26. května 2014

Hyde Park - debata vítězů voleb do Evropského parlamentu

Hotem diskusního pořadu ČT o výsledcích voleb do Evropského parlamentu byl předseda ODS Petr Fiala.

Daniel TAKÁČ, moderátor:


Volby do Evropského parlamentu skončily. Tady v Česku bez jasného vítěze, který by o nějaký velký kus ty ostatní předběhl. Byly to ale volby, které zjistily, že Česko je eurooptimistické, říkají eurooptimisti. Euroskeptické je podle těch, kteří říkají, že i euroskeptici se dostali do Evropského parlamentu, což v řadě případů nebo v některých případech tady v Česku samozřejmě pravda je. Dovoluji si vás přivítat i Hyde Parku Speciál, debaty vítězů s lídry stran, které se do Evropského parlamentu dostaly. Dobrý večer. A podle volebního výsledku dovoluji si přivítat předsedu hnutí Andreje Babiše. Dobrý večer, pane Babiši. 

 


Andrej BABIŠ, předseda hnutí ANO:


Dobrý večer. 

 



Daniel TAKÁČ, moderátor:


Předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg. Pane předsedo. Dobrý večer. 

 



Karel SCHWARZENBERG, předseda TOP 09:


Dobrý večer. 

 


Daniel TAKÁČ, moderátor:


Předseda strany a premiér Bohuslav Sobotka, dobrý večer, pane premiére. 

 


Bohuslav SOBOTKA, předseda ČSSD:


Dobrý večer. 

 


Daniel TAKÁČ, moderátor:


Vojtěch Filip, předseda Komunistické strany Čech a Moravy. Dobrý večer. 

 



Vojtěch FILIP, předseda KSČM: 


Dobrý večer vám i divákům. 

 



Daniel TAKÁČ, moderátor:


S omluvou za předsedu Pavla Bělobrádka první místopředseda KDU-ČSL Marian Jurečka. Pavel Bělobrádek je v zahraničí.

 



Marian JUREČKA, 1. místopředseda KDU-ČSL:


Pěkný večer. 

 



Daniel TAKÁČ, moderátor:


Předseda Občanské demokratické strany Petr Fiala. Dobrý večer.

 

 

Petr FIALA, předseda ODS:


Dobrý večer. 

 


Daniel TAKÁČ, moderátor:


A Petr Mach, Svobodní, předseda strany. Dobrý večer, pane Machu. 

 


Petr MACH, předseda strany Svobodní:


Dobrý večer, dobrý večer. 

 



Daniel TAKÁČ, moderátor:


V dnešním Hyde Parku Speciál probereme několik základních okruhů, které se Evropského parlamentu týkají. Jednak samozřejmě volební výsledky tady v České republice, potom se také podíváme na to, jak bude vypadat Česká republika ve vztahu k Evropské unii pod dojmem nových volebních výsledků a vztah nově konstituované Evropy na základě voleb do Evropského parlamentu a světa bude naším třetím tématem. Samozřejmě se dostane i na několik otázek, které vy sem k nám do vysílání České televize do Hyde Parku Speciál budete posílat. Tak se do toho můžete pustit. Kontakty znáte www.hydeparkct24.cz, tam všechno potřebné najdete. Pánové, pojďme do toho, poprosím co možná nejstručnější odpovědi, dostalo se vás hodně do Evropského parlamentu, tak ať se na všechny dostane. Nejdříve hodnocení volebních výsledků tak jak je sami vidíte u svého volebního uskupení. Pane Babiši, to vítězství není bez jasného odstupu, které se očekávalo podle některých předvolebních průzkumů. Proč vy říkáte, že se vám kampaň nepovedla? To jste říkal. 

 



Andrej BABIŠ, předseda hnutí ANO:


Podstatné je, že jsme vyhráli a že jsme potvrdili, že jsme součástí našeho politického systému a že jsme, není nějaké nárazové hnutí, ale že máme tradiční voliče a chtěl bych jim teď poděkovat znovu. A to je podstatné, že jsme vyhráli. Ta kampaň samozřejmě, to hnutí mělo pocit, že je to jasné to naše vítězství, takže trochu to odflákli a bylo to trošku jiné, než parlamentní volby. 

 



Daniel TAKÁČ, moderátor:


No, není to proto, že vás tak úplně nezajímají ty evropské volby? 

 



Andrej BABIŠ, předseda hnutí ANO:


Mě zajímají. Já jsem se osobně zúčastnil té kampaně a vlastně jsem navštívil skoro všechny česká krajská města a podporoval jsem tím pana Teličku všude, takže myslím, že jsme se zapojili významně, ale nebylo to úplně stejný jak parlamentní volby. 

 



Daniel TAKÁČ, moderátor:


A ta nepovedenost té kampaně, v čem to je? Na co jste se vykašlali? 

 



Andrej BABIŠ, předseda hnutí ANO:


No, ne, tak znovu opakuji, je to o tom, že naše krajské organizace a členové už si mysleli, že to máme v suchu a v podstatě každý už žije spíš tím komunálem než těmi evropskými volbami a plus bylo hezky, takže byla to shoda nějakých faktorů, ale podstatné je, že jsme vyhráli a to je důležité. 

 



Daniel TAKÁČ, moderátor:


No, vyhráli jste asi o 3000 hlasů, to zas tak velké vítězství při osmnáctiprocentní účasti není tak velké. 

 


Andrej BABIŠ, předseda hnutí ANO:


Pane redaktore, stovka se běží na desetiny sekundy, podstatné je, že jsme vyhráli. 

 


Daniel TAKÁČ, moderátor:


Pane předsedo Schwarzenbergu, necelých 16 % hlasů, to je výsledek TOP 09 a Starostů. Vy máte disciplinovaný elektorát, že chodí pravidelně k volbám? 

 


Karel SCHWARZENBERG, předseda TOP 09:


Myslím, že nevím, spíše bych řekl, že vědí, proč volí. Naši voliči jsou proevropští, jasně my jsme taky v celé kampani byli naprosto zřetelně proevropští. My jsme nedělali jako některé jiné strany ze slavného českého klasika, já neříkám, tak ani tak, ale na moje slova dojde, my jsme zde postavili jasné proevropské stanovisko, a to naši voliči ocenili. Myslím, že mají rádi, když ví, v čem na tom s tou stranou jsou, jestli je opravdu průhledná, jestli stojí za svými ideály i v různých okolnostech a jestli je odhodlána bojovat, a to všechno bylo od nás jasné. 

