5. března 2013

Rozhovor pro deník Právo

"Někdy je společnost tak vzrušená, že argumenty nikdo nechce poslouchat. Když čtu e-maily od lidí, kteří tu žalobu podporovali, tak jsou dány jen tím, co někde četli. Oni o tom sami nepřemýšlejí, oni tu žalobu ani nečetli, ani nemohli. Mám podezření, že ji nečetli ani ti, kteří pro ni hlasovali, protože to zdůvodnění je dosti obsáhlé."

Byly vaše argumenty jako odpůrce žaloby tak slabé, že se vám nepodařilo získat více senátorů?

Někdy je společnost tak vzrušená, že argumenty nikdo nechce poslouchat. Když čtu e-maily od lidí, kteří tu žalobu podporovali, tak jsou dány jen tím, co někde četli. Oni o tom sami nepřemýšlejí, oni tu žalobu ani nečetli, ani nemohli. Mám podezření, že ji nečetli ani ti, kteří pro ni hlasovali, protože to zdůvodnění je dosti obsáhlé. Uvidíme...

Takže zvítězila, řečeno slovy premiéra Nečase, lidská ubohost, nebo podle senátora Dienstbiera odpovědnost?

Ta premiérova slova o ubohosti byla zbytečně emotivní a právě přispěla k tomu, že se někteří senátoři rozhodli. Já bych taková slova nepoužíval, protože respektuji-li svobodu, musím respektovat i svobodu té druhé strany, která má na věc jiný názor. Proto jsem vyzýval, aby nikdo žádným způsobem neútočil na senátory, kteří návrh žaloby podepsali a kteří pro ni hlasovali. Je to jejich legitimní právo a je jen věcí jejich svědomí, jak hlasovali.

Jaké důsledky může mít rozhodnutí Senátu?

Ještě zesílí tlak na tzv. přímou demokracii, která na první pohled vypadá hezky, ale pro praktické použití je téměř nepoužitelná. Pokud ÚS rozhodne, že ta žaloba je špatně, že prezident se ničeho protiústavního nedopustil, tak to může panu Klausovi prospět, aby se vrátil do politiky. Takže paradoxně může být posílen. Ale já si myslím, že verdikt ÚS bude: ani oblečená, ani nahá. Řekne, že jsou to věci, které by neměly být, ale to, co v žalobě je uvedeno, tak nic z toho není, co by odpovídalo pojmu velezrada.

Jaroslav Kubera

předseda senátorského klubu