15. července 2019

Klimatický džihádismus

(Neviditelný pes) Sedím ve Sněmovně, tedy v práci a pozoruji vládu, která má víc problémů sama se sebou a čas na ty skutečné ji už nezbývá. Třeba na energetické šmejdy a jejich podivné aukce energií.

Lavice, ve které sedím, moc pohodlná není, ale je dobře placená. Vím to, vážím si té práce, vážím si hlasů voličů, kteří mi tu práci umožnili získat. Kdybych nechtěl, tak ji nedělám. Pročítám si maily od lidí, je jich požehnaně, témata různá. Jedno ale přece jen vystupuje o něco více. Nazvěme jej třeba klimatický džihádismus. Lidé vystrašení apoštoly temných konců stejně jako před stovkami let hledají spásu, než přijde armageddon. Modlou má být uhlíková neutralita. „Udělejte, zakažte, přikažte, zajistěte“ volají mladí aktivisté a demonstrují. Říkají tomu doslova boj za lepší… a dosaďte si, co chcete. Komunisté bojovali za lepší zítřky, oni vlastně také. Nejdou vysázet bilión stromů, jak navrhují vědci ve Švýcarsku. Novou Johankou z Arku klima-džihádu je Gréta Thunbergová ze Stockholmu, jež za letošní rok obdržela již 5 různých cen. Švédská teenagerka, která podle své matičky vidí CO2, což je pro zbylou část obyvatelstva planety Země dosud neviditelný plyn. Protože se jedná o zázrak, přijal ji i papež a také je navržena na Nobelu cenu za mír. Občas mě napadá, jestli její příběh není jen gigantickým pokusem o vymývání mozků nějakou reklamní agenturou. Ale funguje to. Největší kajícníci již vyhlašují stavy klimatické nouze, aby u klima-džihádu získali odpustky v podobě dalšího volebního období. Praha 7 je toho příkladem. Praha 7 totiž vyhlásila stav klimatické nouze. Jak je tomu na Praze 6 a 8 nevím, ale na sedmičce je situace dle jejích radních kritická. Dá se o tom žertovat, ale skutečnost je jiná. Po stopadesáté opakuji, Evropa se podílí na světových emisích asi 9 %, i kdybychom všichni nyní umřeli, tak se to více nesníží. V Indii a Číně se uvádí do provozu lignitové elektrárny s účinností kolem 20 % a my máme zavírat elektrárny s účinností kolem 45 %?

Studenti na jaře v pátek dopoledne nechodili do škol, ale na demonstrace o klimatu. Vedení škol nevědělo, jak se v době, kdy pomalu každý žaluje každého k tomu postavit, tak to radši tolerovalo. Teď jsou prázdniny a najednou se nedemonstruje, tak vážná situace, podle OSN máme už jen 12 let a oni se ani nesejdou? Klima-džihád se zaštiťuje vědci. Problém je ten, že vědci jsou jen lidé. Mýlí se, jsou ješitní, potvrzují potvrzené, chtějí být citováni, vyniknout, jsou stejní jako vy i já. Římský klub, sdružení vědců, nás připravuje na kolaps již od roku 1972. Ropa a uhlí už dávno měly dojít. Pořád ale jsou. Stejně tak lékaři a vědci před pár desetiletími věřili, že ve stavu beztíže bude docházet k závratím a zvracení, že kosmonauté nebudou schopní na oběžné dráze jíst, natož ovládat kosmickou loď. Levicový extrémismus je bohužel znovu na vzestupu. Dnes je zabalený do zelena. Místo třídního boje je tu ten klimatický. Už vám nechtějí vzít pole nebo továrnu jako před 60 lety a provozovat ji. Snazší je to přece přes zákazy a pokuty. Děláte moc emisí, bude blokáda elektrárny. Někdy mě napadá, jakou hrůzu by měli ti aktivisté, kdybychom jim sebrali nabíječky na mobil a notebooky. Nenechme si doslova vymýt mozek na úroveň, kdy máme tendenci vnucovat svou víru téměř násilím jinému. Mějme odpovědnost za své vlastní chování, používejme rozum, nebuďme extrémisty, respektujme své bližní, braňme naše tradice, vychovávejme děti v lásce a odpovědnosti. To je konzervatismus, který chci já. A i další generace po nás dostane šanci najít si svůj kus štěstí.

Jan Zahradník

poslanec
expert pro životní prostředí