20. října 2012

Nečas za prohru ODS nemůže

Větší část viny za prohru ODS v krajských a senátních volbách nesou regionální šéfové ODS, nikoliv celostátní vedení v čele s premiérem Petrem Nečasem. "Samozřejmě, centrální politika má nějaký vliv. Pořád se o ní mluví a každého se dotýká. Ale není to tak zásadní," říká v rozhovoru pro on-line deník TÝDEN.CZ znovuzvolený teplický senátor Jaroslav Kubera (ODS), který o svém triumfu na severu Čech mluví jako o "uhájení modrého ostrova před záplavou rudého kečupu".

Podařilo se vám zvítězit na území, které je jinak výrazně levicové. Co je důvodem? 

Já to sám úplně nevím, ale jsem kvůli tomu spokojený, protože ono to tak funguje i v komunálních volbách. My jsme obklopení tou rudou záplavou ze všech stran, jsme takový poslední modrý ostrůvek a samozřejmě jsem ho nechtěl ztratit ani v těch senátních volbách. Já si myslím, že to spíše navazuje na tu komunální politiku. Jinak si to vysvětlit neumím, protože tady je situace voličsky stejná, není tu žádný rozdíl oproti zbytku severních Čech. 

Celostátní výsledek ODS byl oproti tomu vašemu značně rozdílný. Čím to je? 

To je důsledkem dlouhodobého nesprávného kontaktu. ODS se věnuje více sobě než lidem a to je špatně. Každý rozumný volič rozumí tomu, že se stát nemůže pořád zadlužovat, ale ta forma v lidech asi nevyvolává úplně obdiv. Já třeba nechápu, proč premiér víc nebouchnul do stolu a nezačala se rušit ministerstva. To je pro lidi signál, že se něco děje. 

A to je jediný důvod? 

Je to souhrn více okolností. Například se hádají, jestli to zavinil Nečas, nebo krajánci. Dokud nezruší aspoň v ODS regionální členění, tak to lepší nebude. Podobné je to u krajů. Dokud se nezruší hejtmanství, tak budou existovat krajští monarchové. To je logické. Oni si z toho udělali čtrnáct republik a myslí si, že jsou něco jako spolkové země, a přitom jsou to šmudlové. Ta republika si nemůže čtrnáct krajů dovolit - a nejen z toho důvodu, že je malá... 

Takže si myslíte, že na prohře nesou regionální sdružení větší část viny než celostátní vedení ODS? 

To je stoprocentní. Kdyby to bylo jinak, tak já bych nemohl nikdy vyhrát komunální volby a nikdy bych nemohl vyhrát "senátky". Vždyť regionální šéfové - skoro všichni, co kandidovali - tak sedí ve výkonné radě ODS. Ta přece zodpovídá za politiku mezi kongresy. Tak na koho si chtějí stěžovat?! Samozřejmě, centrální politika má nějaký vliv. Pořád se o ní mluví a každého se dotýká. Ale není to tak zásadní. 

Jak dalece se na prohře odrazila činnost takzvaných rebelů z poslaneckého klubu, tedy Petra Tluchoře a spol., kteří se postavili před volbami proti daňovému balíčku? 

Já do té jejich skupiny úplně přesně nevidím. Tam se mohou kloubit různé vlivy. Třeba i to, že někdo se cítí poškozený. Ale v principu mají pravdu bez ohledu na to, jaké jsou jejich důvody. Pravdu mají v tom, že ODS by neměla být nositelem zvyšování daní. To navíc nic nepřináší. Já jsem proti tomu v Senátu hlasoval z jiného důvodu, to jsem řekl i Mirku Kalouskovi. Řekl jsem mu, že když ty peníze půjdou na úhradu dluhů, tak já budu hlasovat ještě pro větší zvýšení daní a lidi by to skousli. Ale když vidí, že se bude více platit a budou více platit proto, aby se dělali další registry a štítky a všechno, co stojí peníze, ale v podstatě to nic nepřináší... Přece když říkáme, že je krize, tak musíme zrušit všechny projekty, které nepotřebujeme k životu. 

Na celostátním kongresu
 ODS se v listopadu bude řešit nové celostátní vedení, konkrétně osud předsedy Petra Nečase. Jak to dopadne? 

Řešit ho můžou. Ale když se zeptáte bojovníků proti Nečasovi "a máte tedy nějakého geniálního předsedu?", řeknou: No, nemáme. Jestli chcete někoho odvolávat, tak přece musíte vědět, koho zvolíte. Nebo tam se někdo přihlásí a vy ho zvolíte. Ten kongres podle mého měl být až v prosinci. Teď se může stát ten paradox, že znovu zvolí předsedou Nečase a ten za čtrnáct dnů nebude premiérem. To je úplně nemožná situace. 


URL| http://www.tyden.cz/rubriky/domaci/volby-2012/senatni-volby/krotitel-rudeho-kecupu-kubera-necas-za-prohru-ods-nemuze_249662.html

 

Jaroslav Kubera

předseda místního sdružení
místopředseda oblastního sdružení
primátor
člen vedení senátního klubu