18. listopadu 2012

Partie

Hostem nedělního diskusního pořadu televize Prima Family byl předseda senátorského klubu ODS Jaroslav Kubera.

Jan PUNČOCHÁŘ, moderátor:

Dobrý den. Necelé dva týdny vydržel klid ve vládě Petra Nečase. Po sporech v ODS o podobu daňového balíčku tentokrát přišla na řadu strana LIDEM. Pře se s premiérem a premiér s ní o jméno nového ministra dopravy po Pavlu Dobešovi. Nová nejednotnost se přitom vládě nemusí vyplatit. Daňový balíček teprve míří do Senátu a kabinet na jeho projednání pospíchá. Nejen o tom bude dnešní Partie. Ve studiu vítám předsedu Senátu Milana Štěcha. Dobrý den. 



Milan ŠTĚCH, předseda Senátu /ČSSD/: 

Dobrý den. 



Jan PUNČOCHÁŘ, moderátor:

A předsedu senátního klubu ODS Jaroslava Kuberu. Dobrý den. 



Jaroslav KUBERA, předseda senátorského klubu ODS:

Dobrý den. 

 


Jan PUNČOCHÁŘ, moderátor:

A začneme včerejším státním svátkem. Pane Kubero, jako moc se ztotožňujete s názorem vašeho prezidentského kandidáta Přemysla Sobotky, že odboráři to včerejší datum zneužili se svojí demonstrací? 



Jaroslav KUBERA, předseda senátorského klubu ODS:

Tak já si nemyslím, že zneužili, ale spíš využili, využili té příležitosti, mě ta demonstrace zaujala, zejména ta paní, co má takové zvláštní jméno Švihlíková, a trošku mě děsili ty tři dámy, které mi připomínali jiné výročí a to výročí starší, to výročí těch studentských demonstrací v roce 39. A já, když se podívám na dokumentární filmy v nástupu Adolfa Hitlera k moci, tak v prvních řadách byly vždycky, byly tyto fanatické ženy v Německu, které křičely Hey Hitler. 



Jan PUNČOCHÁŘ, moderátor:

Počkejte, chcete říct, že ti účastníci demonstrancí ve vás vzbuzovali nějaké obavy ohledně budoucnosti České republiky? 



Jaroslav KUBERA, předseda senátorského klubu ODS:

To v každém případě, já si myslím, že to, co tam bylo tvrzeno, že lidé nepřišli, že není poptávka po generální stávce, protože se lidé bojí, já si myslím, že kdyby v sobotu přijelo 200 tisíc lidí do Prahy, tak by se nikdo o místo nemusel brát, protože byl volný den, byl svátek, takže zaměstnavatelům by to bylo vcelku jedno, ale ono došlo k tomu, že odborářům došli peníze a už nemají peníze na to, aby svezli z půlky republiky odboráře a také tím, že byl svátek, tak většina obchodů měla zavřeno, takže nebyla ta zajímavost, která vždycky souvisí s těmi demonstracemi, že se v Praze dá dobře nakoupit. 



Jan PUNČOCHÁŘ, moderátor:

Pane Štěchu, předpokládám, že vy ty včerejší odborářské protesty až takhle nevidíte? 



Milan ŠTĚCH, předseda Senátu /ČSSD/: 

Já vůbec nevidím. Když se vrátíme k listopadu roku 89, tak jsme si říkali, že je potřeba svoboda projevu, svoboda shromažďování a samozřejmě v demokracii lidé projevují různé názory a ty názory, které projevovali účastníci na Václavském náměstí včera odpoledne, jsou názory, které korespondují s velmi výraznou většinou názorů občanů. A já si myslím, že je dobře, že občané jsou aktivní a sdělují své názory, protože pokud by to bylo tak, že půjdou jednou za 4 roky k volbám do Poslanecké sněmovny a pak nechají věci běžet tak, jak běží, tak to by to u nás s demokracií a vůbec vývojem společnosti bylo velmi špatné. 



Jan PUNČOCHÁŘ, moderátor:

Nicméně nepřijde vám podle těch různých odhadů 10 až 25 tisíc účastníků demonstrace jako relativně slabý hlas. 



Milan ŠTĚCH, předseda Senátu /ČSSD/: 

To nebyla demonstrace. Podle mých informací, která by byla nějak výrazně organizovaná, to byla spontánní demonstrace, ke které bylo vyzváno, aby lidé přišli, spoléhalo se, nebo se spíše čekalo, že přijdou lidé tady z okolí Prahy a z Prahy. A ta demonstrace proběhla podle mého podle představ organizátorů. Tam nebylo cílem, aby to byla demonstrace za každou cenu, která bude nějak organizovaná, aby tam bylo úplně, jak se říká, plno, ale byla výzva občanům, pokud máte názory, posíláte připomínky, vyzýváte odborovou centrálu ke generální stávce, přijďte na základě vašeho svobodného rozhodnutí to ukázat na Václavské náměstí. 


Jan PUNČOCHÁŘ, moderátor:

Vy sám jako bývalý šéf odborů byste si vyvodil tu účast a ten počet lidí, kteří tedy přišli na tuhle výzvu tak, jak jste interpretoval, jak byste si to přeložil tedy, že lidé až tak moc nechtějí nějakou generální stávku? 



Milan ŠTĚCH, předseda Senátu /ČSSD/: 

Tak přesně, jak to sdělili organizátoři, je naprosto známý, a mně to říkají i lidé v kanceláři, kteří chodí a jsou obrazně řečeno naštvaní. A když hovoříme o nějakých protestech, oni říkají, no jo, když ale nás ti majitelé těch firem, ti manažeři nás sledují a kdybychom byli vidět v televizi, my se bojíme o to, že o tu práci přijdeme. To prostě lidí říkají. Oni se bojí ty názory projevovat, část těch neříká, že všichni, ale velká část lidí, že na sebe upozorní a dneska práce, to je velmi cenná, cenná věc. 