 


Daniel TAKÁČ, moderátor:


A 240 zhruba, 241 tisíc hlasů, to vás opravňuje k tomu, abyste řekl, že vaši voliči jsou proevropští? 240 tisíc lidí v této zemi. 

 


Karel SCHWARZENBERG, předseda TOP 09:


Myslím, že větší část, než si lidi myslí. Poté, co, řekněme, česká veřejnost je z nejvyšších míst po 20 let masírována protievropskými postoji, je to docela hezký, že jsme dosáhli těchto výsledků. Nesmíme zapomenout, že různé jiné proevropské strany taky se dostaly do toho parlamentu. My jsme byli nejzřetelnější, ale myslím, to je to důležitý na tom, že Evropa teď ví, že Češi nejsou jenom protivníci a nepřátelé Evropské unie. 

 


Daniel TAKÁČ, moderátor:


Pane premiére, proč nejsilnější vládní strana nedokázala líp využít možnosti propagovat Evropskou unii, že dopadla, jak dopadla. Je to také ne o moc, ale je to třetí místo. 

 



Bohuslav SOBOTKA, předseda ČSSD:


Je to třetí místo, já jsem rád, že jsme získali 4 mandáty, ale měli jsme samozřejmě lepší představu o volebním výsledku sociální demokracie. Já to tady nechci svádět na nízkou volební účast, protože je to marné. V demokracii platí jediná věc. Rozhoduje pouze ten, kdo k volbám přijde. Ten, který zůstane doma, tak ztrácí vliv na to, jaký volební výsledek je. Čili v těchto evropských volbách, když přišlo volit jenom 18 % lidí, tak tito lidé rozhodli o výsledku a já bych chtěl poděkovat lidem, kteří přišli a kteří dali svůj hlas sociální demokracii. 

 



Daniel TAKÁČ, moderátor:


Jak je možné, že jste nepřilákal víc. 

 



Bohuslav SOBOTKA, předseda ČSSD:


Chyba je samozřejmě na naší straně právě v tom, že jsme nenašli cestu, jak motivovat naše voliče. Oni totiž mají pocit po těch minulých volbách do Poslanecké sněmovny, že už je vlastně všechno vybojováno. Sociální demokracie je ve vládě, sociální demokracie je ve vedení velké části krajů, jsme ve vedení velkých měst, koneckonců na Hradě je prezident, kterého sociální demokracie podpořila ve druhém kole prezidentské volby, takže levicoví voliči, voliči sociální demokracie mohli velmi snadno získat pocit, že už je vlastně všechno hotovo a že země jde správným směrem a že není potřeba k těm volbám přijít. 

 


Daniel TAKÁČ, moderátor:


Ale vždyť sociální demokracie neví, že to je něco úplně jiného Evropský parlament? 

 



Bohuslav SOBOTKA, předseda ČSSD:


Je to něco jiného, ale v minulosti, když se podíváte na volby, které tady byly v roce 2004 nebo v roce 2009, tak to byly volby, které se vždycky odehrávaly ve znamení domácích sporů na politické scéně. Chci připomenout vajíčka v roce 2009, které vyostřily volební kampaň, v roce 2004 tam byla snaha z těch voleb udělat ze strany pravicové opozice referendum o tehdejší sociálnědemokratické vládě, teď tady takový zřetelný domácí prvek chyběl a já mám pocit, že situace ve společnosti se za poslední 4 měsíce hodně zklidnila. Nejsou tady takové ty vyhrocené spory, ať už uvnitř koalice nebo mezi vládou a koalicí, to znamená, všechno to vedlo k jakémusi zklidnění, a to určitě nepodpořilo vysokou volební účast. Ale znovu opakuji, my můžeme spekulovat o tom, co si myslí těch 82 % lidí, kteří zůstali doma, ale jejich názor už dnes nikdo nezjistí. Oni promeškali možnost, aby ho projevili. Je to určitě škoda a určitě je škoda, že jsme nedokázali za těch 10 let členství v Evropské unii vysvětlit více význam Evropského parlamentu, a co je paradoxní, a tím bych možná skončil, paradoxní je, že Evropský parlament má čím dál tím větší váhu a po těchto volbách bude mít ještě větší vliv, přesto u nás o 10 % klesla volební účast oproti minulým volbám. 

 


Daniel TAKÁČ, moderátor:


K čemuž se dostaneme v té další části naší debaty docela určitě. Pane předsedo Filipe, vaši voliči Evropskou unii vlastně moc nechtějí nebo už to není pravda, když vás vynesli na čtvrté místo? 

 


Vojtěch FILIP, předseda KSČM: 


Zaprvé bych chtěl poděkovat všem voličům, kteří k volbám přišli a rozhodli, že nenechali za sebe rozhodovat jiné. 

 


Daniel TAKÁČ, moderátor:

 
Ano, a už chtějí tedy Evropskou unii vaši voliči? 

 



Vojtěch FILIP, předseda KSČM: 


Víte, ten výsledek KSČM ukazuje na tom, že panuje mezi občany velká skepse, tak jak bylo určité očekávání v roce 2004 i od toho, že potom zapojení do Evropské unie se tady můžou některé věci změnit, tak po těch 10 letech se ukazuje, že se spíše nezměnily anebo se změnily k horšímu. To je jeden moment a za to odpovídají i politické strany. A potom je tady druhý moment, a to je, jakým způsobem média informují o Evropském parlamentu. My se tady nedozvíme to, co říkal pan premiér, jak důležité věci se tam diskutují, jak důležité věci tam rozhodují a... 

 



Daniel TAKÁČ, moderátor:


A není to proto, že to politici včetně třeba pana premiéra neříkají, anebo očekáváte, že média tady budou nosit vaše názory, vaše představy a dělat tuhle tu práci za vás? 

 



Vojtěch FILIP, předseda KSČM: 


Ne, pane redaktore, já si nemyslím, že to je věc jenom politiků. Já si myslím, že jsou tady média veřejné služby a ta by tuto věc měla dělat a měly by splnit ten úkol, pro které jsou zřízena. Víte, mně trochu vadí, že místo toho, abych se informoval o tom, co se v Evropském parlamentu rozhoduje, například to, aby si uvědomili, jak se zvýšily ty úkoly a také odpovědnost Evropského parlamentu, jsme se spíše dozvěděli, jak kdo kde nebyl, jak kdo kde byl a o tom, co se rozhodlo ve prospěch České republiky nebo také v neprospěch, jsme se toho mnoho nedozvěděli. Já si nemyslím, že je dobré, že se česká média vůbec nepokusila získat tu možnost, kterou dával Evropský parlament, aby vlastně za peníze Evropského parlamentu jsme přinesli více informací. 

