8. března 2024

ČRo Plus: Odklad česko-slovenských konzultací je přiměřený a naprosto správný krok. Neznamená to, že by vztahy se Slovenskem úplně zamrzly

(ČRo Plus) Rozhodnutí české vlády zrušit plánované konzultace se slovenskou vládou vyvolalo prudkou reakci nejen na Slovensku, ale také u českých opozičních stran. Zatímco třeba slovenský prezidentský kandidát Ivan Korčok řekl, že plnou odpovědnost za tento vývoj nese slovenská strana.

Celou debatu s Alexandrem Vondrou si můžete poslechnout na ČRo Plus.

Podle europoslance Alexandra Vondry (ODS), který je lídrem koalice SPOLU do voleb do Evropského parlamentu, je odklad konzultací legitimní.

„Je to přiměřený a naprosto správný krok. Neznamená to, že by vztahy se Slovenskem úplně zamrzly. Jedná se o symbolický krok, který nic neruší, jenom odsunuje, odkládá o pár měsíců, takže je zcela na místě,“ myslí si Alexandr Vondra.

K názorové rozluce došlo především odlišnými přístupy obou států k válce na Ukrajině. Zatímco Česko se snaží hledat různé prostředky, jak dodat munici a spojence podpořit, Slovensko se k celé záležitosti staví spíše odtažitě.

„Nepodporujeme válku na Ukrajině. Podporujeme právo Ukrajiny bránit se proti ruské agresi, bránit svou vlastní státnost, nezávislost a svobodu, což je mimo jiné právo garantované i Chartou OSN,“ objasňuje Vondra. „Slovensko má tendenci toto relativizovat a k mnoha solidárním krokům se nepřipojilo.“

„Nechci dávat nálepky. Ale faktem je, že nejen já, my všichni slyšíme také výroky úplně jiné, které Putinově strategii nahrávají. A to je samozřejmě něco, co mně se nelíbí,“ konstatuje Alexandr Vondra.

Podle Vondry jsou neshody běžnou záležitostí i mezi tak blízkými spojenci, jakými se Slovenskem jsme. „Občas máme konflikty s některými sousedy. Mívali jsme je s Rakouskem kvůli jaderné energetice. Dneska je máme se zahraniční politikou Viktora Orbána,“ srovnává Vondra. „Ale neznamená to, že je spolkneme. Protože kdybyste jenom cokoliv bez rozmyslu polykali, tak se vám z toho nakonec může udělat špatně.“

Alexandr Vondra

místopředseda strany
europoslanec