Jan PUNČOCHÁŘ, moderátor:

Počkejte, jenom se bojí, nebo máte nějaké poznatky o tom, že skutečně v nějakých... 



Milan ŠTĚCH, předseda Senátu /ČSSD/: 

Oni se dokonce bojí takových věcí, že jim zaměstnavatel nevyplácí mzdy v plném rozsahu, že je nutí, aby brali černé mzdy, oni se bojí oznámit, že je nutí dělat víc než 8 hodin denně, když jim říkám, prosím, vás, sdělte mi to, já potřebuju vaše svědectví, budeme to řešit, ti lidé říkají, ne, prosím vás, ne, ne, ne, samozřejmě já bez toho konkrétního svědectví neuspěju nikde, protože nejsou-li důkazy, není možné ani obvinění. 


Jan PUNČOCHÁŘ, moderátor:

Takže jako nejvyšší ústavní činitel v zemi tedy jenom pokrčíte rameny a řeknete si, tak asi tak nějak to je tedy. 



Milan ŠTĚCH, předseda Senátu /ČSSD/: 

Já jsem ten, který bojuje dlouhodobě a prosazuje právě tu ochranu v pracovněprávních předpisech, která by maximálně ztížila to, aby takovéto věci se mohly dělat a také bojuji za to, aby byly posíleny, naopak se stalo v poslední době, že byly sníženy ty kontrolní mechanismy, jako jsou kontrolní činnost úřadu práce. Víte, co se děje s úřady práce, jako je inspekce práce a podobné věci, protože vím, že se lidé docela oprávněně o bojí, a proto je potřeba, aby tam, kde to jde, stát tyto skupiny občanů bránil. 


Jaroslav KUBERA, předseda senátorského klubu ODS:

No, že se bojí o práci, to je evidentní, protože v Evropě je krize a práce je málo, tomu rozumím, ale že by se báli jet do Prahy, protože by je mohly čekat nějaké sankce od zaměstnavatele, to si myslím, že je z říše snů. 



Jan PUNČOCHÁŘ, moderátor:

Myslíte si, že to je tedy přehnaná obava, to, co teď, to, co teď popisoval Milan Štěch. 

 


Jaroslav KUBERA, předseda senátorského klubu ODS:

Ne, pan předseda mluví o situaci, to není…obava o práci samozřejmě tady je, nezaměstnanost stoupá nejen v České republice, ale v celé Evropě, tomu rozumím, ale nerozumím třeba výzvám ke generální stávce, která by to hospodářství evidentně poškodila, poškodilo ty zaměstnavatele i ty zaměstnance, takže myslím si, že v tuto chvíli stávkovat není to, co bychom potřebovali. 



Jan PUNČOCHÁŘ, moderátor:

Když se vrátím k té vaší interpretaci, té včerejší odborářské demonstrace, pochopil jsem to dobře, že to ve vás vzbuzuje spíš úsměv, než že byste se tím ... 



Jaroslav KUBERA, předseda senátorského klubu ODS:

Ne, úsměv ne, já souhlasím s panem předsedou, že to je to nejcennější, co po roce 89 máme. Že je ta svoboda, mě trošku překvapilo, jak se demonstraci zachovali k jiným demonstrantům, kteří nevyhovovali tomu, co chtěli oni, kteří vlastně protestovali proti tomu protestu a ty tam byli napadeni, roztrhány plakáty, ačkoliv odborářům plakáty nikdo netrhal, to já považuji za součást demokracie. A mimochodem v České republice, já jsem zažil demonstrace v různých zemích, Česká republika na ty demonstrace příliš mnoho není. To už by muselo být, aby se sešlo 100 tisíc lidí na Václavském náměstí, my nejsme prostě ten jižanský typ jako v Itálii, kde už se z toho stal takový spíš kolorit. Já jsem tam jednou byl a říkal jsem, co budeme dělat, jdeme do Senátu a tady je demonstrace a oni říkali, počkejte do 12, opřou rudé vlajky a půjdou na pizzu. A ono to tak přesně bylo. Dokonce v jihoamerických zemích jsou placeni demonstranti, kteří si vydělávají tím, že chodí demonstrovat, sám jsem takové demonstrace zažil. 



Jan PUNČOCHÁŘ, moderátor:

Ale tím, že proto není nebo říkáte, Česká republika nemá úplně tradici v demonstrování, to by tím pádem znamenalo, že i menší počet účastníků, těch zhruba 20 tisíc, může signalizovat větší nespokojenost, než to vypadalo vždycky. 

 

Jaroslav KUBERA, předseda senátorského klubu ODS:

Určitě. Určitě. 



Jan PUNČOCHÁŘ, moderátor:

A je to věc, kterou se tedy v ODS zabýváte, jste koneckonců člen grémia. 



Jaroslav KUBERA, předseda senátorského klubu ODS:

Mě to velmi trápí, ale neumím úplně přesně rozlišit, kdy jde o realitu a kdy jde o virtuální realitu. O té korupci už se mluví tak, že všichni tomu věřili, a když se zeptá váš reportér někoho na ulici, tak on neříká názor, ale to, co ráno četl v Blesku nebo viděl v televizi. A velmi často je ta realita skutečně virtuální. 



Milan ŠTĚCH, předseda Senátu /ČSSD/: 

Jestli mohu, tady se posouvají některé věci, pokud já jsem informován, tak ten zásah, který byl na tom náměstí nějak dopoledne ráno, byl proto, že tam byla zcela legálně oznámena akce, která byla povolená a jiný účastník, který neměl povolenou tuto akci, se snažil ten prostor využít pro sebe, takže postup těch složek represivních byl naprosto v souladu se zákonem. A jenom pouze garantoval těm účastníkům, kteří řádně plní všechny povinnosti zákona... 



Jaroslav KUBERA, předseda senátorského klubu ODS:

Pane předsedo, promiňte, o tom já jsem nemluvil, jak odtáhli dodávku, to je v pořádku, tohle byla jiná skupina, která měla své transparenty a měla jiný názor. 