 


Daniel TAKÁČ, moderátor:


Víte, tak Česká televize má své zpravodaje v Evropské unii, o dění v Evropské unii velmi podrobně informuje, a to, že kdo kde byl nebo kdo kde nebyl, to podle vás není důležité? Ono se to týkalo vašeho poslance Ransdorfa, kterého přistihli, alespoň podle mediálních informací, že se tam jenom podepíše a pak zmizí zase. 

 



Vojtěch FILIP, předseda KSČM: 


Ne, počkejte, pane redaktore, to zase mluvíte o něčem, kde já jsem se obrátil proti médiím, protože to zrovna byla věc, která... 

 


Daniel TAKÁČ, moderátor:


Ne, říkal jste, kde kdo je, kde kdo není. O tom se informovalo, ano. 

 



Vojtěch FILIP, předseda KSČM: 


Ne, já si myslím, že tady bylo evidentní, že to byla právě ta média, která jsou napojena na ty politické strany, které odporují tomu, aby Evropa zůstala Evropou, které jsou euroskeptické a vybírají jenom ty negativní zprávy. Přitom mnoho z nás tady zná Miloslava Ransdorfa, a když ten má možnost někde přednášet, tak je jisté, že na té přednášce je. On byl od rána, nakonec o tom byl dopis předsedy Evropského parlamentu, já jsem to napsal těm holandským médiím. Nedostal jsem nikdy odpověď, protože byla čistě jenom kopnutí si do Evropského parlamentu. Teď nemluvím o konkrétním člověku, jenom kopnutí si do těch europoslanců a on skutečně od rána pracoval, a tak, jak se jindy můžu s ním pohádat, tak tady jsem se zastal i veřejně. 

 


Daniel TAKÁČ, moderátor:


Pane místopředsedo Jurečko, vám jeden mandát přibyl proti minulému volebnímu období. Má tady nějaký vliv, že vaši voliči se pořád ještě bojí, že jaksi zmizíte z politické scény po té zkušenosti s Poslaneckou sněmovnou, kam jste se v minulém volebním období nedostali, a proto jsou disciplinovaní a chodí volit?

 

 

Marian JUREČKA, 1. místopředseda KDU-ČSL:


Já si myslím, že určitě tady ten argument, který vy říkáte, vliv nemá, protože naopak by mohli říct: "Když dokázali se vrátit jednou, mohli by to dokázat i podruhé a někdy příště." Naopak já si myslím, že tady ty vlivy jsou asi tři zcela zásadní. Zaprvé, že jsme po roce 2010 dokázali udělat, řekněme, výraznou obměnu vedení strany. My jsme první strana, která udělala tak velkou generační obměnu ve vedení, žádná jiná z tradičních stran to neudělala. Za druhé, že i v té vládě, ve které teď jsme součástí vládní koalice, že se nehádáme, že naši ministři pracují, nemáme mediální přestřelky, odvádíme dobrou práci na našich resortech. A za třetí, teď, když jsem poslouchal tady pana předsedu, tak my máme to velké štěstí, že máme nebo měli jsme donedávna europoslankyni Zuzanu Roithovou, která je nejpracovitější europoslankyní, nejlépe hodnocenou z našich europoslanců, která odvedla pro Českou republiku obrovský kus práce, a to ta kampaň s takovými lidmi potom dělá, musím říct, jedna radost, takže patří velký dík jí i těm uvědomělým voličům, kteří KDU-ČSL dali hlas a my máme od roku 2004 nejlepší volební výsledek a prakticky ze všech tradičních stran i vládních stran této koalice jsme jako jediní dokázali v těchto volbách posílit. 

 



Daniel TAKÁČ, moderátor:


Pane předsedo Fialo, zastavilo se postupné mizení ODS z české politické scény? Vy jste těch 7,5 %, které zhruba máte, těch 7, 67 to je, vy jste to odhadoval, tak co to znamená pro ODS? Konec ústupu z české politické scény, anebo je to jenom takové malé zachvění? 

 



Petr FIALA, předseda ODS:


Já jsem už dlouho před volbami říkal, že 7,5 % budu považovat za úspěch, protože jsem odhadoval, že to je to maximum, kterého můžeme za současné situace dosáhnout. Já samozřejmě z toho žádnou radost nemám a spokojen nejsem, spokojen budu, až zase začneme ve volbách vyhrávat, ale v té situaci, ve které ODS je po tom pádu, kterým prošla. 

 



Daniel TAKÁČ, moderátor:


Promiňte, to bude kdy, až začnete ve volbách vyhrávat zase? 

 



Petr FIALA, předseda ODS:


To uvidíme. Když jste se ptal, tak bych vám řekl, odpověděl takovým obrazem. My jsme spadli v těch parlamentních volbách na dno a teď už nepadáme dál, potom dně kráčíme a za chvíli začneme stoupat nahoru. Jak rychle to bude, to uvidíme. Musíme obnovit důvěru voličů, což se nám v těchto volbách ještě nepovedlo a já jsem ani nepředpokládal, že se nám to už povede. Opravdu z toho radost nemám, protože si myslím, že kdyby nebyly ty vedlejší vlivy, tak naše realistická evropská politika by se ukázala pro voliče mnohem atraktivnější, než tomu bylo teď. Ale pro nás to není žádná tragédie, to jenom další motivace k tomu, abychom ještě lépe pracovali a přesvědčovali voliče o tom, že naše politika je správná. 

 


Daniel TAKÁČ, moderátor:


Pane Machu, jeden mandát, konkrétně pro vás, pokud se dobře dívám, ta vy jste jediný europoslanec tady mezi předsedy a místopředsedy politických stran. Nově jste v Evropském parlamentu, je to maximum toho, co euroskeptici v Česku mohou dosáhnout? 

 



Petr MACH, předseda strany Svobodní:


Pro nás je ten úspěch zlomový a chci poděkovat všem našim voličům a my to bereme jako začátek působení Svobodných na naší politické scéně. My samozřejmě chceme svými hlasy bojovat proti všemožným euronesmyslům, chtěli bychom sjednat výjimku ze zavedení eura nebo to, aby euro bylo v budoucnu v Evropské unii dobrovolné, ale víme, že to hlavní politické kolbiště je český parlament. Takže my tímto začínáme teď teprve skutečně působit na české politické scéně. 

