22. října 2012

Teplice jsou takový modrý ostrov v rudém moři

"Byly to nejtěžší volby, které jsem absolvoval, protože se konaly ve složité společenské a vnitropolitické situaci. Lidi mě naplnili pokorou, jakou jsem dosud nezažil. Opět se potvrdilo, že jsou zde chytří a zodpovědní voliči. Tepličtí jsou boží!"

Co říkáte tomu, že jste ve druhém kole dostal více hlasů než v kole prvním? 

To je málo vídaný úkaz, překvapilo mě to. Byly to nejtěžší volby, které jsem absolvoval, protože se konaly ve složité společenské a vnitropolitické situaci. Lidi mě naplnili pokorou, jakou jsem dosud nezažil. Opět se potvrdilo, že jsou zde chytří a zodpovědní voliči. Tepličtí jsou boží! 

Podruhé jste obhájil mandát. Jaký máte recept na úspěch? 

Často říkám lidem i nepříjemné věci a to je možná právě to, co mi přináší body. Vědí, že to neříkám z nějakého rozmaru. Mnohdy je lepší nepříjemná pravda než nějaké nesplnitelné sliby. 

Po vítězství KSČM v krajských volbách a úspěchu levicových kandidátů jste v Ústeckém kraji jako jediný uhájil čest pravice. Těší vás to? 

Jsem rád, že protikečupové zábrany zabraly. Ono to vypadá nevinně, ale z kečupu se často stane krev a já už nechci žít ani den v socialismu, kde jsem žil dvě třetiny života, a jsem rád, že podobně smýšlí většina zdejších voličů. Teplice jsou takový modrý ostrov v rudém moři. 

Modrá barva na politické mapě České republiky po senátních volbách zase ubyla. Máte rady pro vedení ODS, jak tento pád zastavit? 

"Určitě. Je to pokora, skromnost a komunikace s obyčejnými lidmi, kteří z duše nesnášejí takové to papalášství. 

Proč se tím ODS neřídí? 

Jedno vysvětlení bych měl. Došlo k propojení byznysu s politikou do takové míry, že už je to nad rámec, kdy to může existovat. Politik se prostě musí rozhodnout: buď politika, nebo byznys. Dohromady to nejde, protože ta svůdnost, že by si mohl přihrát "malou domů" sobě nebo své firmě, je mnohdy tak silná, že se jí dá jen těžko odolat. 

Kdo nebo co pomůže ODS od pádu na dno? 

Může se obrodit jenom ona sama. Bude stačit, když se vrátí k tradiční politice. Vše ve státě je o výdajích. Jestli si někdo myslí, že ušetříme tím, že lidem zvýšíme daně, tak se mýlí. 

Nechcete ODS coby oblíbený a úspěšný politik pomoci sám v jejím čele? 

Já se snažím, jak můžu, ale už mi není čtyřicet. Do vedení musí přijít mladí lidé, pro které je politika tím, co je baví, a ne jen výtahem k moci a byznysu. 

Vaše politická hvězda stále stoupá. Jaké máte ambice? 

Když chci někoho naštvat, tak říkám, že v roce 2014 jsou volby do Evropského parlamentu, kam půjdu, abych měl lepší důchod. A pak za dva roky do Poslanecké sněmovny. To jsou ale pochopitelně jenom moje vtípky. 

(Autor: Karel Otcovský)

Jaroslav Kubera

předseda místního sdružení
místopředseda oblastního sdružení
primátor
člen vedení senátního klubu