Milan ŠTĚCH, předseda Senátu /ČSSD/: 

O tom já nic nevím, a samozřejmě, že pokud někdo přijde provokovat, když je ta pokojná akce oznámena, není v rozporu se zákonem, přijde tam provokovat, takže to může vyvolat nějakou reakci, já takové reakce nepodporuji, vždycky dělal všechno pro to, aby se to nestalo, ale musí každý počítat, když chce vyvolat konflikt, že ho také vyvolat může. A ještě bych chtěl jednu věc, že generální stávka by poškodila hospodářství. Podívejte se, u nás ta záležitost hospodářství je limitovaná počtem zakázek a kupní silou občanů. Hodinová, dvouhodinová, denní generální stávka v žádným případě nemůže nějak permanentně výrazně poškodit hospodářství, ale já vím, že se ... 


Jan PUNČOCHÁŘ, moderátor:

Počkejte, pane Štěchu... 



Milan ŠTĚCH, předseda Senátu /ČSSD/: 

... že se někteří lidé bojí této akce, že mají strach, že by se najednou občanská veřejnost mohla, mohla by zvednout hlavu, toho se někteří bojí, to já chápu, ale já s tím nesouhlasím. 



Jan PUNČOCHÁŘ, moderátor:

Počkejte, teď jenom nerozumím, jakou má logiku generální stávka, která nepoškodí hospodářství nebo se do ní nepromítne. 



Milan ŠTĚCH, předseda Senátu /ČSSD/: 

Ne, samozřejmě, že ona krátkodobě poškodí, ale jestliže máte stejně dneska výkonnost firem, až na malé výjimky, limitovanou počtem zakázek, který jsou většinou buď stejné nebo menší než v předchozím období, takže ten výpadek, který se třeba v tom měsíci ukáže, že k tomu dojde, tak v dalším měsíci většinou je nahrazen. Víte, nejvíce se stávkovalo v minulosti ve Francii, a přitom Francie měla v Evropě nejvyšší hospodářský růst. 



Jan PUNČOCHÁŘ, moderátor:

A to, co jste říkal, vy si tedy myslíte, že se vláda bojí generální stávky tedy? 



Milan ŠTĚCH, předseda Senátu /ČSSD/: 

No, samozřejmě, každá vláda se bojí generální stávky. To je naprosto jasný, protože je to určitá zpětná vazba, ale já si myslím, že zpětná vazba je například i výsledek voleb. 



Jaroslav KUBERA, předseda senátorského klubu ODS:

Tam se ovšem nemluvilo o dvouhodinové stávce, ti šéfové, ti bossové odborářští mluvili o týdenní generální stávce, a ta už by nepochybně hospodářství poškodila. 


Jan PUNČOCHÁŘ, moderátor:

A bojíte se jí tedy? 



Jaroslav KUBERA, předseda senátorského klubu ODS:

Já se jí nebojím. Já si myslím, že to jsou všechno atributy demokracie, pokud někdo chce takovou stávku vyvolat a má na to sílu, nechť jí vyvolá, já se toho nebojím. 



Milan ŠTĚCH, předseda Senátu /ČSSD/: 

Prosím vás, ta odborová centrála, která je dominantní v České republice, které jsem i já předsedal, pan předseda Zavadil, nepamatuji si, že by mluvil, že chystá, organizuje, připravuje generální týdenní stávku, v žádným případě, jestli to řekne někdo, nějaký jednotlivec, to nakonec víte, že takové věci může říkat kdokoliv, ale odborová centrála vždycky hovořila, že by to byla generální stávka výstražného typu, protože oni nemají zájem trvale poškodit hospodářství, v žádném případě. Oni mají, oni mají ... 


Jaroslav KUBERA, předseda senátorského klubu ODS:

Vy jste mě zřejmě neposlouchal, pane předsedo, včera... 



Milan ŠTĚCH, předseda Senátu /ČSSD/: 

Ale já mluvím o odborové centrále, o panu předsedovi Zavadilovi. 



Jaroslav KUBERA, předseda senátorského klubu ODS:

A vy jste ho nesledoval včera? 



Milan ŠTĚCH, předseda Senátu /ČSSD/: 

Podle mého, když by organizovali... 



Jaroslav KUBERA, předseda senátorského klubu ODS:

Ne, podle mého, vy jste ho nesledoval v přímém přenosu. 



Milan ŠTĚCH, předseda Senátu /ČSSD/: 

Ne, já jsem ho nesledoval, já jsem... 



Jaroslav KUBERA, předseda senátorského klubu ODS:

Já jo. 



Milan ŠTĚCH, předseda Senátu /ČSSD/: 

Já jsem samozřejmě měl další povinnosti, ale já vím, že by se jednalo o generální stávku, která by měla, která by byla hodinová, nebo by byla maximálně denní, protože podle mého přesvědčení by nezískal ani takovou podporu veřejnosti, ale na druhou stranu by to bylo velmi vážné upozornění, který by zpětně, si myslím, situaci v České republice prospělo. 



Jaroslav KUBERA, předseda senátorského klubu ODS:

Počkejte, on tam mluvil předseda odborů z pódia a mluvil, že by sám přál tak alespoň týdenní generální, a to je předseda odborů, takže... 



Milan ŠTĚCH, předseda Senátu /ČSSD/: 

Prosím vás, něco jiného je přání a něco je reálná situace, takže já hovořím o reálné situaci, jaká, jaká by byla možná a jakou by také byl schopen v tom vedení odboru dojednat. 


Jan PUNČOCHÁŘ, moderátor:

Milan Štěch a Jaroslav Kubera jsou hosty Partie na Prima Family. 