 



Daniel TAKÁČ, moderátor:


Víte, já spíše narážím na to, že 80 tisíc hlasů, 79 540 při jiné volební účasti by asi nestačilo na nic. Takže ptám se, jestli těch 80 tisíc hlasů je maximum toho, co jste schopni získat? 

 

 

Petr MACH, předseda strany Svobodní:

 

Určitě byli voliči Svobodných, kteří se rozhodli tyto volby ignorovat, zřejmě proto, že neuznávají tu instituci jako takovou, nechtěli jí dávat legitimitu. Nyní je jasné, že legitimita Evropského parlamentu je velmi snížena, pokud tak málo lidí se rozhodlo jít k volbám a určitě i mezi voliči Svobodných, kteří šli k volbám třeba v říjnu, byli tací, kteří se tentokrát rozhodli ty volby vynechat, tak jako u jiných politických stran, ale u nás byl ten propad voličů určitě relativně nejmenší. 

 



Daniel TAKÁČ, moderátor:


Pánové, kde je příčina, to bude otázka pro vás pro všechny víceméně, kde je příčina toho, že ani eurooptimisti, ani euroskeptici ty voliče prostě nepřilákali. Jací tedy v České republice jsme? Eurooptimističtí nebo euroskeptičtí nebo úplně jiní? Pane premiére? 

 



Bohuslav SOBOTKA, předseda ČSSD:


Já mám pocit, že ten výsledek, když si ho přečteme a podíváme se na to, že minimálně 15 z 21 poslanců České republiky v Evropském parlamentu bylo zvoleno za strany, které podporují integraci Evropské unie, tak je evidentní, že k těm volbám přišli více lidé, kteří si myslí, že ten projekt má smysl a že má smysl aktivní účast České republiky. A mně připadá docela zajímavé, že to v zásadě navazuje na tu snahu nové české vlády změnit přístup k Evropské unii a zlepšit pověst České republiky v Evropské unii. V tomto smyslu já ten výsledek voleb do Evropského parlamentu vítám, byť jsem zklamán z toho výsledku, který dostala samotná sociální demokracie a v součtu... 

 



Daniel TAKÁČ, moderátor:


Nicméně je to pro vás nějaké varování, že těch lidí není víc? 

 



Bohuslav SOBOTKA, předseda ČSSD:


V součtu těch stran, které uspěly v České republice, a když se podíváme na ten výsledek, tak první tři strany nepochybně patří k těm, které podporují projekt evropské integrace. Když se podíváme, jak to dopadlo ve Francii, v Británii nebo třeba v Dánsku, tak je evidentní, že v České republice se v těch volbách neprojevil nějaký výrazný skeptický přístup k tomu, jak Evropská unie funguje, byť řada lidí a i řada voličů sociální demokracie není spokojena s tím, jak se Evropa třeba chovala teď během hospodářské krize. 

 



Daniel TAKÁČ, moderátor:


Kde jsou euroskeptici, kteří, říkáte, že jich je pomalu plná Česká republika, to samozřejmě parafrázuji, ale k volbám nejdou ale. 

 



Petr MACH, předseda strany Svobodní:


Já mám zkušenost, já mám zkušenost z kampaně, protože jsem rozdával letáčky lidem na ulici u našich stánků a mnozí z nich nám říkali, že třeba volívali levici nebo sociální demokracii, případně ANO, že jim také vadí ty euronesmysly a že buď možná půjdou volit nás, anebo nepůjdou volit vůbec a ukázalo se, že hodně z těch lidí se rozhodlo pro tu variantu nevolit vůbec. Já si myslím, že ta nízká... 

 



Daniel TAKÁČ, moderátor:


To popisujete fakta, pane předsedo, já se ptám na ten důvod, proč, když říkáte, že jsou lidi, kteří nechtějí Evropskou unii, tak k těm volbám nejdou, aby to té Evropské unii řekli. 

 



Petr MACH, předseda strany Svobodní:

 

Já si myslím, že lidé obecně nevěří, že Evropský parlament může mnoho změnit. My jsme se snažili přesvědčovat voliče, že něco můžeme změnit, ale zároveň jsme jim říkali, že pro Svobodné to znamená zároveň nástup na českou politickou scénu. Já si myslím, že ta nedůvěra v Evropský parlament a v Evropskou unii, to, že nejde volbou mnoho změnit, je oprávněná, že Evropská komise sama chrlí nařízení, nepotřebuje k tomu žádnou demokratickou legitimitu, že jestli Evropská unie rozhodne o tom, jak má být sazba DPH na dětské plenky, tak o tom rozhodne také bez Evropského parlamentu. Je to prostě logické, že lidé se rozhodli nevěřit Evropské unii a nejít k volbám ve velké míře. 

 



Daniel TAKÁČ, moderátor:


Pane předsedo Schwarzenbergu, může Evropský parlament něco změnit? Můžete teď lidem říct: "Ano, Evropský parlament změní všechno, co se vám na Unii nelíbí." 

 



Karel SCHWARZENBERG, předseda TOP 09:


Nebude měnit všechno, bude snad měnit některé věci, samozřejmě jeho pravomoci rostou a bude moci jako postupně měnit víc a víc. Je to přirozený vývoj jako v státech taky. Parlamenty před 100 lety měly málo co na rozhodování, rozhodovali vlády a mocnáři a postupně si parlament vydobyl rozhodující roli. To stejný bude v Evropě, to je postupný vývoj a musím říci, že ten parlament během posledních 10 let nabyl spoustu pravomocí. 

 



Daniel TAKÁČ, moderátor:


Pane Babiši, to můžete taky slíbit voličům, že teď to bude dobré? Ten Evropský parlament má ty pravomoci a my tam prosadíme, co budeme potřebovat. 

 


Andrej BABIŠ, předseda hnutí ANO:


Pane redaktore, my jsme nevysvětlili voličům tu výhodu v té Evropské unii, my jsme jim neřekli, že tam vyvážíme 80 % našeho zboží, že 90 % zahraničních investorů je z Evropské unie, že jsme za 10 let existence obdrželi o 333 miliard více. To, co říkal pan Mach, to je přesně to, co jsme četli v médiích a po vstupu do Evropské unie poslouchali hlavně pana profesora Klause a Nečasovu vládu, že všechno je špatně, jsme kritizovali a jenom to, že jsme v Schengenu, že jsme EU passenger, že jsme teda součástí Evropy, tak to je obrovská výhoda. A to si myslím, že my jsme součástí Evropy. My jsme za 10 let nebyli schopni se ta prosadit.P posílali jsme tam odložené politiky bezvýznamné, které nám tam dělali spíš ostudu a vlastně nikdo nevěděl. 

