28. května 2020

Teď si budeme štěstí a zdraví více vážit

(Večerník PV.cz) V době nouzového stavu byla při mnoha těžkých rozhodnutích. Provoz musely přerušit kino Metro 70, městské divadlo, Kulturní klub Duh či knihovna a odloženo na neurčito bylo také množství kulturních i společenských akcí. Náměstkyně prostějovského primátora pro kulturu a životní prostřední Milada Sokolová (na snímku) navíc na vlastní kůži prožila, co to je mít blízkého člověka v povinné karanténě. Další z exkluzivních rozhovorů pro Večerník poskytla právě ona.

* Jak jste vy osobně prožívala uplynulé měsíce spojené s hrozbou nákazy COVID-19?
„Řekla bych, že velmi hekticky. Krizový štáb města v čele s panem primátorem začal ihned po vypuknutí pandemie pracovat a realizovat opatření. Velmi brzy, dříve před všeobecným doporučením nosit roušky či jakoukoliv látku kolem úst, jsme vyzývali občany k jejich nošení. Objednávaly se látky, stříhaly, šily roušky, rozdávala dezinfekce… Do toho kulturní organizace obvolávaly a rušily představení, hledaly náhradní termíny a řešily do té doby neznámé situace. Byl to čas plný nových událostí a myslím, že jsme se jich zhostili se ctí.“
* Jaké jste měla pocity při vyhlášení nouzového stavu, kdy došlo na zavírání nejrůznějších zařízení a rušení kulturních a společenských akcí?
„Prvotní nástup opatření a možná hrozba nakažení mnoha obyvatel města byla pro mě osobně zcela šokující. Když jsem viděla, v jaké míře stoupá onemocnění v mnoha zemích světa, velmi jsem se obávala o zdraví všech. Když si při příležitosti narozenin přejeme pevné zdraví a štěstí, bereme to většinou jako ustálené slovní spojení. Myslím, že nyní si těchto slov budeme více vážit.“ (lehce se pousměje)

Milada Sokolová

náměstkyně primátora