 


Jan PUNČOCHÁŘ, moderátor:

Teď budeme mluvit o daních a o tom, co s nimi udělá Senát. Po hlasovací smršti z předminulého týdne se do Senátu znovu vrátil vládní daňový balíček. Předseda sociální demokracie Bohuslav Sobotka už v naší Partii avizoval, že Senát zřejmě využije celou třicetidenní lhůtu, kterou na projednání zákona má. Pokud by to vládní politici nestihli tak, aby nová DPH začala platit hned od nového roku a v obchodech proto nastal chaos, může za to podle Sobotky jen a jen vládní koalice a její chaotický přístup. Pane Štěchu, stále to platí, že tedy sociální demokracie chce využít celých těch 30 dnů. 



Milan ŠTĚCH, předseda Senátu /ČSSD/: 

Ono nejde, jestli chceme nebo nechceme, ale my de facto ani nic jiného nemůžeme, protože když si uvědomíte, že my jsme dostali ten vládní návrh, který má být součástí de facto potom státního rozpočtu, což je velmi prapodivné, to je v rozporu se všemi pravidly, tak jsme dostali osmý, jsme ho dostali, 8. 11., 8. listopadu, Senát bude de facto moci zasedat až 21. listopadu, protože noví senátoři, kteří jsou zvolený, budou skládat až 21. listopadu slib, a to je nejkratší lhůta, která je možná kvůli odvolacím, odvolacím termínům. Takže 8. 11. slib, okamžitě další týden budou tento návrh projednávat výbory, a následující týden, nejbližší možný týden ho bude projednávat plénum Senátu. Takže já si myslím, že my žádné obstrukce neděláme. A když si uvědomíme zpátky, že ten návrh byl předán 18. 9. do sněmovny a že tam ve sněmovně bylo vlastně 14denní přerušení, že se čekalo na kongres ODS, a to až jedna politická strana dá souhlas k nějakému postupu, tak bych prosil, aby nebyly dávány Senátu nějaké přívlastky, že zdržuje, že dělá obstrukce a podobně. My postupujeme naprosto v souladu s ústavu a já si nedovedu ani kratší termín vzhledem k tomu, že jsem plně přesvědčen, že senátoři nově zvolení mají plný právo se účastnit tohoto projednávání, nemá možnost jiného termínu, než toho termínu začátku projednávání na plénu 5. 12. 



Jan PUNČOCHÁŘ, moderátor:

Pane Kubero, podle vás také jsou to čistě jenom procedurální termínové záležitosti, které brání tomu, aby Senát případně nevyužil celou 30denní lhůtu, kterou samozřejmě podle ústavy má, ale zkrátil ji a vrátil případně ten vládní daňový balíček do sněmovny dřív. 



Jaroslav KUBERA, předseda senátorského klubu ODS:

Samozřejmě, že jsou to politické důvody, ale říkám to s vědomím toho, že je to v pořádku, protože jak jinak by se měla opozice, která shodou okolností v Senátu není opozice, tam má většinu, tak přestože je úplně jasné, že Senát odmítne s ohledem na počet senátorů ČSSD, tak je to právo opozice vůči Poslanecké sněmovně se takto chovat, není to nic zvláštního, je to běžné, děje se to i ve sněmovně, že se dělají obstrukce a není to žádný specifikum České republiky. Je to běžná věc v mnoha zemích. 


Jan PUNČOCHÁŘ, moderátor:

Na druhou stranu si za to svým způsobem můžete sami, že jste připustili do Senátu tolik nových senátorů, protože ti vaši prostě neuspěli? 



Jaroslav KUBERA, předseda senátorského klubu ODS:

Toto samozřejmě, ale já musím říct, že nemám příliš rád balíčky, a v tom se asi s panem předsedou shodneme, to balíčkování je vždycky problém. A často máte balíček nebo máte v balíčku věci, teď nemyslím daňové, ale určitě jsou věci, kde by sociální demokracie bez problémů s většinou takového balíčku souhlasila. Ale pak je tam jedna věc, s kterou nesouhlasí. Je to podobné, jako když my vracíme zákon do sněmovny s pozměňovacími návrhy, které často jsou opravdu legislativní, opravují právní chyby a sněmovna nás přesto přehlasuje, protože si nemůže z 10 pozměňovacích návrhů třeba 2, o kterých ví, že jsou správně, nebo proti nim nic nemá, si nemůže vybrat. 



Jan PUNČOCHÁŘ, moderátor:

A co s tím? 



Jaroslav KUBERA, předseda senátorského klubu ODS:

No, je to jednoduché, stačí upravit příslušné zákony a ústavu tak, aby pokud zavetuje zákon Senát, potažmo prezident, tak aby bylo potřeba větší většiny v Poslanecké sněmovně, to je jedna varianta, o které se už dlouho mluví, ale není k ní vůle. A druhá, ta je mnohem jednodušší, aby umožnila sněmovně z pozměňovacích návrhů Senátu vybírat, to znamená, některé návrhy zamítnout, některé přijmout. To by určitě v kvalitě legislativě pomohlo. No, není k tomu vůle proto, že prostě Senát je dítě, které vzniklo v roce 96 a bohužel v tu dobu už byla ustavena sněmovna a málokdo si chce ubrat svoje pravomoci, to samozřejmě nikdo nechce, takže ve sněmovně taková vůle není, to je pochopitelné.

 

Milan ŠTĚCH, předseda Senátu /ČSSD/: 

Shodujeme se, to je dlouhodobý široký názor v Senátu a pokud v budoucnu bude šance na dohodu, abychom zkvalitnili legislativní proces, tak já se plně přimlouvám, abychom se pokusili takovou, takovou dohodu najít. 



Jan PUNČOCHÁŘ, moderátor:

A je to zatím taková hodně teoretická možnost. 


Milan ŠTĚCH, předseda Senátu /ČSSD/: 

Je to z těch důvodů, který kolega Kubera říkal, je to zatím neprůchodné. Ale myslím si, že pokud budeme myslet na kvalitu přijímaných zákonů, tak v budoucnu na to podle mého dojde. 