 



Daniel TAKÁČ, moderátor:


Máte na mysli koho třeba? 

 


Andrej BABIŠ, předseda hnutí ANO:


Pana Kužvarta, když řekl I´m very optimistic." To byla prvá tisková konference našeho prvního komisaře, když se ho novináři ptali po anglicky, tak řekl: "I´m very optimistic." pětkrát. Potom ho ČSSD stáhla a poslala Teličku, to byl komisař za ČSSD jenom připomínám divákům. 

 



Daniel TAKÁČ, moderátor:


K eurokomisaři se dostaneme, pane Babiši, nebojte. 

 



Andrej BABIŠ, předseda hnutí ANO:


Takže a potom zjistila ČSSD, že ten Špidla, že je nephodlný, tak ho zase tam poslali, takže to byli ti naši reprezentanti a kdo zná pana Füleho nebo kdo slyšel o našich poslancích, kdy byli v médiích evropských, kdy tam něco vlastně prezentovali? 

 


Daniel TAKÁČ, moderátor:


Pane premiére. 

 



Bohuslav SOBOTKA, předseda ČSSD:


Já myslím, že tenhle příběh není vyprávěn úplně přesně, protože pan Telička moc dobře věděl, že byl navržen do Evropské komise na omezenou dobu a že pak samozřejmě nová vláda může učinit politické rozhodnutí, které prostě buď jeho nominaci potvrdí, nebo ji nepotvrdí. Takže to je věc, která byla v rukou vlády, tak jako dnes je v rukou demokratické vlády rozhodnutí o tom, kdo nás bude zastupovat. 

 



Daniel TAKÁČ, moderátor:


Tak pan Kužvart měl být po panu Teličkovi, po tom přechodném období 2004. 

 



Bohuslav SOBOTKA, předseda ČSSD:


Kdo nás bude zastupovat v Evropské komisi. Takže prostě ten příběh reálně probíhal trošičku jinak. Ale já si myslím, že pro nás je možná také dobré si uvědomit, když už tady mluvíme o tom europesimismu a o euroskepticích, co vlastně říkají ti euroskeptici v těch zemích, kde teda vítězí, co říkají v té Francii nebo co říkají v té Británii. Říkají: "Omezte Schengen. Omezte to volné cestování pro ty lidi z těch nových členských zemí Evropské unie." Říkají: "Omezte tu solidaritu, nebudeme přece platit těm novým členským zemím, mezi kterými je i Česká republika, naše peníze našich daňových poplatníků." Čili já si myslím, že to rozhodně nejsou žádní naši spojenci a rozhodně ti, kteří tady u nás v České republice jásají nad tím, že se zvýšil podíl euroskeptiků v Evropském parlamentu, tak jdou v zásadě proti národním zájmům České republiky, protože my přece chceme jako nová členská země stejná práva, jako mají ty staré členské země a jestliže Evropa je založena na principu solidarity, tak je také založena na tom, že ty vyspělejší, silnější státy pomáhají těm slabším, aby vyrovnaly vývoj. Takže tady si myslím, že je důležité poukázat na to, v čí prospěch vlastně pracují naši euroskeptici, když se v tuto chvíli sdružují s těmi z Británie nebo třeba z Francie. 

 



Daniel TAKÁČ, moderátor:


To vidíte, pracujete proti nám, euroskeptici. 

 



Petr MACH, předseda strany Svobodní:


Můžu reagovat? 

Daniel TAKÁČ, moderátor:


Pan předseda Fiala, jestli... 

 


Petr FIALA, předseda ODS:


Já nejsem euroskeptik, já jsem eurorealista. Občanská demokratická strana nevidí alternativu mimo Evropskou unii, ale chceme se podílet na tom, jak Evropská unie vypadá. Ale podívejme se na ten příklad třeba se schengenskou úmluvou. To, že volně cestujeme po Evropě na základě schengenské smlouvy, to vzniklo původně mimo Evropskou unii. Čili ta cesta spolupráce evropských zemí není nutně jenom vedena v rámci této existující Evropské unie, ale tady je spíš důležité to celkové poselství, které tyto volby přináší v Evropě. 43procentní účast a z těch lidí, kteří k volbám přišli, volilo více než 30 % strany, které buďto nechtějí vůbec Evropskou unii nebo nechtějí takovouto Evropskou unii. To je přece jasný signál. V prvních volbách do Evropského parlamentu v roce 79 byla ta účast 77 %, od té doby kontinuálně klesá. To není žádné české specifikum. Občané... 

 



Daniel TAKÁČ, moderátor:


Proč nám, pane Machu, chcete sebrat Schengen? 

 



Petr FIALA, předseda ODS:


Občané Evropy prostě nerozumí této podobě Evropy a nechtějí, a to je jasné poselství těchto voleb. 

 



Petr MACH, předseda strany Svobodní:


Pan premiér Sobotka mluvil o tom, že EU je založena na solidaritě. Já bych možná řekl na solidaritě naruby, když Slovensko jako člen eurozóny je nuceno doplácet na Řecko, posílat tam všelijaké půjčky, které se nikdy nevrátí a přitom důchodci v Řecku mají dvojnásobné důchody oproti důchodcům na Slovensku, tak to je podle mě solidarita obrácená naruby, kdy chudší dotují bohatší. A když jste mluvil, pane premiére, o tom, co je programem těch skeptických stran ve Francii, v Německu, tak jejich programem je vyvést Francii, vyvést Německo z eurozóny a myslím si, že mají pro to docela dobré důvody. A pokud jde o Schengen. To je dohoda, do které patří země, mimo jiné země, které nejsou v EU. Pokud vím, tak v Schengenu je Lichtenštejnsko, je tam Švýcarsko, je tam, je tam Norsko, je tam. Je tam Island. 

 



Petr FIALA, předseda ODS:


Ještě původně vznikl mimo Evropskou unii. 

 


Petr MACH, předseda strany Svobodní:


Takže jistě lze být v Schengenu a cestovat bez ukazování pasu na hranici, když jedeme po silnici a nesouvisí to s Evropskou unií. 

 



Daniel TAKÁČ, moderátor:


Pánové, pojďme na divácké otázky, které přicházejí do vysílání Hyde Parku prostřednictvím webu, Karel Kičmer: "Dobrý večer, volby do Evropského parlamentu opět potvrdily dlouhodobý vzestup populistů a extremistů v Evropě," o tom teď mluvíme, "nevidíte v tom podobnost s 30. lety 20. století v Evropě a hlavně v Německu? Pravicová politika, zvyšující se sociální rozdíly, krize, vzestup extremistů?" Pane premiére, máte podobnou obavu? 

