26. července 2021

Transformace jako šance pro kraj. Nesmíme to zkazit

(Naše Ústecko) Své vize pro růst Ústeckého kraje představil lídr ODS pro nadcházející volby do Poslanecké sněmovny Karel Krejza. Litoměřický místostarosta byl hlavním průvodcem po kraji pro vedení koalice SPOLU. Pestrý program zakončilo posezení a diskuze s voliči na Mírovém náměstí v Litoměřicích.

Jak se daří v kampani?

Je mnohem příjemnější než před osmi či čtyřmi lety. Řekl bych, že se situace hodně změnila. Reakce lidí jsou pozitivní. Potkáte se i s odmítnutím, ale to je normální. Já jsem spokojený.

Co už jste měli možnost navštívit?

Kontaktní kampaň pro nás teprve začíná. Bude přerušena dovolenými. Viděli jsme dvě dominanty rekultivací, jezero Most a jezero Milada. Vzhledem k počasí tam nebylo mnoho lidí. Ta místa jsou krásná. Kdo to nezná, tak je překvapen a nechápe, jak to tady v Ústeckém kraji máme pěkné.

Mění se kraj před očima?

My co tady žijeme, tak ty změny tolik nevnímáme tak intenzivně jako někdo, kdo sem přijede po delší době. Ale osobně to také vnímám, že se to tady zelená. Přibývá míst, která jsou turistickými lákadly. A to může být jednou z nových náplní Ústeckého kraje. Uhelná transformace určitě bude problematická.

Co udělat pro to, aby to nebyla nevyužitá příležitost?

Je potřeba nastavit podmínky pro čerpání peněz z EU. Podmínky, které byly vymyšleny někde u stolu se pak nedaly pro žadatele využít. Nedalo se prostředky efektivně využít. Úkol pro nás politiky je povzbudit aktivitu u lidí, kteří ty nápady mají a umožnit jim, aby na finanční prostředky mohli dosáhnout. Udělat to pokud možno co nejjednodušší a zároveň i transparentní.

Jedná se o změnu legislativy?

Je to o nastavení našich programů, které budou mít parametry toho, že budou splnitelné. A to je v naší národní legislativě možné. Evropa nám dá rámec, na co mají peníze jít, my dáváme podmínky. Nesmíme to zkazit přílišnými nároky, protože se na to špatně dosahuje a nedá se peníze čerpat.

Mělo by to být něco ve smyslu volné soutěže projektů?

To by mělo být v zásadě splněno vždy. Ale tady spíš jde o to, aby se neomezoval okruh možných žadatelů, kteří mohou uspět. Typicky to může být výše spoluúčasti. Nejsme příliš kapitálově vybavení. Pokud to bude čtyřicet či padesát procent, tak na to dosáhnou velké podniky a nikdo jiný. Spoluúčast ano, ale záleží na typu projektu.

Máte osobní preferenci, kam by peníze jít?

Není žádný tajemstvím, že jsem v Litoměřicích na radnici dlouho. Podporujeme projekt geotermální energie. Věřím v ní, jsem původním vzděláním jaderný fyzik. Není to pro mě nic zapovězeného. U těch obnovitelných zdrojů věřím u zdrojů zemského jádra. Dnes ho vede Česká geologická služba a všechny univerzity. Prostředky z EU by se podařilo zužitkovat v aplikaci pro využití pro občany ve formě tepla, které by se stalo stabilní součástí a dalo se regulovat. A zopakovat to i v jiných lokalitách v Ústeckém kraji, ta mapa zahrnuje velkou část území České republiky. Pokud by se to vědecky ověřilo a začalo fungovat, tak by to byla cesta. Je to úkol pro vědu, aby se vymysleli takové technologie, které by to uměly

Co vás čeká?

Dovolená, už se těším. Měli jsme trojnásobný počet schůzí sněmovny. Byl to nepříjemný covidový rok, nic nebylo hladké. Rád si odpočinu. Od srpna už opět běží kampaň.

Rozhovor vyšel na serveru Naše Ústecko.

Karel Krejza

poslanec PČR