10. ledna 2022

Energetika a energetická bezpečnost bude jednou z největších výzev pro novou vládu

(www.parlamentnilisty.cz) „Česká společnost se zcela jistě v důsledku rozšíření jednotlivých odnoží čínského viru změnila. Potřebujeme zvýšit naši odolnost, a to ve všech směrech. V některých směrech musíme obnovit soběstačnost, alespoň na regionální úrovni,“ shrnuje historik, poslanec ODS a předseda bezpečnostního výboru Pavel Žáček (ODS) uplynulý rok plný událostí. Zároveň zdůraznil, že je potřeba se více soustředit na koncepční řešení bezpečnosti kvůli hrozbám než hasit každodenní aféry.

Jak byste shrnul politické události roku 2021?

Shrnul bych je stručně jako zahájení procesu deoligarchizace společnosti a návratu k normální parlamentní demokratické politice. Babišovo byznysové řízení státu a jeho účelové zneužívání konečně narazilo na své limity. Parlamentní volby nám všem daly naději. Ale půjde ještě o dlouhou cestu, nečekejme, že se vše jako zázrakem promění během několika týdnů či měsíců. Zabere nám to delší dobu.

„A kvůli neustálému opakování stejných chyb pak vláda a její orgány – i přes masivní propagandu – ztrácí důvěru obyvatel, a tudíž schopnost řešit krizi. Ryba prostě smrdí od hlavy. Kvůli neschopnosti vlády a hlavně předsedy vlády Andreje Babiše se bohužel vrací faktor, který zde existoval za komunistů – nedůvěra ve státní moc,“ řekl jste mi v jednom z loňských rozhovorů. Zmínil jste také, že postoj Čechů nelze změnit strachem a že tuto situaci změní až parlamentní volby. Stalo se? Nebo se teprve stane?

Ano, toto nám po sobě mimo jiné zanechala Babišova vláda. Nebude snadné to překonat. Věřím ale tomu, že se nám to podaří. Je naší povinností se o to pokusit.

„A někdy to bohužel dopadá i na složky, které si to nezaslouží, včetně příslušníků integrovaného záchranného systému,“ podotkl jste tehdy. Jsme v poslední době svědky vzrůstající agresivity i směrem ke zdravotníkům. Je tohle důsledek?

Objektivně vzato, důsledky covidu-19 dopadají na všechny včetně státních složek a integrovaného záchranného systému. Rozpolcenost společnosti, která v politické rovině začala již první přímou volbou prezidenta, se v posledních dvou letech prohloubila. Bohužel to mimo jiné kvůli covidu odnášejí také zdravotníci.

A jak napravit, aby spolu Češi zase dokázali mluvit, aniž by se napadali pro odlišný názor?

Cílevědomou, dlouhodobou drobnou prací na všech úrovních. A nepůjde jenom o politiku.

Když už jsem u toho, co nám rok 2021 řekl o svobodě slova a schopnosti respektovat odlišný pohled na věc?

Volební roky obecně nejsou ideální pro respektování jiného pohledu. Bez odlišného pohledu na věci by se ovšem volby nedaly vyhrát. Faktem zůstává, že svoboda slova je u nás podrobována velké zkoušce, a to nikoliv pouze v rámci současného mezinárodního hybridního soupeření, ale i z domácích zdrojů. Na jednu stranu musíme svobodu slova hájit, na stranu druhou se také musíme bránit dezinformačním či účelovým informačním kampaním, jejichž cílem je rozvrátit náš ústavní pořádek, rozložit naše hodnoty, zasáhnout naši kritickou infrastrukturu či ekonomiku. Nemluvě o zpochybňování postavení České republiky v Severoatlantické alianci či Evropské unii.

Byli jsme loni svědky sporů mezi odborníky, mezi očkovanými i neočkovanými, mezi pacienty a zdravotníky i mezi lékaři a vedením České lékařské komory… Jak si tedy vedou Češi ve svobodné výměně názorů a respektu?

