3. dubna 2021

Babiš neobjednal pět a půl milionu dávek vakcíny, na něž Češi měli nárok

(FORUM 24) Europoslanec Alexandr Vondra je členem kontaktní skupiny k vakcínám v Evropském parlamentu. Pro deník FORUM 24 okomentoval informaci serveru Politico o tom, že Česká republika přijde kvůli spojenectví Andreje Babiše s rakouským kancléřem Sebastianem Kurzem o sedmdesát tisíc dávek vakcíny Pfizer. Podle Vondry je ale daleko větším problémem fakt, že česká vláda na podzim objednala o pět a půl milionu dávek méně, než mohla.

Jak se díváte na celou situaci kolem očkování a na postup Andreje Babiše, kvůli kterému Česko dostane o 70 tisíc vakcín méně?

Příběh je v celkovém kontextu takový, že určitá skupina státu v čele s Andrejem Babišem na podzim neobjednala to, co objednat mohla. Kromě toho, že Evropská komise objednávala pozdě a málo, je toto velký problém. Babišova vláda neobjednala pět a půl milionu dávek, na které Češi měli nárok. Pět a půl milionu! Nebyl to Pfizer, šlo o Modernu a Astra Zenecu. Byli jsme v tomto úplně nejhorší, ale i jiné země střední a východní Evropy z důvodu šetření neobjednaly dost.

Pak je tu ale také ten příběh, o němž informoval server Politico, a Babišovo vyjednávání, kvůli kterému přicházíme o vakcíny.

Před několika týdny se rakouský kancléř Sebastian Kurz rozhodl vystupovat jako lídr mezi státy, které chtějí změnit rozdělování vakcín. Navzdory tomu, že virus momentálně nejvíce řádí ve střední a východní Evropě. V první vlně ji úplně obešel, druhou vlnou ji zasáhl, ale nyní tu úřaduje, a to nejen u nás. Kurz vyvinul iniciativu jménem skupinky zemí, ke které se logicky přilepil Babiš. Hraje se o dvě věci. Je tu deset milionů Pfizerů navíc, jelikož se podařilo navýšit produkční kapacity v Evropě a firma sdělila, že je schopna dodávat víc.

A ta druhá věc?

Tou je stomilionová opce pro EU, která by se podle mě měla ještě rozdělovat. Ta opce navazuje na to, že EU vakcínu objednala pozdě a v menším množství, než bylo třeba. EU je až za Izraelem a za Spojenými státy, které byly pružnější. Evropská komise si tedy vzala opci, ale další vakcíny budou chodit až s odstupem. Portugalské předsednictví se rozhodlo na Kurzovu iniciativu reagovat. Podle mého soudu jsou Portugalci hodně navigováni Němci a Francouzi. Přišli s návrhem, že z deseti milionů navíc budou rozdělovat sedm podle standardního klíče, tedy dle počtu obyvatel, a ze tří zbývajících milionů dostanou nejpostiženější země víc na úkor ostatních. Ale Rakousko mezi těmito zeměmi nebylo.

A to byl ten problém?

Myslím, že to byl šťouchanec, aby si Kurz tolik nevyskakoval. Pro rakouského kancléře se iniciativa stala domácím politickým problémem. On by totiž najednou byl mezi těmi, kteří budou přispívat na ostatní, sám nic nezískal. V Politicu se také píše, že Kurz se naštval a že začal hrozit tím, že se bude bavit ještě o té stomilionové opci. Rakušané si prý mysleli, že musí být rozhodnuto jednomyslně, ale nebylo to tak, proto se Češi, Slovinci i Rakušané ocitli tzv. v autu. Rakousko se nyní s námi vyrovná bilaterálně.

Jak se to stalo, že se spojily Česká republika, Rakousko a Slovinsko?

Mohu jen spekulovat, protože toto je v rukou vlády, vy i já jsme jen pozorovatelé. Domnívám se, že Babiš a Janša (Janez Janša, slovinský předseda vlády, pozn. red.) se rozhodli s Kurzem držet basu. Krátkodobě to znamená, že Babiš přišel o sedmdesát tisíc dávek. My tedy nedostaneme bonus navíc, jde o očkování pro 35 tisíc lidí. Ve srovnáním s těmi více než pěti miliony dávek to není skoro nic, ale jde o symboliku. Dál je nutné ptát se vlády, která za to může.

Jak se na ten vládní postup díváte vy?

Udělal jsem takovou uštěpačnou poznámku, že k tomu, že Babiš prošustroval na podzim pět a půl milionu dávek a má krev na rukou, přidal ještě to, že teď přišel o dalších 70 tisíc. Řídit stát jako firmu znamená vést ji k bankrotu.

Takže jde podle vás o další selhání vlády během pandemie?

Osobně se snažím věc vylíčit korektně, padni komu padni. Babiš si určitě zaslouží kritiku, ale daleko větší problém je těch pět a půl milionu dávek, které neobjednal na podzim. Jestli naočkuji nebo nenaočkuji včas víc než dva a půl milionu lidí, to je skutečně zásadní. Potřebujeme naočkovat šedesát procent populace.

Rozhovor vyšel na serveru Forum24.cz.

Alexandr Vondra

místopředseda strany
europoslanec