Jan PUNČOCHÁŘ, moderátor:

A když zůstaneme ještě u toho vládního daňového balíčku, předpokládám, že stále platí názor předsedy sociální demokracie, že ho vrátíte bez pozměňovacích návrhů zpátky do sněmovny, anebo už se v Senátu rýsuje nějaká představa pozměňovacích návrhů? 



Milan ŠTĚCH, předseda Senátu /ČSSD/: 

Tak vzhledem k tomu, že to je všechno... 



Jan PUNČOCHÁŘ, moderátor:

Myslím politický, nikoliv ... 



Milan ŠTĚCH, předseda Senátu /ČSSD/: 

Já vám rozumím, často je všechno 5 minut po 12, tak my nemáme de facto možnost provést to, co tady říkal kolega Kubera, oddělit to dobré z našeho pohledu od toho špatného, a také bychom nechtěli být ani náhodou spojovaný s tím, že jsme zvedli ruku pro zvýšení DPH a některých dalších kroků, s kterými my nesouhlasíme, a proto ten návrh já osobně budu v klidu navrhovat, abychom zamítli a předpokládám, že to bude většina, ale klub sociální demokracie a naši senátoři jsou osobnosti, mají svoje názory a může to být i drobet jinak, ale předpokládám, že obdobný názor bude mít drtivá většina, většina klubu, ale nejenom našeho, ono to bude i ostatní senátoři. A já si myslím, že ani někteří senátoři, kteří patří spíš k té vládní koalici, také nebudou za dosti pro tento návrh zvedat ruku, ale chápu to, že už vládě hoří termíny a považuji za velmi chybné, je to, že to vláda předložila návrh státního rozpočtu, který je v rozporu s jejími vnitřními pravidly, což je taky zákon. A že je, že ty návrhy předkládá na základě právních norem, které ještě nebyly přijaty, to se v minulosti nestává. Já si pamatuji, když za vlády sociální demokracie byl takový pokus, že se ten zákon projedná, de facto ještě přejetím, než začne první čtení, aby předložili to, tak byla velká kritika z médií, z opozice, co si to dovolují, že prostě se musí návrh státního rozpočtu předkládat jenom na základě platných a účinných zákonů. 


Jan PUNČOCHÁŘ, moderátor:

Tak já teď zrovna tuším tedy kritiku, slyším kritiku za strany opozice, takže v tom se snad a v médiích myslím také, takže v tom se ta situace nějak dramaticky nemění. 



Milan ŠTĚCH, předseda Senátu /ČSSD/: 

Ne, v tom se nemění, akorát si myslím, že ta kritika je méně úderná, než byla před těmi třeba 8, 10 lety. 



Jaroslav KUBERA, předseda senátorského klubu ODS:

Ale jedna zvláštnost, na to je potřeba poukázat, jak je tady všechno převrácené, takže pravicové strany navrhují zvýšení daní a levicové strany, u kterých je zvyšování daní a vysoké daně a vysoká míra přerozdělování, v podstatě základem jejich politiky, jsou proti zvyšování daní. Takže pro toho, kdo se na to dívá z venku, to musí být nepochopitelné a musí z toho být zmatený. Já samozřejmě nesouhlasím s tím, aby se daně zvyšovaly, dokonce připomínám, že kdyby kdysi prošel návrh jednotné 15procentní daně z přidané hodnoty, tak jsme možná dnes měli o některé starosti méně, protože v případě, že balíček neprojde, tak bude jednotná daň, ale už 17,5 procenta. 



Milan ŠTĚCH, předseda Senátu /ČSSD/: 

Můžu k tomu říci. Prosím vás, politika sociální demokracie není politika vysokých daní, to opravdu není pravda. Naší politika, naší snahou je politika spravedlivých daní, a my jsme přesvědčeni o tom, že i ten vývoj od roku 90, 2007 ukazuje, že to směřování daňové politiky bylo chybné, vemte si, Topolánkova vláda v batohu snížila daně firem z 24 na 19 procent, když k tomu připočteme velké množství odpočitatelných položek, tak reálná míra zdanění právnických osob je někde 14,5 procenta. V Německu, na Západě je to skoro o 10 procent více, když si... 


Jan PUNČOCHÁŘ, moderátor:

Abych rozuměl té argumentaci, vy tedy říkáte, že... 



Milan ŠTĚCH, předseda Senátu /ČSSD/:

Chybná daňová politika, jo, my bychom určitě, vždyť si vemte, když naše vláda končila, tak daň z přidané hodnoty de facto byla na sníženou sazbu 5 procent a... 

 


Jan PUNČOCHÁŘ, moderátor:

Pane Štěchu, já položím tu otázku znovu a srozumitelněji, vy říkáte, že nechcete vysoké daně, ale říkáte, že tak, jak jsou nastavené, ty jsou nízko a že to je špatně. 



Milan ŠTĚCH, předseda Senátu /ČSSD/: 

Já to dopovím. My nechceme vysoké daně na spotřebu, zejména daň z přidané hodnoty, ale chceme spravedlnost daní formou progresivního zdanění, vždyť se podivte, Skandinávie, Spojené státy, západní Evropa mají progresivní zdanění, právnické osoby mají podstatně vyšší daně ze zisku než mají u nás. A samozřejmě majetkové daně jsou u nás taky, taky velmi nízké. Na druhou stranu si myslím, že ten hlavní krok, který je potřeba učinit, je potřeba hledat v oblasti hospodářského růstu, v tom se my lišíme s tou pravicí, pravice říká, my to vyškrtáme a bude to dobrý, zveřejníme finance, a my říkáme, ano, je potřeba šetřit, rozumě šetřit, ale je potřeba zachovat, udržet hospodářský růst, protože ten produkuje další bohatství. 



