17. května 2016

ODS: Levice pokračuje v tažení proti svobodě, chce omezit otevírací dobu obchodů a blokovat internetové stránky

Senátní výbor pro hospodářství, zemědělství a politiku projedná zákon, který omezuje otevírací dobu obchodů, stejně jako návrh, jenž mimo jiné dovoluje úředníkům zablokovat internetové stránky. Občanští demokraté obě normy kritizují: jde o další okleštění svobod občanů.

 
„Internet je svobodné médium a svobodný má zůstat. Pokud by zákon prošel, úředníci by získali možnost zablokovat jakoukoliv internetovou stránku. Taková kompetence ale úřadům rozhodně nepřísluší. Proto jsme podali pozměňovací návrh, který by umožnil web zablokovat pouze na základě rozhodnutí soudu. Lidé mají na informace právo. Andrej Babiš pod pláštíkem líbivých hesel vytváří ministerstvo dohledu nad každým občanem České republiky, to je velmi nebezpečné,“ řekla senátorka Veronika Vrecionová.
 
„Neexistuje jediný rozumný důvod, proč by lidé měli mít zakázáno některé dny v roce ve velkých obchodech nakupovat. Nesmyslnost socialistického experimentu naštěstí pochopili poslanci, když zákon o omezení prodejní doby zúžili na svátky, kdy má stejně většina obchodů zavřeno. Nyní ale hrozí, že levicoví senátoři zákaz prodeje zase rozšíří a zákon tak vrátí do Sněmovny. Poslanci budou volit mezi špatným a horším řešením: Přijmout variantu senátorů a zakazovat lidem dojít si nakoupit, nebo přijmout původní okleštěnou verzi  a vytvořit tak zbytečnou legislativu, která nic neřeší, jen bude zbytečně potištěn další papír. Je to Sofiina volba, do níž jsme se dostali jenom proto, že socialisté stále prosazují své nefunkční utopie,“ tvrdí místopředseda ODS Martin Kupka.