řidič vymlouvat, že řídila osoba blízká, natož vzdálená. 
 
Představa, že měření rychlosti zásadně přispívá ke zvýšení bezpečnosti, je mylná. Mnohem důležitější je postihovat řidiče, kteří nevědí, k čemu je dobré to, čemu se říká blinkr, a o zpětných zrcátkách si myslí, že jsou na autě proto, aby bylo hezčí. 
 
Zrušení bodového systému nenavrhuji, abych se vyhnul rozhořčeným mailům těch, kteří věří, že díky němu jezdíme bezpečněji. 
Jaroslav Kubera

předseda senátního klubu
primátor Teplic
předseda místního sdružení
místopředseda oblastního sdružení

Štítky:
doprava Senát PČR