Jaroslav KUBERA, předseda senátorského klubu ODS:

Na to je ale jednoduchá otázka, jak by se měl ten hospodářský růst zařídit. Mě zaujal ten komunista z Karlových Varů, který říkal, znárodňovat teda nechceme, na to není teď ještě vhodná doba, ale některé podniky bychom rádi převzali pod svojí kontrolu, takové ty domácké výroby, aby vyráběly, ale to podstatné přece je, že můžou podporovat růst, ale ty výrobky musí být prodejné. Vzpomeňte si na šrotovné, jak jste horovali pro šrotovné, a ukázalo se, že my, kteří jsme byli proti tomu, jsme měli pravdu, jak dlouho to Škodovce vydrželo, že šrotovné v České republice zavedeno nebylo a jaké problémy mají západoevropské automobilky. 


Milan ŠTĚCH, předseda Senátu /ČSSD/: 

Když zavedeno nebylo, tak nemohlo vydržet, ale já bych chtěl říct jinou věc. Vždyť přece je zcela zřejmý, že jestli začne škrtat a velmi razantně škrtat stát, začnou škrtat výdaje do investic, kraje a obce a ty všechny jsou rozpočtovou politikou vlády nucený, tak i ti občané se začnou bát, vždyť vy jste nedávno pořád strašil, jako myslím ODS, především tím, že pokud se nebude tvrdě škrtat, takže tady bude Španělsko a Řecko, vy jste tvrdě škrtali, vystrašili jste veřejnost tak, že veřejnost neutrácí, vnitřní poptávka, spotřeba letí dolů a teďko říkáte, je to dobrý, je to dobrý, musíme dělat optimistickou náladu. Vy, bohužel tam je to jako v té pohádce... 


Jaroslav KUBERA, předseda senátorského klubu ODS:

Tak to není. 

 


Milan ŠTĚCH, předseda Senátu /ČSSD/: 

... v pohádce Sůl nad zlato, že nařizuje se zpívat, zakazuje se zpívat. Takhle to prostě v ekonomice, ale ani v občanské společnosti není možné. 



Jaroslav KUBERA, předseda senátorského klubu ODS:

Ano, přesně, já vám to teď vysvětlím, je to z jiného důvodu, lidé nekupují proto, že oni už utráceli, oni už si napůjčovali a oni teď splácí... 



Milan ŠTĚCH, předseda Senátu /ČSSD/: 

Někteří, prosím vás. 


Jaroslav KUBERA, předseda senátorského klubu ODS:

Ale je jich mnoho. A dluh České republiky je jeden bilion a 600 miliard a stoupá každý den. Takže veškerá vaše prorůstová opatření mohou být jedině na dluh, žádná jiná neexistuje, jenom si půjčovat další peníze. Takže Česká republika je v situaci člověka, který si napůjčoval milion, ale bere 20 tisíc a prostě není už za žádných okolností schopen tu půjčku splatit. To je ta situace. Takže z čeho chcete ten dluh... 



Milan ŠTĚCH, předseda Senátu /ČSSD/: 

Můžu k tomu. My, když jsme v odborové centrále, když jsem tam ještě působil, ale říkala i to sociální demokracie, varovali, že se u nás příliš občané, zhruba před 10 lety, před 8 lety, příliš zadlužují, tak mohu říci, že vám naklonění ekonomové, dneska jsou v čele Vysoké školy ekonomické, na nás, obrazně řečeno, vystartovali, že odrazujeme občany, že míra zadlužení občanů je u nás velmi nízká a že to není možný, a říkali vlastně ty argumenty, že je potřeba udržet poptávku a spotřebu. Víte, ono je to všelijak, jak se komu hodí kdy do krámu, ale znova říkám, pokud se bude vyloženě bez ohledu na dopady jenom škrtat, jenom škrtat, tak to povede k tomu, k čemu to dneska je. Vemte si, že tento týden se ukázaly výsledky, my jsme čtvrtý čtvrtletí v recesi. A ekonomové, kteří jsou vám jinak nakloněni, museli konstatovat, museli konstatovat, že my jsme na tom zhruba vývojem jako Španělsko. A vy jste před několika měsíci říkali, Španělsko, to je tragédie. Kam jste to dovedli? Do španělské situace. 



Jaroslav KUBERA, předseda senátorského klubu ODS:

No, já jenom připomenu, že ti ekonomové, kteří tak horovali, že jsme méně zadlužení nebo lidé, že jsou méně zadlužení než v západních státech, tak většinou to byli zaměstnanci bank, to bylo pikantní. Podívejte se na Internet, kdo to tehdy hlásal, no, samozřejmě ti to hlásali, protože byli ve střetu zájmu, protože potřebovali propagovat... 


Milan ŠTĚCH, předseda Senátu /ČSSD/: 

Ty máte v tý vaší radě, v tom NERV je máte, tadyhle ty lidi. Ti vám tvoří tu hospodářskou nebo tu nehospodářskou politiku, kterou vaše vláda, bohužel realizuje. 



Jan PUNČOCHÁŘ, moderátor:

Myslím, že teď všem ekonomům zvoní v uších a kromě toho mám... 



Milan ŠTĚCH, předseda Senátu /ČSSD/: 

Oprávněně. 



Jan PUNČOCHÁŘ, moderátor:

... pocit, že občas slyším říkat, že sice sedí v NERV, ale že je vláda stejně příliš neposlouchá, takže bychom jim to nemuseli úplně vyčítat. 



Milan ŠTĚCH, předseda Senátu /ČSSD/: 

Tak tam nemají sedět. 

 


Jan PUNČOCHÁŘ, moderátor:

Pojďme ještě k jedné populární věci, kterou vláda prosazuje, a to jsou sKarty. Vy jste v Senátu navrhli jejich omezení, co na nich tedy chcete změnit? 



Milan ŠTĚCH, předseda Senátu /ČSSD/: 

Tak my jsme dali 2 návrhy a připravujeme třetí návrh, jsme velmi pilní, předně musím říci ... 



Jan PUNČOCHÁŘ, moderátor:

Aby ty návrhy procházely, taky kromě toho, že je generujete. 