Bohužel nijak dobře, jde ovšem v současné době o velmi rozšířený jev. A to i v zahraničí.

Pomyslným politickým vrcholem loňského roku byly parlamentní volby, v nichž prohrál Andrej Babiš s hnutím ANO, i když těsně. Má premiér Petr Fiala na to, aby získal důvěru i voličů, kteří mu nedali svůj hlas?

Jsem přesvědčen, že ano. Má na to celé čtyři roky.

Očekáváte od nové vlády jiný způsob řešení koronavirové krize? Už nyní po silvestrovských omezeních slýcháme, že se vlastně nic nezmění…

Zcela určitě. Nejenom to, čekám jiný způsob řízení státu na základě jiných hodnot. Ale chce to určitý čas.

Cítíte v české společnosti nějaké změny po posledních dvou letech? V přístupu k majetku, financím, ve vztazích a cítíte ji nějak u sebe?

Česká společnost se zcela jistě v důsledku rozšíření jednotlivých odnoží čínského viru změnila, stejně jako všechny ostatní. Podle mého názoru do značné míry ukončila globalizaci a způsobila obrovskou nejistotu a bezpečnostní nerovnováhu. Potřebujeme zvýšit naši odolnost, a to ve všech směrech. V některých směrech musíme obnovit soběstačnost, alespoň na regionální úrovni.

Dlouho se za ODS zabýváte bezpečností. Na co by se Česká republikami měla soustředit v roce 2022?

Rozhodně bychom se měli více než na hašení každodenních afér zaměřit na koncepční řešení bezpečnostní politiky, vytvořit novou bezpečnostní strategii České republiky, nastavit efektivní využití kapacit bezpečnostních složek včetně zpravodajských služeb. Prostě připravit se na nadcházející bezpečnostní hrozby, ať již zahraniční či domácí provenience. Důležitou roli v tom musí sehrát poradce pro národní bezpečnost při úřadu vlády.

Pod českými vánočními stromečky se jistě našlo mnoho dárků vyrobených v Číně. Je to správně? Měli bychom se více soustředit na soběstačnost ve výrobě?

Rozhodně měli, alespoň v těch kritických a nejdůležitějších oblastech. Globalizace, která zapojila komunistickou Čínu do světové ekonomiky, paradoxně končí v důsledku globalizovaného čínského viru.

A co ohledně energií? Čechami rezonuje, že nakupuje drahou elektřinu na německé burze a svoji tam vyvážíme. Je nutné to změnit?

Energetika a energetická bezpečnost bude jednou z největších výzev pro novou vládu. Půjde o fatální souboj v rámci Evropské unie.

Nová pětikoalice rovněž odmítla ulevit lidem snížením daně u ceny energií. Ti, kdo se dostanou do nouze, budou prý moct zažádat o pomoc. Je to krok správným směrem? Jak v tomto Čechům pomoci?

Určitě, z plošné neadresné pomoci musí vláda z objektivních důvodů přejít na pomoc adresnou. Na jinou ostatně nemáme kvůli rozhazovačné politice Babišovy vlády finanční prostředky.

Kterého politika byste v roce 2021 pochválil a proč?

Jednoznačně Petra Fialu, ale také Markétu Pekarovou Adamovou, Mariana Jurečku a Víta Rakušana. Proč? Za vítězství ve volbách a sestavení vlády.

Co byste popřál politikům v roce 2022?

Rozum do hrsti, více zodpovědnosti a pokory. Ale také dobré nervy. Čekají nás totiž velké věci.

(Autor: Zuzana Koulová)

Rozhovor vyšel na serveru ParlamentníListy.cz.

PhDr. Pavel Žáček, Ph.D.

poslanec PČR
zakladatel a první ředitel Ústavu pro studium totalitních režimů a Archivu bezpečnostních složek