 



Bohuslav SOBOTKA, předseda ČSSD:


Já myslím, že ale právě díky tomu, že máme Evropskou unii, ten projekt integrace a že máme Evropský parlament, tak se tyto věci v zásadě mohou projevit mírovými demokratickými prostředky. To napětí ve společnosti. Protože kdyby nebyla Unie a prošli jsme v Evropě takovou krizí hospodářskou, jako jsme zaznamenali v minulých letech, tak by to pravděpodobně skončilo válkou. To už jsme si zažili ve 20. století a podle mě existence Evropské unie je ta nejlepší prevence proti tomu, aby hospodářské krize už v Evropě nekončívaly válečnými konflikty mezi jednotlivými národy, Řecko proti Slovensku a podobně, jak je nám to tady předváděno nebo Německo proti Řecku. Ale končí to tím, že lidé v Evropských volbách dají najevo buď svoji spokojenost nebo nespokojenost s těmi poměry, které v Evropě jsou. Mě to nepřekvapuje, že to po tak hluboké krizi, kterou Evropa teď prošla, ona jí vydržela, i ta eurozóna to vydržela a nerozpadla se, tak jak někteří předpovídali ještě před několika málo lety. Takže ta Evropa v zásadě zvládla tuto krizi, tak není žádným překvapením, že rostou hlasy pro extremisty, ale my bychom v České republice z toho měli mít spíše obavy než jakoukoliv radost, protože to jsou hlasy, které říkají: "Dejte si pozor na ty nové členské země Evropské unie. Oni nám berou práci, oni nám berou možnosti lepší konkurence a podobně. 

 



Petr FIALA, předseda ODS:


Ale proč samozřejmě rostou ty hlasy extremistů nebo radikálních stran? No, protože ty strany hlavního proudu ženou dál integraci kupředu, integraci, kterou občané Evropy nechtějí. Kdykoliv byli otázáni v referendech, tak vlastně další integraci lidé v Evropě odmítali, a to včetně takzvaných prointegračních zemí. Takže je logické, že, když se občanům nedostává rozumné reakce ze strany klíčových demokratických stran, tak posilují extremisté. Ale já bych tady chtěl vyvrátit tu obavu z Německa, protože zrovna Alternativa pro Německo... 

 



Daniel TAKÁČ, moderátor:


Čili obavu nemáte. 

 



Petr FIALA, předseda ODS:


...není strana srovnatelná s nějakou radikální nebo extremistickou stranou z 30. let, to v žádném případě. 

 



Daniel TAKÁČ, moderátor:


Pane předsedo Filipe, pane Jurečko, vy máte obavy z podobnosti se 30. lety 20. století? 

 



Vojtěch FILIP, předseda KSČM: 


Obavu mám, protože ten problém totiž je takový, že se v Evropě ustálila evropská velká koalice a tady jde o tu změnu, jestli ti politici, kteří byli zvoleni do Evropského parlamentu, budou ochotni změnit ten názor. Pokud ho nezmění, pokud nezačnou s emancipací Evropy. Pokud nebudou dělat politiku, která bude zmenšovat sociální rozdíly, která bude řešit tu krizi způsobem ve prospěch občanů, nikoli ve prospěch bank a nadnárodních korporací, tak ta krize poroste a ty pravicoví extremisté to doženou klidně k válce. Podívejte se, ta podobnost je jenom k Německu, nikoliv jaksi s Německem, protože tady nejde o Německo v té otázce jako o stát, ale jde o tu situaci a v tomto ohledu si myslím, že ten dotaz míří správným směrem, protože ten míří na to, aby ti, kteří byli zvoleni, změnili politiku vůči jak jednotlivým občanům v těch státech osmadvacítky, tak ale k celému kontinentu. Evropa nemůže být jaksi jenom osmadvacítka, ta zahrnuje mnohem více států a my si tady vytváříme problémy, které neřešíme, naopak nijak nereagovala Evropská unie na to, že když tři ministři zahraničních věcí podepsali na Majdanu nějaký dokument a ten platil 4 hodiny a oni ti tři evropští ministři neřekli ani slovo a dál podporovali ten puč, vždyť je to úplně katastrofální věc. 

 



Daniel TAKÁČ, moderátor:


Dobrá a jak to teď souvisí s těmi sociálními záležitostmi? 

 


Vojtěch FILIP, předseda KSČM: 


Protože ten koncept, který v Evropě je integrační, jde ve prospěch jenom těch bank, jenom těch nadnárodních korporací a nejde ve prospěch občanů, protože ty sociální rozdíly ve všech zemích osmadvacítky rostou, místo toho aby se snižovaly, aby se zmenšovaly rozdíly mezi lidmi. 

Daniel TAKÁČ, moderátor:


Pane Jurečko, zvětšují se rozdíly mezi lidmi? Ostatně byla to jedna z kritik na Evropskou unii, že neuměla vyřešit tu krizi nějakým řádným způsobem. 

 


Marian JUREČKA, 1. místopředseda KDU-ČSL:


Samozřejmě tady je spekulativní otázka, co by bylo, kdyby v době krize tady nebyla Evropská unie a jaké by byly důsledky a co by všechno to přineslo. Já nemohu souhlasit s tím, že jak říká tady pan předseda Filip, že je prakticky všechno špatně. Já si myslím, že tady je spoustu, zjednodušeně, se omlouvám, ale že tady je spoustu pozitivních věcí, já to vidím. Mohu hovořit přímo konkrétně za resort zemědělství, my dneska na příští /nesrozumitelné/ rozdělujeme 300 miliard korun, které jsme dokázali i v minulém období skoro ze 100 % už vyčerpat. Dneska jedu po České republice a pokud nemám klapky na očích, tak vidím i pozitivní věci, které Evropská unie přinesla. 

 



Daniel TAKÁČ, moderátor:


A neměly by se řešit ty negativní, které můžou přinést nebezpečí? 

