8. února 2019

Horká brambora

Není to lehká věc, sedět v současné době v premiérském křesle Velké Británie. I když premiérka Mayová ve vyjednávání o podobě Brexitu s Evropskou unií neobstála, – hlavně nemá podporu domácích politiků – a hlavně koluje všeobecný názor, že není dostatečně razantní, i když se snaží taková být, přece jenom je to funkce pro silné povahy. Má v zádech kritiky z vlastní Konzervativní strany, a co víc, každý neúspěch zúročí ve svůj prospěch levičák Corbyn, předseda Labouristické strany. Poháněn touhou po moci, vzal si Brexit jako záminku. Pošramocen pověstmi o stycích s tajnými službami bývalého sovětského bloku, nestydí se lidem podívat do očí. Levicově zaměření politici mají hroší kůži, to je všeobecně známo.

Británie má unii opustit 29. března tohoto roku, ale dosavadní dohodu vyjednanou premiérkou parlament zamítl kvůli podobě pohraničního styku mezi unijním Irskem a Severním Irskem, což v ní prý nebylo dořešeno. Premiérka Mayová má nyní složitou pozici: unie na ní tlačí, aby se odchod vyřešil ve stanoveném termínu, a domácí politici asi nevědí, co vlastně chtějí, protože dolní komora parlamentu se vyslovila proti odchodu bez dohody. Mluví, jak se jim to hodí. Jednou tak, podruhé zas jinak. Podle toho jak se vyvíjí politická situace. Prostě si osud své země přehazují jako horkou bramboru.

Spojené království bylo pro unii dojnou krávou, a proto se s ní její představitelé neradi loučí, i když tvrdí pravý opak. A tak dělají všechno možné, aby to Britům co nejvíce znepříjemnili. Přitom oni a německá kancléřka Merklová jsou hlavní viníci odchodu Anglie z Euro-bandu. Zaneřádili Evropu migranty z Asie a Afriky a nutili unijní státy, aby to platili. Tato země už to prostě nechtěla snášet, a tak odešla. Není se čemu divit.

Tak jako se vznášejí chumáče mlhy nad Londýnem, vznáší se i nad celou Velkou Británií otázka: co bude dál? I když nakonec opustí unii s oboustrannou dohodou, stále je to velký problém pro celou Evropu. Názorové rozdíly jednotlivých států na její uspořádání se viditelně prohlubují, což by mělo být inspirací politickým špičkám k rozsáhlým reformám. Pokud to nezvládnou, měli by odejít. Nic víc.