23. října 2012

Kdybych nebyl člen ODS, vyhrál bych výrazněji

Primátor Teplic Jaroslav Kubera vyhrál už třetí senátní volby na Teplicku. Uspěl i v době, kdy jeho ODS ztrácí voliče, protože nedokáže lidem vysvětlit vládní reformy a ovládají ji různí kmotři. Jaroslav Kubera včera odpovídal čtenářům iDNES.cz.

Kolik hodin je potřeba větrat ve vaší kanceláři, aby tam přežil běžný, na tabákové droze nezávislý člověk? 

Je třeba větrat nepřetržitě, a to i přesto, že je kancelář vybavena klimatizací. 

Budete podporovat návrhy vašeho stranického kolegy pan Šťastného na plošný zákaz kouření v restauracích a hospodách? 

V žádném případě. Považuji za rozumné, tam kde je to možné, oddělit kuřáky od nekuřáků, a kromě toho Boris Šťastný se tváří jako pravicový politik, ale zřejmě jen tam, kde se mu to hodí. 

Berete svůj postup do Senátu jako vítězství ODS, nebo jako vaše vítězství navzdory současné vládní politice ODS? 

Beru vítězství jako osobní, i jako vítězství ODS, i když je pravděpodobné, že v případě, kdybych nebyl členem ODS, bylo by výraznější. Ti, kteří sázeli na odchod k jiné straně, ve volbách neuspěli. 

Je Senát k něčemu? Nepříslušel by mu spíš název Senilát? 

Senát vznikl v roce 1996 jako nechtěné dítě, a proto byl vybaven minimálními pravomocemi. Je škoda, že v souvislosti s přímou volbou prezidenta neproběhla diskuse o celém ústavním systému. 

Myslíte si, že v průběhu příštích dvou let bude mít pravice v Senátu vůbec nějaký vliv na projednávání, či lépe korigování a kontrolu zákonů? 

Vliv opozice v Senátu bude malý a bude třeba se soustředit na politicky nekonfliktní zákony, např. omezení moci ekoteroristů, kde vládne shoda napříč politickým spektrem. 

Proč se bojíte komunistů, když jich máte plno v partaji? Snad si nemyslíte, že by se vrátil rok 1989. Proč něco neuděláte s korupcí, která nejvíce vadí občanům? 

Nebojím se komunistů, ale návratu k reálnému socialismu. Můj komunistický protikandidát je slušný člověk, ale takových bylo v různých totalitních režimech spousta a víme, jak to dopadlo. 

Doslechl jsem se, že jste za minulého režimu byl členem KSČ. Je to pravda? 

Ano, v roce 1968 jsem byl několik měsíců členem KSČ. 

Opravdu si myslíte si, že Teplice jsou baštou ODS? Mám v Teplicích příbuzné, kteří vás volí proto, že nemusí platit za popelnice a mají i další výhody z bydlení zde. Není tohle spíš důvod vaší popularity? 

To, co popisujete, není určitě důvodem. Hlavním důvodem je to, že radnice nepodniká a neplete se lidem do života víc, než je nezbytně nutné. 

Krajské volby tu dopadly ve prospěch KSČM. Neuškodila vám spolupráce s ČSSD a korupční skandály?
 

Dlouhodobá spolupráce ODS a ČSSD nepochybně oběma politickým stranám uškodila, bohužel systém střídajících se dvou silných stran nemá u nás tradici, ale je možné, že v budoucnu se to změní. 

Zajímalo by mě, jakou sebereflexi uvnitř strany byste sám po tristním výsledku v krajských volbách navrhoval. Měl by vyvodit odpovědnost pan Nečas? 

V Čechách je oblíbená věta – kdo za to může? Mám důvodné obavy, že pouhou výměnou Petra Nečase by se mnoho nezměnilo. Důvodem porážky není jen předseda, ale i každý člen, i když o tom často neví. 

Počet lidí v ODS, kteří mají nějakou důvěru voličů, by se dal spočítat na prstech jedné ruky – vy, Pospíšil... Společné pro vás je ale to, že jdete v ODS proti proudu a ani jeden nechcete usilovat o předsednictví. Vidíte pro sebe v potápějící se ODS budoucnost? 

Jsem přesvědčen, že ODS má sílu současnou krizi překonat, pokud změní stanovy tak, aby nebyly možné dohody mezi regiony a volba funkcionářů ODS byla skutečnou volbou. 

Souhlasíte se mnou, že pokud nebude – a já osobně nevěřím, že bude – přijat zákon o dokázání příjmu versus získaný majetek, nelze s korupcí úspěšně bojovat? 

Není třeba nových zákonů, stačí využít finančních úřadů a daňových přiznání. 

Koho byste vybral z aktuálně ohlášených kandidátů za prezidenta? 

Přemka Sobotku, protože se může stát, že komunisté obsadí i Pražský hrad. 

Zdvihněte prosím tu výzvu a pusťte se do stejné politiky i na centrální úrovni. ODS nedostala výprask kvůli nějakým nejednotnostem v klubu a straně, ale prostě proto, že se ani nesnaží realizovat své předvolební sliby. 

Vzhledem k tomu, že v Teplicích jsem získal téměř 80 % hlasů, nemohu tuto důvěru zklamat a opustit komunální politiku. 

Myslíte, že je možné v naší rovnostářské společnosti reálně naplňovat pravicový program zároveň se zachováním šance na úspěch v dalším volebním období? Nepovažujete současnou ČSSD za přespříliš populistickou? 

ČSSD se chlubí tím, že je proti zvyšování daní, ale současně by ráda rozdávala, což je protimluv. Nicméně její politika je založena na tom, že lidem korunu sebere, 50 haléřů vrátí, čímž si je zavazuje. 

Je vůbec možná očista ODS od různých rebelů a kmotrů, kterou nastartoval Nečas? 

Můj úspěch u voličů je z velké části založen na tom, že nepodnikám, nemám žádný nemovitý majetek, protože člověk by měl dělat buď politiku, nebo byznys. Bohužel to funguje přesně obráceně. Často lidé vstupují do politiky proto, že se domnívají, že to pomůže jejich podnikání. Naštěstí to moc nefunguje, viz nejpopulárnější senátor Václav Fischer a v současnosti Tomio Okamura, který může dopadnout podobně. 

Jaroslav Kubera

člen vedení senátního klubu
předseda místního sdružení
místopředseda oblastního sdružení
primátor