 



Marian JUREČKA, 1. místopředseda KDU-ČSL:


Samozřejmě, já souhlasím, že tyto volební výsledky jsou zdvižený prst, aby tradiční strany a ty, které ještě dneska mají většinu v Evropském parlamentu, se dokázaly zamyslet a dokázaly udělat určité pozitivní reformní kroky, protože občan v České republice, a myslím si, že i v jiných státech Evropské unie, vnímá dneska daleko silněji ta negativa, která Evropská unie přináší. Souhlasím se zvýšenou byrokracií, některými věcmi, které nemají úplnou logiku, ale pro mne je ještě velice důležitá jedna věc, a to jsem mladý člověk, je důležité to, že skoro 70 let žijí v rámci Evropy nebo této části Evropy, na které je Evropská unie, tak žiju v míru a pro to já jsem ledacos ochoten i obětovat. 

 



Daniel TAKÁČ, moderátor:


Pane Babiši, vy máte pocit, že Evropská by řešila nebo řešila a vyřešila evropskou krizi? To byla jedna z kritik, která se skutečně i před volbami objevovala. 

 



Andrej BABIŠ, předseda hnutí ANO:


Evropská unie má nebo Evropa má velký problém, protože Evropa je 15 % světového obyvatelstva, 30 % HDP a 60 % sociálních nákladů. To znamená, Evropa stárne, je velký problém nezaměstnanosti mladých. Evropa reguluje, je byrokratická a tu krizi bank nezvládla. Dneska paradoxně objevili vlastně, že je třeba s těmi bankami něco dělat, takže určitě je tam moc negativ a třeba se ptát, kdo to zapříčinil. Takže já si myslím, že není potřeba Evropu zatracovat, ale bojovat proti těm věcem nesmyslným, které poškozují i naši ekonomiku, jako energetická strategie, navyšování emisí, obnovitelné zdroje, volný trh, který je problém pro naše exportéry, překážky, netarifní překážky. Takže to jsou věci, které my chceme v Evropě prosazovat a měli bychom taky získat nějaké adekvátní místo pro našeho komisaře, protože doposud jsme měli kompetenci pro komisaře absolutně bezvýznamné. 

 



Daniel TAKÁČ, moderátor:


Přijde eurokomisař. Pane Schwarzenbergu, co konkrétně tedy Evropa měla dělat jinak? Co případně se vy jakožto součást Evropské unie i prostřednictvím poslanců budete snažit dělat jinak, aby případné krize se řešily jinak? Co mělo být jinak? 

 



Karel SCHWARZENBERG, předseda TOP 09:


Já vám něco řeknu. Zaprvé ta krize se neřešila tak špatně, protože nejsme ty ohrožené státy. Evropa nezkrachovala, byla sice nezaměstnanost, ale nikde nebyla s těmi katastrofálními výsledky, jako ve 20., 30. letech. Nikde nebyli hladoví. Celkem se to docela dobře zvládlo. Že periodicky každých 50 let je hospodářská krize, to už víme dlouho. Byla jedna v 19. století, koncem 20. let a teď byla tato, a to se táhne vždycky 20 let. Jediná, která byla kratší, to byla ta v 20., 30. let, poněvadž byla ukončena zbrojením a druhou světovou válkou, takže. 

 



Daniel TAKÁČ, moderátor:


Čili vy nějaké zásadní problémy na Evropské unii, kterak přistoupila ke krizi, nevidíte? Rozumím-li tomu dobře. 

 

 

Karel SCHWARZENBERG, předseda TOP 09:


Tady jsou problémy, ale Evropská unie je celkem mnohem lépe zvládla, než se tvrdí. Podívejte se dneska, jak vypadá Portugalsko a Irsko, už jsou propuštění, jejich hospodářství funguje, Itálie se zotavuje, Velká Británie dokonce má kromobyčejný boom, který my můžeme závidět. Ta Evropa funguje, to si musíme uvědomit přes všechno škarohlídství. Samozřejmě je jedna věc pravda, zhruba několik desetiletí všechny evropské státy vydávaly víc peněz, než vydělávaly. Uplatnily to sice na chvályhodné věci, jako sociální služby a všechno možné, nicméně se zadlužily. A jednou přijde okamžik pravdy, kde ty dluhy můžete taky zaplatit, nemůžete říkat nebo to donekonečna posouvat. Tudíž bylo správné rozhodnutí, že se začalo šetřit. Je blbost říkat, že můžeme dále vydávat jako carští důstojníci, když na to prachy nemáme. 

 

 

Daniel TAKÁČ, moderátor:


Nebyl hlad, pánové. To je dobrá role Evropské unie. 

 



Petr FIALA, předseda ODS:


Já nevím, ale třeba ta nezaměstnanost, tak na jihu Španělska třeba v Andalusii je nezaměstnanost celková přes 35 % a nezaměstnanost mladých lidí přes 75 %, vždyť to je úplně šílené. A s tím si teda Evropa vůbec neví rady a naopak řada ekonomů zastává názor, že to je způsobeno právě tím, že Španělsko je v eurozóně a nemůže reagovat na určité problémy, které zde jsou. A mimochodem my kdybychom vstoupili... 

 



Petr MACH, předseda strany Svobodní:


Já musím říct, že trnu, jenom když. 

 



Daniel TAKÁČ, moderátor:


Počkejte, prosím, pane Machu. 

 



Petr FIALA, předseda ODS:


...do eurozóny, tak se budeme podílet na rozpočtově neukázněných zemích částkou minimálně 350 miliard korun. To jsou všechno věci, které je potřeba našim lidem říkat, aby měli možnost se vůbec rozhodovat, jestli další integraci chtějí, nebo ne. 

 


Daniel TAKÁČ, moderátor:


Tohle měli slyšet lidi? 

 



Marian JUREČKA, 1. místopředseda KDU-ČSL:


Ne, já jsem přesvědčen o tom, že za některé věci některých členských států opravdu nemůže Evropská unie a bruselská administrativa. To je úplně stejné, jako kdybych já tvrdil, že evropské fondy v České republice, které tady někteří rozkrádali, za to může Brusel. To přece takto není. To, že poklesl výrazně výkon řecké ekonomiky, to, že oni začali jako stát, který dříve byl silně proexportní například v rajčatech, tak je začal dovážet z Holandska, to přece není problém Bruselu a Evropské unie. To je problém, řekněme, politiků v těchto státech, kteří zaspali dobu a nedokázali tu ekonomiku a tu společnost rozvíjet kupředu, tady je potřeba takhle na problémy a někdy se podívat na samostatnou úroveň těch členských států. 

 



Petr FIALA, předseda ODS:


Ale tato otázka je síly tedy /souzvuk hlasů/. 

 



Daniel TAKÁČ, moderátor:


Nechme, prosím, pana Filipa. 

 



Petr FIALA, předseda ODS:


...špatné z národních zemí, tak. No, ale ono to tak vyznívá vlastně. 

