2. srpna 2022

Tady bylo Kuberovo: Obnova nádraží, koupaliště či nová čtvrť. Teplice čeká stavební boom

(CNN Prima News) Komunální volby v Teplicích budou poprvé po téměř 30 letech bez účasti zesnulého Jaroslava Kubery. Jeho nástupci mají pro lázeňské město na severozápadě Čech velkolepé plány.

Začátkem jejich realizace má být rekonstrukce vlakového nádraží, na kterou naváže další rozvoj v širším centru města. „Nádražím to neskončí. Chci Teplicím vrátit tvář výstavního města, kde se bude dobře bydlet,“ řekl CNN Prima NEWS Hynek Hanza (ODS), současný primátor Teplic. 

„Mám jasnou představu, kam by se Teplice měly posouvat do roku 2030 a 2050. Na rekonstrukci vlakového nádraží navážou další etapy revitalizace a rozvoje širšího centra města,“ řekl CNN Prima NEWS Hynek Hanza. Podle něho je v plánu využít prostor za nádražím pro vznik nové rezidenční čtvrti, zklidnění dopravy před nádražím nebo výsadba stromové aleje. „Každý, kdo do Teplic přijede vlakem, by měl být uvítán krásnou nádražní budovou a měl by se příjemnou procházkou dostat do centra nebo do lázeňské části města,“ popsal dále Hanza.

Stavební práce na nádražní budově, která je v majetku Správy železnic (dříve SŽDC), tedy státu, mají začít už během srpna. Přitom k dlouho plánované rekonstrukci málem vůbec nedošlo. „Přišel covid, volby, válka na Ukrajině, krize a najednou se naše nádraží dostalo pod čáru. Že prý na to teď nemá stát peníze. Nabídl jsem tedy ministerstvu dopravy, že Teplice státu ty peníze půjčí, protože jsme už nechtěli, aby z toho zase sešlo,“ vysvětloval Hanza. Ministerstvo však nakonec peníze našlo, a tak rekonstrukci už nic nebrání.

Podle teplického primátora má však tato akce být jen první etapou revitalizace celé oblasti. Pod kolejemi bude prodloužen podchod, který širší centrum propojí se zanádražím. Tam už dnes funguje několik provozoven v areálu někdejšího „lagerhausu“, bývalého skladu a sýpky obilí v průmyslové části Teplic. Vedle kavárny sem lidé jezdí také za módou či zakázkovou výrobou šatů. V těchto prostorách má vzniknout také záchytné parkoviště. Dnes je sem přístup obtížný a velmi komplikovaný a bez auta sem prakticky nemá cenu ani vyrazit.

Jaké další plány má primátor Teplic Hynek Hanza se dozvíte v článku: CNN Prima news