Mgr. Filip Benda

Povolání: ředitel kabinetu ministra financí
*1976

Politická příslušnost: ODS

Životopis

Mgr. Filip Benda se narodil v Praze v roce 1976 v rodině významného disidenta Václava Bendy. Vystudoval obor náboženství a etika na Teologické fakultě Jihočeské univerzity. V letech 2000–2001 absolvoval stáž v rámci programu Erasmus v holandském Nijmegenu.

Pracoval jako senior konzultant pro EUROFFICE PRAHA – BRUSEL. Zde se zabýval poradenstvím v oblasti vnitrostátní i evropské legislativy, legislativního procesu a fungování státní správy. V letech 2007–2009 byl vedoucím oddělení poradců na MPSV. V letech 2010–2012 vedl tým poradců Alexandra Vondry na Ministerstvu obrany. Na přelomu let 2012–2013 byl vrchním ředitelem kabinetu ministra dopravy Zbyňka Stanjury. Od roku 2021 pracuje opět v jeho týmu jako ředitel kabinetu ministra financí.

Politikami EU se zabýval na MPSV, kde byl členem vládního Výboru pro EU na pracovní úrovni. V současné době se na Ministerstvu financí podílí mj. též na koordinaci evropských agend.

Je ženatý, má dceru a syna.