26. srpna 2018

Poslední čtyři roky v Praze? Tragické selhání hnutí ANO, říká šéf pražské ODS Portlík

(FORUM 24) Šéf pražské ODS Tomáš Portlík odmítl v rozhovoru pro FORUM 24 spekulace o tom, že by pomalu vznikala koalice jeho strany s hnutím ANO pro případnou povolební spolupráci na magistrátu. Popisuje, co všechno je v hlavním městě špatně: Od chybějícího okruhu po vysoké ceny bytů. A varuje před alarmujícím zvyšováním rozpočtu hlavního města, v němž zároveň neustále klesají investice.

Lídr hnutí Praha sobě Jan Čižinský tvrdí, že ODS je v Praze ochotná ke koalici s hnutím ANO. Pravděpodobně vychází se sdělení Alexandry Udženije, dvojky vaší pražské kandidátky. Co byste k tomu jako předseda pražské ODS řekl vy?

Žádná koalice dojednaná není. Tohle jsou politické hrátky před volbami. My se bavíme se všemi politickými partnery s výjimkou komunistů a dáváme dohromady program. Cílem těchto vyjádření je pouze snaha zastavit nárůst preferencí ODS. Já sám jsem byl ve vyjednávacím týmu v  letech 2015 a 2016, kdy se na pražském magistrátu rozpadala koalice. Tenkrát jsme se mohli domluvit s ANO i s Piráty, ale nakonec jsme se rozhodli zůstat důslednou opoziční stranou, a to ze dvou důvodů: V ANO jsem neviděl žádné manažerské dovednosti, naopak, ale zároveň bychom za jejich neschopnost nesli odpovědnost. U Pirátů nepřevažovala jistota, že bychom s převahou jednoho či dvou hlasů, které by takto chatrná koalice měla, dokázali vládnout a dát Praze stabilitu a všechno, co potřebuje. My jsme s hnutím ANO tehdy nevyjednávali, to oni se do koalice vrátili. 

Pan Čižinský ale pravděpodobně myslel fakt,  že při hlasování o některých věcech máte se zastupiteli hnutí ANO na pražské úrovni stejný názor.

Když se podíváme na příbuzné postoje se zastupiteli, máme jich stejný počet s Trojkoalicí. Příkladem může být rozpočet na rok 2015. Nám jde o program ODS, který prosazujeme. 

Vadí vám představa spolupráce s hnutím ANO, nebo ne?

Vůbec se na to v tuto chvíli nesoustředím. Po tom všem, co se v Praze děje, či spíše neděje, si myslím, že to, jestli budeme s Mirkem nebo s Pepíkem, je úplně předčasné řešit. Teď mají strany ukázat své programy a jasně říci voličům, co chtějí udělat. Například s Piráty k sobě máme blízko v otázce digitalizace. Nevím, co bude chtít pan Čižinský, ten má zatím, jak se zdá, pouze občas nějaké to prohlášení. Praha potřebuje okruh, potřebuje spoustu věcí, které je nutné dělat teď hned. ODS nebude žádným menším partnerem nějaké jiné strany, rozhodně nebudeme nikde do počtu. 

Jak hodnotíte vládu hnutí ANO v Praze v posledních čtyřech letech?

Hodnotím ji tragicky. Z hlediska manažerského se jedná o jasné selhání. Jsme svědky toho, co se děje s dopravou, co se děje s cenami bytů, toho, že nebyl postaven jediný metr zmiňovaného okruhu. Za to nese odpovědnost ten nejsilnější hráč koalice – tedy hnutí ANO. 

Je to pouze manažerský problém, nebo se jedná o celkové selhání jejich stylu vládnutí?

Oni slibovali nesplnitelné. Spoléhali se pouze na politický marketing, který je značně nadnesený. Ti lidé neměli zkušenosti.

Adriana Krnáčová se snaží svou práci na magistrátu malovat v růžových barvách. Hovoří o tom, že se výrazně ušetřilo, že byl vyřešen problém Opencard a tak dále. Jak je to s jejím šetřením?

Když se dívám na úspory, zajímám se o čísla. Jestliže rozpočet za Bohuslava Svobody v roce 2013 byl 38 miliard a investiční tempo bylo kolem 14 miliard, dnes jsme na rozpočtu 58 miliard a investiční tempo je kolem 10 miliard. Investice se snížily a náklady eskalují. Přitom okruh nemáme, nebylo postaveno jediné záchytné parkoviště, nebyla rozšířena sociální péče… Takže si každý můžeme udělat obrázek sám. 

Znamená to, že se něco zlepšilo na straně příjmů, pokud má Praha na takové utrácení peníze?

Paradoxně ano. Příjmy se zlepšily kvůli tomu, že ekonomika roste. Jenomže právě v takové době se má šetřit.

Pokud se budou nadále provozní výdaje zvyšovat a investice klesat, co bude s Prahou dál?

Praze by časem došly peníze na svoji obsluhu a o tom, že by něco investovala, nemůže být ani řeč. První důležitou věcí bude tedy dietní kúra ve všech kapitolách, a to ať bude koalici sestavovat kdokoli.

Od Jana Čižinského zaznělo i to, že s nárůstem preferencí ODS to vypadá na návrat vlády Béma a Janouška v Praze. Co tomu říkáte?

Nikdo ze stávajících kandidátů za ODS Janouška nikdy neviděl. A jestli někdo potká Pavla Béma? To je možné, ale žádné vazby neexistují. Pokud tohle pan Čižinský tvrdí, měl by to jako chlap taky dokázat. 

Jak hodně ovládá hnutí ANO sérii pražských podniků, které jsou důležité pro fungování města?

Všichni tvrdili, že budou transparentní. Navzdory tomu všichni vidíme, že se nic moc nezměnilo. Systém funguje dál a nestalo se nic.

Ještě bych se vrátila k rozpočtu. Pokud říkáte, že provozní výdaje Prahy narostly o dvacet miliard, za co se tak vehementně utrácí?

Zvýšily se podíly ve všech kapitolách. Něco jsou nárůsty počtu zaměstnanců, k nimž došlo v roce 2014, něco je nařízení vlády, která před volbami slíbila zvýšení patů, ale neuvolnila na ně peníze, a pak je to fakt, že správci jednotlivých kapitol si nehlídají, za co se utrácí.

Několikrát jste zmínil okruh. Proč ho stále v Praze nemáme?

Když se člověk podívá na billboardy z roku 2014 „Prostě to zařídíme“, „Nejsme jako politici, makáme“ a tak dále, dnes je můžeme srovnat s realitou. Mnoho kandidátů prostě a jednoduše nevědělo, do čeho jde. V Pražanech vzbudili velká očekávání. A nakonec se snažili hlavně nikoho nenaštvat, a dělali to tak důkladně, až se nedělo vůbec nic. 

Jak byste stručně charakterizoval to, kde je Praha dnes, a kde by být měla?

Praha se vrátila do doby před několika lety, zdá se, že se vrací v čase. Hlavní město nemyslí na budoucnost. Nemáme schválený metropolitní plán, v územním plánu se za čtyři roky moc nepokročilo… Praha by měla mít úplně jinou finanční koncepci a měla by se také zabývat tím, co se děje kolem nás – tedy řešit bezpečnost. Zabýváme se tím, jestli budeme mít mluvící lavičky nebo chodící lampy, ale ignorujeme inteligentní systémy, které pomáhají odhalovat případné hrozby.

Zdroj: http://forum24.cz/posledni-ctyri-roky-v-praze-tragicke-selhani-hnuti-ano-rika-sef-prazske-ods-portlik/

Tomáš Portlík

předseda RS ODS Praha