17. září 2016

MF Dnes: Máme co nabídnout, říká lídr občanských demokratů

Před dvaadvaceti lety se stal Karel Jakobec místostarostou Sokolova a od té doby je stále ve vedení tohoto města. Stal se i krajským zastupitelem a politicky přežil i krizi, do níž se ODS dostala. Jako lídr krajské kandidátky občanských demokratů míní, že strana má opět dobře našlápnuto. „Věřím, že máme stále co nabídnout,“ vzkazuje voličům.

Co tedy může ODS nabídnout svým krajským voličům?

Rozum, pracovitost, zkušenosti a výbornou kandidátku.

Pokud se tedy zeptám konkrétněji, jaký je váš program?

Program bude postupně zveřejňován na našich stránkách, jeho popis není na pár slov.

Karlovarský kraj má řadu neduhů, které tři jsou podle vás největší?

Nedostatek solidních pracovních příležitostí, tomu odpovídá i nejnižší průměrná mzda v rámci celé republiky a zákonitý odliv schopných obyvatel jinam. Chybí také plnohodnotná vysoká škola. Odkládání dokončení dálnice na Prahu i směrem na Marktredwitz.

Přivést vysokou školu do kraje, o tom se mluví už několik let.

To je podle mého jeden z nejtěžších úkolů. Určitě se tím musí nové vedení kraje intenzivně zabývat. Máme tu už například pobočku Západočeské univerzity, ta se snažila i v Sokolově otevřít strojírenskou pobočku, máme tu i soukromé vysoké školy, ale já si představuji něco jiného. Školu typu jako v Ústí nad Labem nebo Liberci. Prostě plnohodnotnou vysokou školu. To je běh na dlouhou trať, to se asi nedá zvládnout za čtyři roky. Chce to vybudovat kampus a další zázemí.

Kam by se podle vás vysoká škola nejvíce hodila?

Přivést vysokoškolský život do kraje je důležité, méně už to, kde by byla škola umístěna. Samozřejmě jako Sokolovákovi by se mi líbilo naše město. Takový výhled na Medard by nemusel být špatný. Vše je ale o kompromisu.

Mluvil jste i o dostavbě dálnice do Německa, je podle vás tento úsek stejně důležitý jako do Prahy?

Řeknu to takhle. Jak Cheb tak i Sokolov chce budovat velkou strategickou průmyslovou zónu. Sokolovská uhelná má na toto vyčleněno přes 100 hektarů, což je pro investory velice zajímavé, stejně tak jako chebská zóna číslo dvě. Pokud vznikne v Sokolově, bude to znamenat příliv nových pracovních příležitostí. Už jsme jednali s mnoha investory a mohu říct, že je samozřejmě zajímá propojení na Prahu, ale v poslední době se ptají více na spojení Chebu s dálnicí A93 u Marktredwitz.

Máte za sebou více než 22 let komunální politiky, kdy jste vedl město Sokolov. Jak je pozice starosty a místostarosty podobná s úkoly krajského politika?

Ta problematika je velice podobná. Určitě mají kraje blíž k obcím než k centrálním úřadům. Tyto zkušenosti jsou k nezaplacení.

ODS byla řadu let dominantní stranou, po krizi se ale stále těžce zvedáte. Myslíte si, že se vám podaří postavit na nohy?

Asi není otázkou zda – ale kdy. ODS prožila krizi a přesvědčit voliče, že jsme stranou, kterou stojí za to volit, bude během na dlouhou trať. Na stranu druhou si myslím, že jsme podobné zrcadlo, jakkoliv se nám na nižší úrovni tento propad může zdát nespravedlivý, potřebovali. Stranu to pomohlo očistit a zmobilizovat. Vzhledem k tomu, že dlouho nebudeme fungovat jako výtah k moci, je jasné, že různí lobisté a kmotři budou hledat jiná uskupení, kde případný "výnos" bude mnohem jistější.

V tom případě se musím zeptat, jaký výsledek by byl pro vás úspěchem?

Jakýkoliv dvouciferný výsledek.

Dejme tomu, že ODS vyhrála volby. Věříte si na post hejtmana?

Pokud bych si na to netroufl, tak bych nekandidoval jako jednička. Ale upřímně, že by se tak stalo, se mi nezdá moc pravděpodobné.

Pojďme zůstat u toho, že jste vyhráli či získali silný mandát. S kým byste nešli do koalice?

Určitě bychom nešli do koalice s komunisty, jinak si myslím, že programy budou hodně podobné a bude záležet jen na ochotě zvolených hledat průsečíky a umět se domluvit.

Proč byste nešli s Komunistickou stranou Čech a Moravy do koalice?

