16. října 2013

Ztratili jsme své dobré jméno pragmatické pravicové strany

"Ztratili jsme své dobré jméno pragmatické pravicové strany", říká v rozhovoru kandidát ODS do sněmovny Václav Calta

Václave, jste členem místního sdružení ODS v Sedlčanech a jistě i díky Vám jsou výsledky ODS především v komunálních volbách v tomto městě regionálně výrazně nadstandardní. Máte představu, co se za tím skrývá?

Výsledky ODS v Sedlčanech jsou skutečně dlouhodobě velmi dobré. Není to ale zásluha jedinců, ale celé party lidí, kteří se na vedení města podílejí. Zásadní prioritou je rozvoj města z hlediska dlouhodobého výhledu s tím, že musí být zajištěny základní funkce. TJ. zabezpečení školství, zdravotnictví, dopravní obslužnosti, údržba komunikací, bezpečnosti apod. Dlouhodobě se podporují volnočasové aktivity občanů, zejména mládeže. Máme velké množství sportující mládeže v mnoha oddílech, máme skvěle fungující Základní uměleckou školu a kulturní dům. Jen toto téma by vydalo na několikastránkový článek. Snažíme se o maximální využití dotací a grantů, což vidět na jednáních Zastupitelstva, kde se téměř na každém jednání projednávají rozpočtové změny v příjmové i výdajové části. Město má intenzivní investiční politiku, stále se něco staví a buduje. Vše při vyrovnanosti městského rozpočtu, to je základní podmínka, bez toho by to nešlo. Máme téměř nulové dluhy, což také není všude úplně obvyklé.

Není to příliš skromné? V moc velikostí srovnatelných městech ODS v posledních komunálních volbách nezískala přes 52% odevzdaných hlasů jako u Sedlčanech.

Stejně úspěšné jsou jen Benátky nad Jizerou. K tomu můžu říci pouze svůj názor. Zastupitelstvo je složeno z poměrně pestrého politického spektra, i když kandidáti za ODS mají většinu. Přesto starosta města vždy vyzývá všechny jeho členy k maximální konstruktivnosti a věcnosti. V podstatě nerozhoduje politická příslušnost, ale rozumnost názoru k projednávaným tématům. Stručně řečeno, podle mě se v Sedlčanech nepolitikaří, ale dělá se práce pro lidi. To je ta správná politika. Není pak divu, že pokud jsou občané spokojeni, volí to, co se osvědčuje a všeobecně vyplácí. Závěrem k tomuto ještě doplním, že obrovskou zásluhu na tom má náš starosta, který má velice blízko ke stavařině a velice dobře se orientuje v investičních akcích. Na ně navíc dokáže sehnat finanční prostředky z již zmiňovaných dotací a grantů.

Volební kampaň již běží nějakou dobu. Budou mít šanci Vás voliči osobně při některé z akcí potkat, oslovit Vás, diskutovat s Vámi?

Osobně jsem se zúčastnil celé řady akcí. Podporuji sedlčanské ragbisty a ragbistky, kteří hrají ligové soutěže. Na jejich turnajích, kde se sjíždí sportovci z celé republiky ve velkém počtu, jsem většinou nechyběl a měl jsem možnost s nimi diskutovat. Měl jsem schůzku se zástupci Asociace soukromých zemědělců, což bylo nesmírně zajímavé, protože máme stejný názor na zemědělství a na ochranu přírody. V nejbližší době se zúčastním předvolebních mítinků kolegů kandidátů, které budou vrcholit příští týden. Připravujeme na 22.října mítink v Příbrami, kde se bude prezentovat i náš lídr Petr Bendl. Mnoho občanů mě kontaktuje prakticky denně, příjemně mě překvapuje zájem zejména mladých lidí ve věku mých dětí. Nepříjemně jsem, bohužel, překvapen tím, že právě mladí lidé často inklinují k levicovým názorům. Když jim řeknu, že ten či onen člověk byl Stbák, tak mi dokonce někteří řekli : „no a co ? To už je dávno“. To je smutné.

ODS ve volební kampani vsadila na jednoduché twitterové říkanky. Shodujete se s odborníky, že to byla trefa do "modrého", nebo máš na tento způsob kampaně odlišný názor?

