27. prosince 2011

Křehká většina není zásadním problémem

Primátor Olomouce Martin Novotný (ODS) deníku Právo řekl.


Nová radniční pravicová koalice ODS, TOP 09 a KDUČSL má za sebou rok vládnutí v Olomouci. Osvědčil se podle vás model koalice, která má v městském zastupitelstvu křehkou většinu jediného hlasu? 

Křehká většina se prozatím nejeví jako zásadní problém. Všechny klíčové materiály jsme doposud zvládli v zastupitelstvu pohodlně prohlasovat. Každá koalice má svá pozitiva a negativa, i tato. Za klíčový moment příštího roku vidím to, zda u všech koaličních subjektů převáží vědomí zodpovědnosti za rozvoj města proti pojetí politiky jako permanentní exhibice a konfliktu. Před touto nákazou šířící se z celostátní úrovně jsme doposud olomouckou komunální politiku ušetřili. 

Čeho, co se letos podařilo v Olomouci dosáhnout, si nejvíce považujete? 

Přes ekonomickou krizi pokračujeme v investování do rozvoje města, máme řadu opravených komunikací, nová školní hřiště, opravené městské parky. Jsme úspěšní při získávání prostředků z EU. Pokračujeme v obtížném procesu přípravy nového územního plánu. A město žije kvalitními akcemi v oblasti kultury i sportu. 

Trápí vás něco, co se v letošním roce v krajském městě nepodařilo? 

Krok po kroku, přesto pomalu, probíhají jednání s cílem nalézt shodu na místě a podobě rekonstrukce zimního stadiónu. Tento proces musíme v nejbližších měsících akcelerovat, stav objektu to vyžaduje a olomoucký hokej i kultura si změnu zaslouží. 

Na co se mohou těšit příští rok obyvatelé Olomouce? 

Příští rok by měl být ve znamení zahájení tří velkých staveb, rekonstrukce Výstaviště Flora, Dolního náměstí a výstavby nové tramvajové trati. Všechny tři akce jsou pro město významné, tramvajová trať navíc splácí dluh minulých desetiletí vůči obyvatelům olomouckých sídlišť. 

Co byste popřál do nového roku sobě, městu a jeho obyvatelům? 

Do roku 2012 vstupujeme s obavami z druhé vlny ekonomické krize. Jelikož jde o krizi z velké části importovanou zvenčí, přeji nám všem, aby zejména evropští politici našli konečně odvahu k pravdivému pohledu na svět a problémy začali řešit, nikoliv odsouvat. Olomoučanům přeji úspěchy a jistotu v práci, zdraví a štěstí v rodině a životní pohodu. Pokud jde o osobní přání, v lednu mi bude čtyřicet a člověk přece jen více bilancuje a přemýšlí, jak pojmout "druhou polovinu" života a jak se vyvarovat chyb z té první. Takže sám sobě bych popřál co nejvíce zdravého rozumu a realistických rozhodnutí. A trochu osobního štěstí.

Martin Novotný

předseda oblastního sdružení
člen regionální rady
primátor