Milan ŠTĚCH, předseda Senátu /ČSSD/: 

Předně musím říci, od samého počátku jsme sKarty odmítali z důvodu, že není dohoda s těmi hlavními předpokládanými uživateli, to znamená, s invalidy, důchodci, lidmi, kteří jsou na sociální dávky do určité míry odkázaný. My jsme předložili návrh zákona, který už je v Poslanecké sněmovně, který prošel Senátem, a ten omezuje sKarty pouze na dávky, který bych stručně nazval, jsou to dávky v hmotné nouzi. Teďko je podán a bude projednáván v listopadu návrh zákona, který úplně ruší sKarty, a k tomu jsme přistoupili poté, co jsme se dozvěděli obsah a detaily smlouvy s Českou spořitelnou, která je velmi a velmi problematická. I pan premiér hovoří o tom, že se musí jednat a myslím si, že jemu ani není jasno, co pan Šiška v zastoupení pana ministra Drábka vlastně podepsal. A za další, máme připravenu, nebo připravujeme, už je to v poslední fázi, ústavní stížnost, čekáme ještě na nové senátory, kteří věřím, že se připojí, například paní doktorka Wagnerová, nová senátorka, také má prakticky shodný názor jako my a podáme ústavní stížnost, ale víme, že Ústavní soud je poměrně zavalen podání, že to rychle neproběhne, proto činíme ty kroky v tom omezení, případně zrušení sKaret. 


Jan PUNČOCHÁŘ, moderátor:

Jaký je v tomhle postoji ODS, pokud se nepletu, tak to omezení sKaret jste neblokovali, když to řeknu velmi mírně, protože část senátorů byla pro, většina se toho hlasování vůbec neúčastnila. 



Jaroslav KUBERA, předseda senátorského klubu ODS:

Tak já řeknu obecný názor, a to se vůbec netýká jenom sKaret, mimochodem já mám ke kartám obecně takový ne úplně přátelský vztah, ale to podstatné kouzelné slůvko je může, a tam došlo k té chybě. Pokud si někdo může zřídit sKartu, tak je to v pořádku, ale ono se může změnilo v musí, a to je ten hlavní problém, vůbec nejenom sKaret, ale všeho možného v naší legislativě, že se příliš často používá slůvko musí na místo slůvka může. Kdyby totiž to bylo může, tak pro toho, pro koho by ta karta byla výhodná, a ona určitě v některých směrech výhodná je, slouží jako průkaz ZTP, může sloužit jako platební ... 



Jan PUNČOCHÁŘ, moderátor:

A zrovna tělesně postižení jí tedy nechtějí. 



Jaroslav KUBERA, předseda senátorského klubu ODS:

Jasně, a tam je zrovna to, že postižení nechtějí, ale já rozumím tomu, že pro někoho už i z principu to může být obtížné a kdyby tam bylo to kouzelné slůvko může, tak věřím tomu, že by ty karty postupně nabíhaly, lidé, pokud by zjistili výhodu, vždycky je to tak, že když zjistíte výhodu toho produktu, tak do něj půjdete, když se vám to z různých důvodů, ať jsou to postižení nebo jiné skupiny nebo z principu, a to si myslím, že premiér jasně řekl, že to je cílem opatření. Tyto návrhy jsou sice velmi populární, v Senátu všechny projdou, sněmovna je všechny odmítne, ale nepochybně vláda se bude zabývat tím a premiér řekl jasně, že mu od začátku šlo o to, aby to bylo dobrovolné. To, že potom došlo k podpisu smlouvy, no, pochopitelně pro Českou spořitelnu je to výhodný job. Já, když tady byl k tomu seminář v Senátu, tak jsem položil těžkou otázku, protože banky nám padají, že, a Evropská unie chrání 27 bank, mezi kterými Erste není. Důvod, proč mezi nimi není, že není ani německá, ani francouzská, ale rakouská, takže taková těžká otázka, kdyby náhodou ta banka padla, tak to může být obrovský problém. Ale to nepředpovídám, abych nebyl katastrofik, ale určitě vláda bude jednat o tom, aby ta karty byly dobrovolné, kdo chce, si jí zřídí. 



Jan PUNČOCHÁŘ, moderátor:

To tedy špatně udělal pan Šiška nebo pan Drábek nebo obecně za to může TOP 09, protože vy tady jako zástupce nejsilnější vládní strany říkáte, že něco, co vláda ve výsledku prosadila a garantuje špatně. 



Jaroslav KUBERA, předseda senátorského klubu ODS:

Ne, tak ono je to tak, protože je vláda koaliční, tak to funguje tak, že zásluhy si vždycky přičítá ten koaliční partner, který za to může, a negace bude vždycky za ODS, protože to je vůdčí síla vlády, ale tam zřejmě si to ODS neohlídala dostatečně, nevěnovala tomu dostatečnou pozornost, spoléhala na to, jen tak mimochodem k panu Drábkovi obecně, představa, že se dá politika dělat jako hospodářství, že se dá radnice řídit manažersky, jako firma, jako byznys, to je prostě představa, která tady stále vládne a já po 23leté zkušenosti v politice můžu říct, že je to představa lichá a naivní, protože nefunguje, prostě byznys je byznys. A je to mimochodem příčina těch problémů, protože se nám to trošku pomotalo, ten byznys se s tou politikou tak prorostl, že už neví, co je byznys a co je politika. Já nepokrytě, a pan předseda to ví, že pokud v zákoně najdu, že ten zákon se dělá proto, aby měl někdo byznys a ne proto, aby to k něčemu dobrému sloužilo, tak já na to vždycky poukazuji a bohužel těch případů je hodně. 