S ideologických důvodů je to jednoznačné. Byl jsem vcelku liberální ohledně spolupráce s komunisty na malých obcích, kdy je to víc o lidech než o stranických tričkách. Ale na krajské úrovni to samozřejmě není přijatelný krok.

Co říkáte na kumulaci postů?

Pokud bych se dostal do uvolněné funkce na kraji, tak se vzdám uvolněné pozice ve městě. Neumím si představit, že bych naplno vykonával obě pozice. Není to sice naše vnitrostranické pravidlo, ale je to úplně normální, o tom se nediskutuje. Přece nejdou dělat dvě velké funkce bez toho, abych jednu šidil.

V právě končícím volebním období jste poslední přibližně dva roky byli v krajské koalici. Proč jste se k ní přidali?

Po krachu koalice KSČM a ČSSD existovaly pouze dvě cesty: buď předčasné volby, což by necelý rok a půl před koncem období byl hazard s trpělivostí voličů, nebo hledat cestu, jak se domluvit na jakž takž fungující velké koalici, kde jsou všechny subjekty, vyjímaje komunisty a Alternativu. Druhá cesta určitě byla pracnější, ale rozumnější, i když do nadcházejících voleb by bylo taktičtější jít jako čistě opoziční strana.

Co se podle Vás za dva roky vaší spoluvlády povedlo?

Přesto, že někdo mohl tuto vládu vnímat pouze jako "udržovací", se povedlo přijmout celou řadu rozumných opatření. Určitě vznik krajské destinační agentury, pod nímž je podepsán především náš radní Petr Šindelář a částečné umazaní dluhu kraje z přebytku hospodaření, přestože je zvykem půl roku před volbami spíše rozdávat. To je zásluha hlavně našeho druhého radního – Jiřího Červenky, který je za finance odpovědný.

A naopak, co se nepovedlo?

Umazat tento dluh ještě výrazněji

Na kolik vyjde ODS předvolební kampaň a kde na ně vzala peníze?

Krajsky volební štáb organizuje kampaň pro krajské i senátní volby společně. Předpokládané vydaje plánujeme v částce 900 tisíc korun pro obě kampaně a budou hrazeny ze 2/3 z vlastních prostředků regionu, oblastí a příspěvkem hlavní kanceláře a na třetinu se skládají kandidáti a sponzoři.

Jak vidíte vaší kandidátku, jak dlouho trvalo její složení?

Myslím, že se jedná o jednu z nejlepších kandidátek, které jsme do krajských voleb měli.

V čem si myslíte, že je vaše největší síla?

Vzhledem k tomu, že jdeme do voleb, kde nemůžeme očekávat pro naše kandidáty nějaké funkce či jiné benefity, určitě slušnost a pokora, ale i odhodlání a ochota pracovat.

S jakou kampaní se snažíte oslovit voliče a na co v ní vsázíte?

Vzhledem k finanční situaci naše kampaň bude skromná, ale poctivá. Nebudeme používat žádné podpásové metody, útoky nebo zesměšňování konkurentů. Vždy jsme vystupovali tak, aby voliči viděli, v čem jsme lepší, ne v čem jsou ostatní horší.

Věříte si i v nadcházejících senátních volbách?

Určitě. Náš kandidát Jiří Brdlík je osobnost v pravém slova smyslu, úspěšný a skromný. Prostě charakter, kterých by měl být plný senát.

Jak případně oslavíte úspěch? Či naopak neúspěch?

V obou případech spánkem a pak opět prací.

Daří se Vám oprostit od politiky, jakými kratochvílemi či koníčky?

Samozřejmě, politici přeci nejsou roboti. Od dětství sbírám minerály a zajímám se o vše, co se týká hornictví, rád čtu, poslouchám rychlou muziku a snad stíhám uspokojivě i rodinný život.

Profil
Kdo je Karel Jakobec

  • narodil se v roce 1964 v Sokolově, kde žije
  • vystudoval gymnázium a Vysokou školu báňskou v Ostravě
  • po vojenské službě nastoupil na důl Pohraniční stráž, kde prošel řadou funkcí, a před nástupem do pozice místostarosty v Sokolově pracoval jako vedoucí výroby na divizi Družba
  • místostarostou Sokolova byl v letech 1994 až do roku 2000, kdy se stal na dalších deset let starostou
  • od roku 2000 je zastupitelem Karlovarského kraje
  • je podruhé ženatý, z prvního manželství má dceru Elišku, která studuje VŠE v Praze, z druhého čtyřletého syna Karla
  • mezi jeho zájmy patří mineralogie, montanistika, hudba a četba

(Autor: Petr Toman)
(Vyšlo v MF Dnes, příloha Karlovarský kraj, 17. 9. 2016)