Nemám zkušenosti s volebními kampaněmi do PSP ČR. Nejsem ani častý uživatel a navštěvovatel sociálních sítí. Nemohu tedy ani posoudit, jestli to byla trefa do modrého. Twitter mě ale rozhodně neoslovil.

Co si myslíte o názoru, že vliv volební billboardy a megaboardů se zveličuje a jejich vliv na výsledky voleb není úměrný vynaloženým prostředkům?

Něco málo vím o tom, kolik tato reklama stojí v rozsahu Středočeského kraje. Neumím teď posoudit, jestli vliv na výsledek voleb bude úměrný vynaloženým prostředkům. To ukážou až výsledky voleb. Pokud volby skončí fiaskem, budou to samozřejmě vyhozené peníze. Pokud získáme slušný výsledek, budou mít zase na druhou svůj přínos. Trochu na jejich obranu musím říct, že pokud nás má někdo volit, tak bychom měli být určitě vidět, třeba i na těch billboardech.

Pozice jednotlivých kandidátů na kandidátkách jednotlivých stran a hnutí jsou závislé na mnoha faktorech. V ODS se při výběru postupuje podle jistě demokratických stanov. Přesto jsou výsledky, jak to již několik let pozoruji, ovlivněny výraznými regionálními vlivy bez ohledu na názory jednotlivých kandidátů a jejich potenciální podporu mezi členy ODS s právem volby. Není to dle Vašeho názoru věc, která třeba v ODS brání větší obměně na kandidátkách?

Souhlasím. Jenom nevím jak to změnit. Stanovy hovoří jasně. Pokud je nějaké místní sdružení, potažmu oblast nebo region silné členskou základnou a dohodnou se, že budou preferovat svého „koně“, tak s tím nic neuděláme. Já osobně jsem se řídil na oblastech, regionech i kongresech svým názorem.

Nastudoval jste volební zákon a víte, cca. jaké množství preferenčních hlasů by Vám či jinému kolegovi z ODS dalo šanci vstoupit do parlamentu?

Sám jsem to neřešil. Jeden kamarád si s tím dal práci a došel k číslu 4200. Tak vysoké mínění o sobě určitě nemám. Budu považovat za osobní úspěch každý posun dopředu na kandidátce ODS. V každém případě je účast ve volbách jako kandidáta obrovskou životní zkušeností.

Měl-li byste na to vliv a odpovídala by tomu povolební aritmetika ve sněmovně, preferoval byste opozici či otevřenou spolupráci s demokratickými levicovými stranami?

Už na první schůzce volebního štábu v Praze jsem požadoval jasnou definici postoje strany po volbách. Takže budu jednoznačně podporovat opozici. Spolupráci s levicovými stranami si v této chvíli vůbec neumím představit. Podívejte se, co přinesly ústupky koaličním partnerům ve vládě. Ztratili jsme spoustu voličů, členů. Ztratili jsme své dobré jméno pragmatické pravicové strany. Teď bude trvat mnoho let než si před „nebolševickou“ veřejností svou páteř napravíme.

Ani v případě, kdy by hrozilo otevřené či skryté vládnutí demokratických levicových stran s KSČM?

Skryté vládnutí levicových demokratických stran s komunisty již přece funguje na úrovni krajů a je mi jasné, že ČSSD v tomto bude pokračovat i po volbách. My ale musíme zůstat ortodoxně na svých názorech. Jinak nemáme žádnou šanci vrátit se na pozice, kde jsme byli, a které jsme vlastními chybami ztratili právě pochybným politikařením.

S jakým výsledkem ODS ve volbách byste byl celostátně a v kraji spokojen a jaké výsledky ve skutečnosti odhadujete?

Byl bych spokojen s výsledkem kolem 15ti procent. Předvolební preference jsou ale tragické a trochu se naplňují moje skeptické vize, kdy jsem dlouho dopředu upozorňoval : „abychom nebyli rádi, že se vůbec do sněmovny dostaneme…“. Reálné je podle mě číslo 10 procent.

Rozhovor připravil V. Šprungl

Václav Calta

člen oblastní rady
zastupitel