Milan ŠTĚCH, předseda Senátu /ČSSD/: 

Pane kolego, mohu říct, že z části to tak je, na druhou stranu jste také ukázněně zvedal ruce jak za Topolánkův batoh, tak za některé tyto zákony, ale máte pravdu, že jste jedním z největších kritiků do vlastních řad, ale bohužel, když se podívám třeba na ten článek 12.1.7 smlouvy s Českou spořitelnou, kterou myslím si, že má portfólio dobrý, aby tady nevznikla nějaká panika mezi občany, že tam jsou úspory ohrožený, tak ten článek je hrozný, ten článek prostě říká, 98 procent všech dávek, to prostě pan premiér, ale ani vy jste za to neměli zvednout ruku, že jste tu smlouvu neviděli, no, že jí neukázali nám, to už dneska víme proč, ale že jí neukázali vám a že byste si to nevynutili, když jste pro to zvedali ruku, já jsem pro to nehlasoval, já jsem hlasoval, celý klub jsme hlasovali proti, protože jsme tyto obavy měli. 


Jan PUNČOCHÁŘ, moderátor:

Nicméně i přes Senát, byť to nakonec zamítl, ale i přes Senát prošla, prošel přílepek, který rozšířil vyplácení přes sKarty ještě na podporu v nezaměstnanosti, byl to přílepek, tuším, k zákonu o sociálněprávní ochraně dětí, vy jste ten zákon sice jako Senát zamítli, ale neupozornili jste na to, že tam je nějaký divný přílepek, na který by si měla dát pozor. 

 


Milan ŠTĚCH, předseda Senátu /ČSSD/: 

My jsme tam ten přílepek nedali. 



Jan PUNČOCHÁŘ, moderátor:

Jasně a neprotestovali jste proti tomu. 



Milan ŠTĚCH, předseda Senátu /ČSSD/: 

To je pravda, my jsme to zamítli, to je právě to... 



Jan PUNČOCHÁŘ, moderátor:

Zamítli jste ten zákon jako celek, ale argumentovali jste poue proti té části... 

 


Milan ŠTĚCH, předseda Senátu /ČSSD/: 

Ne, my jsme hlasovali proti, my jsme argumentovali proti celému zákonu, pravda, je, že jsem slyšel ve sněmovně, že ten přílepek ani nevěděl, že tam ve sněmovně schválili, to jsem slyšel, ale my jsme ten zákon jako celek zamítli, prosím, to je i ten důvod, proč při té první diskusi tady začátkem nepodpoříme nějakou dílčí změnu z toho balíku, který teďko přišel do, do Senátu, protože za čas se zapomene a řekne se, vždyť vy jste to vlastně vrátili s pozměňovacím návrhem jenom. Bohužel tady se neudělá jasný, řeknu, i gesto, že to je plošně zamítnutý, takže se nám to potom nasype do bot, i když to není pravda. Ano, my jsme to zamítli jako celek. Takže, prosím vás, ten přílepek absolutně nám nepřičítejte, protože my jsme ho zamítli. 



Jan PUNČOCHÁŘ, moderátor:

Pane Štěchu, já vám ho nepřičítám, jenom říkám, že v argumentech, se kterými zástupce v Senátu obhajoval to zamítnutí, nezaznělo ani slovo o tom, že tam je nějaký hodně divný přílepek. 



Milan ŠTĚCH, předseda Senátu /ČSSD/: 

Pan kolega Kubera ví, že předkládací zprávu, kterou dělá ten senátor, který vrací, který je pověřen Senátem, že má vrátit návrh zákona a odůvodnit, tak musí být stručná a ukazuje na ten hlavní argument, to znamená, proč celé zamítnutí. My jsme neměli důvod pitvat ten zákon a odůvodňovat /nesrozumitelné/, protože jsme ho nevraceli s pozměňovacími návrhy. To není chyba toho zpravodaje. To prostě žádný zpravodaj nedělá. Když se to vrací celý, řeknou se pouze ty nejvážnější důvody. To by nás ve sněmovně za chvilku ani nechtěli, nechtěli vyslechnout, protože by chtěli, aby ten čas se maximálně omezil. 



Jan PUNČOCHÁŘ, moderátor:

Chápu to dobře, že si tedy Senát myje ruce nad tím, že i jeho zásluhou nakonec platí zákon, který rozšiřuje používání sKarty na nezaměstnané. 


Jaroslav KUBERA, předseda senátorského klubu ODS:

Tak my vždycky, to je ..., takové nejoblíbenější české slovo je - kdo za to může. V České republice policie může za to, že se lidé zabíjejí na silnicích, protože je nekontroluje. Ministerstvo financí může za to, že zmetkové lijí metylalkohol do lahví a prodávají ho. Ono to tak jednoduché není. Já tady musím s panem... 



Jan PUNČOCHÁŘ, moderátor:

Vy říkáte, že zákonodárci můžou za to, jaké jsou zákony tedy. 



Jaroslav KUBERA, předseda senátorského klubu ODS:

No, to je pravda, ale pan předseda má v tomto případě pravdu. Když Senát ten zákon zamítne, tak on se nepodílel na tom, tam už měl někdo ve sněmovně upozornit, jenomže když sledujete hlasování ve sněmovně, my máme velmi ztíženou situaci, my nedostáváme ani důvodnou zprávu, dostáváme ten zákon už v podobě pro nás čisté, už si musíme si hledat na Internetu, abychom našli, a to já taky dělám, ale když tam máte, že se hlasuje o B5 a nemáte B5, tak vůbec netušíte, co v tom je, je to neuvěřitelně pracné, mimochodem Senát kdysi přijal usnesení o tom, že například tu evropských, evropských implementacích bude uvedeno proloženě, co je skutečná implementace, a co je práce českých byrokratů, co si k těm zákonům přidávají, to dnes se tak nestalo. 



Jan PUNČOCHÁŘ, moderátor:

Taková byla nedělní Partie s Jaroslavem Kuberou. Na shledanou. 



Jaroslav KUBERA, předseda senátorského klubu ODS:

Na shledanou. 



Jan PUNČOCHÁŘ, moderátor:

A Milanem Štěchem. Na shledanou. 



Milan ŠTĚCH, předseda Senátu /ČSSD/:

Děkuju, na shledanou. 

Jaroslav Kubera

předseda senátního klubu
předseda místního sdružení
místopředseda oblastního sdružení
primátor