3. března 2021

CNN Prima News: EU chce mít kalhoty připevněné páskem i kšandami

(CNN Prima News) Podle europoslance za ODS Alexandra Vondry je Evropská unie posedlá absolutní bezpečností a jistotou. V případě očkování proti covidu by však podle něj měla jít do rizika, jako to učinil Izrael nebo Velká Británie, země, které očkují nebývale rychle.

Celý rozhovor s Alexandrem Vondrou můžete zhlédnout na CNN Prima News.

„Ukazuje to charakter Evropské unie, která klade důraz na procesy, pravidla, absolutní bezpečnost. Orgány, které vakcíny schvalují, postupují metodou, že chtějí mít kalhoty připevněné páskem i kšandami. Ale teď je nutné jít občas do rizika,“ řekl Alexandr Vondra ve vysílání CNN Prima NEWS a poukázal na pozitivní případ Izraele, Spojeného království nebo Spojených států.

Vondra připomněl, že váhavá EU, respektive Evropská agentura pro léčivé přípravky, nakonec všechny vakcíny schválila, jenže se zpožděním, proto dnes dodávky váznou.

Politik vysvětlil, že má pochopení pro Dánsko a Rakousko, které již nechtějí o dodávkách očkovacích látek jednat pouze s Evropskou unií. Představitelé těchto států nyní budou jednat s Izraelem o tom, jak vyrábět vakcínu společností Pfizer a BioNTech na vlastním území.

„Jednají v zájmu svých občanů,“ míní Vondra s tím, že je v Evropské unii velká poptávka po vakcínách, neboť lidé vnímají očkování jako cestu z opakujících se lockdownů, ale nabídka značně pokulhává. „Divím se, že český premiér tam není,“ poznamenal k cestě do Izraele a doplnil, že Andreje Babiše zřejmě uspokojil symbolický dar pěti tisíc vakcín.

Vondra tvrdí, že připojení se ke skupině Dánska, Rakouska a Izraele by mělo mnohem větší smysl než utrácení peněz za vývoj české vakcíny, která „stejně nemá šanci“. Pokračování projektu české vakcíny vláda schválila v pondělí. Nedostatek vakcín v Evropské unii je podle Vondry způsoben hlavně nedostatečnými výrobními kapacitami, což by vyřešila právě produkce na vlastním území.

Pochvalně se politik vyjádřil o bývalém americkém prezidentovi Donaldu Trumpovi, který „alokoval loni na jaře do vývoje a výzkumu vakcín 18 miliard dolarů, Evropská unie možná dvě tři miliardy eur“. Kriticky zhodnotil dlouhodobé investice EU do zelených programů, které mají za cíl bojovat proti klimatické krizi. Tyto programy Vondra nevnímá jako důležité.

Alexandr Vondra

místopředseda strany