29. října 2021

ČRo Plus: Počátek řešení je měřit všem stejně a skončit měřením dvojím metrem

(ČRo Plus) Spor o dodržování zásad právního státu v Polsku se vyostřuje. Země postavila své zákony nad unijní právo a vyhrožuje Evropské komisi, že pokud nepošle peníze z fondu obnovy na pomoc po pandemii, půjde o vyhlášení světové války. „Nesouhlasím s tímhle stupňováním tlaku na Polsko z politických důvodů. Je to hra s ohněm, která nemusí skončit dobře,“ myslí si europoslanec ODS Alexandr Vondra.

Celý rozhovor s Alexandrem Vondrou si můžete poslechnout na ČRo Plus.

Alexandr Vondra souhlasí, že kompromis je třeba najít. „Je škoda, že odchází Angela Merkelová, která byla schopna kompromisů dosahovat a rozuměla východním problémům. Je třeba začít debatou o polském soudnictví a soudnictví jako takovém. Já ty smlouvy znám, oblast soudnictví prostě nespadá do výlučné kompetence EU.“

„Počátek řešení je měřit všem stejně a skončit měřením dvojím metrem,“ soudí Alexandr Vondra.

„Na jedné straně je Polsko terčem útoku ze strany Evropského parlamentu, ale německý spolkový ústavní soud v Karlsruhe za poslední dekádu několikrát zpochybnil kompetenci EU rozhodovat o půjčkách – a to nikdy nebylo terčem takového politického tlaku.“

„Je třeba vyčkat dalších rozhodnutí Evropského soudního dvora,“ doporučuje Vondra.

„Evropský parlament tady ale politicky tlačí na něco, co mu nepřísluší. Je to politická instituce, nikoliv arbitr toho, co je právně dobré, či špatné. Klíčové je, aby se to nepolitizovalo.“

„Zmíněný dvojí metr se projevuje i jinde. Když Němci začnou stavět Nordstream s Ruskem, tak jim to prochází, když totéž udělají Maďaři, jsou okamžitě na tapetě. Když Poláci stavějí plot na hranicích, jsou na tapetě, když ho staví Litva nebo Španělsko, je to v pořádku. To nesmíme bagatelizovat, protože se to může obrátit proti nám,“ varuje Alexandr Vondra (ODS).

Alexandr Vondra

místopředseda strany