 



Daniel TAKÁČ, moderátor:


Pane předsedo Fialo, prosím, nechme pana Filipa. 

 



Vojtěch FILIP, předseda KSČM: 


Já jsem přesvědčen o tom, že já nezpochybňuju odpovědnost těch národních vlád a toho, co se kde odehraje, ale prosím vás, neříkejme, že to není odpovědnost toho Bruselu. Když se podíváte na krizi v Řecku, tak přeci na tom vydělaly jenom ty banky. Tam řecký občan, řečtí podnikatelé nedostali nic, dostaly to jenom ty banky zpátky, které tam vložily peníze, ty protekly Řeckem a vrátily se zpátky do centrály ve Frankfurtu nad Mohanem. Tak si řekněme na rovinu, že to je Evropská unie bank a nadnárodního kapitálu a pro občany nedělá nic, proto je tam těch 70 % nezaměstnaných mladých lidí, kteří vyšli ze školy a nemají žádnou sociální a pracovní zkušenost. A když ji nebudou mít, tak to přeci dopadne jenom tou katastrofou, o které byla ta otázka. 

 



Daniel TAKÁČ, moderátor:


Do takové Unie nás vedete, pane premiére? 

 



Bohuslav SOBOTKA, předseda ČSSD:


Ne, tak, podívejte se, když teď analyzujeme ty důsledky krize a další věci. Zaprvé já bych chtěl říci, že problém není Evropská unie, ale problém je globalizace jako taková. Evropská unie nevymyslela riskantní derivátové obchody na finančních trzích. Evropská unie nevymyslela problém delokalizace... 

 



Daniel TAKÁČ, moderátor:


Ale ani nevyřešila. 

 


Bohuslav SOBOTKA, předseda ČSSD:


...delokalizace průmyslu. Otázka, jestli Evropa jako integrační celek, který vlastně zvyšuje váhu jednotlivých členských zemí v dnešním světě, jestli našla vždycky správné otázky na ty problémy, které ve světě byly. A já říkám, že je vždycky nenašla, několik konkrétních příkladů. To, že v rámci Evropy fakticky fungují legální daňové ráje, viděli jsme Kypr. Já jsem pokládal za absurdní záležitost, že Kypr roky fungoval jako daňový ráj a pak ještě chtěl po Evropě, aby mu Evropa poskytovala podporu v okamžiku, kdy se dostali do nerovnováhy v důsledku řecké krize. Podívejte se na Holandsko, do značné míry také legální ráj uprostřed Evropské unie. Tohle není v pořádku. A pokud jde o eurozónu, určitě nebylo v pořádku, že eurozóna na svém začátku zahrnula i země, které na to z hlediska struktury svého hospodářství nebyly připraveny a pak se zavíraly oči nad tím, že tyto země neplnily kritéria, která se vyžadovala například po nových členských zemích. A problém byl také v tom, že se zavíraly oči i u Německa svého času, i u Francie svého času, když tyhle země měly vyšší schodky než 3 % HDP podle Maastrichtu, tak se vždycky přijalo nějaké opatření, odložilo se to, zametlo se to pod stůl, řešilo se to politicky, ale u nových členských zemí vždycky byla zahájena příslušná procedura, která souvisela s překročením deficitu. To byly chyby, které se odehrávaly v Evropské unii. Samozřejmě, že to není ideální, ale je to podle mého názoru rozumný nástroj na to, abychom byli schopni udržet konkurenceschopnou Evropu do budoucna, abychom se tady vzájemně nepozabíjeli v konfliktech, které budou vyvolávat periodicky možná některé krize, a aby se zvýšil vliv jednotlivých zemí typu České republiky, protože kdybychom nebyli součástí tohohle integračního celku, tak koho dneska zajímá názor České republiky v dnešním světě? Díky tomu, že jsme v Unii, že jsme v NATO, tak ten náš názor je zajímavý a zprostředkovaně i lidé na to mají větší vliv. 

 



Daniel TAKÁČ, moderátor:


Pane Machu? 

 



Petr MACH, předseda strany Svobodní:


No, já jsem trpěl, když jsem poslouchal pana Schwarzenberga, jak blahosklonně bagatelizuje situaci v Řecku, v Portugalsku, ve Španělsku a říkáte, že vlastně je to všechno v pohodě, že tam ekonomika jede, že opustily záchranné programy. Vždyť to je přece lež. Ve skutečnosti Portugalsko, jeho ekonomika klesá. Nezaměstnanost v Řecku, ve Španělsku, v Portugalsku je na 30 %, o tom jsme mluvili. A Portugalsko, o kterém říkáte, že vystoupilo z toho záchranného programu. Víte, jak to bylo? Evropská unie mu neustále odsouvá ten termín splatnosti půjček, oni mu půjčili 80 miliard eur. To je obrovská částka, to si nikdo nedovede vůbec představit. Půjčili mu 80 miliard eur, nevrátili z toho ani eurocent a vy říkáte, že vypadli z toho záchranného programu. Takže kdyby teď do toho Česká republika vstoupila, tak bychom museli přispívat právě na tyto země. Takže ve skutečnosti oni posunuli postupně splatnost těch půjček, teď je to posunuto někam na rok 2042 a vy říkáte, že jsou z toho venku. To je prostě lhaní si do vlastní kapsy. A pokud budeme chtít... 

 



Daniel TAKÁČ, moderátor:


Prosím jednovětou reakci, pane Schwarzenbergu. 

 



Karel SCHWARZENBERG, předseda TOP 09:


Já bych řekl, kdo pracoval někdy na sanaci nějakého podniku, tak ví, že to k tomu patří a musíme se na to podívat trošku jako na nějaký velký podnik, že někdy se taky splatnost úvěrů posouvá, což není tak strašný. A nezapomeňme, ano, ta nezaměstnanost v Andalusii a jinde existuje, ale především vinou falešné hospodářské politiky těchto států samotných. Vy zase vždycky říkáte, že je vinna Evropská unie. Nesmíme zapomenout, že tam dělaly velké chyby samy a připomínám jenom několik, že Španělsko se soustředilo a pouze na výstavbu tedy letovisek u moře, a když tohle zkrachovalo, tak najednou nebylo nic jiného. 

 


Petr MACH, předseda strany Svobodní:


Protože Evropská centrální banka snižovala úroky tak nesmyslně, že všichni si brali hypotéky a stavěli letoviska u moře, takže s tím eurem to velmi souvisí. Souvisí to velmi s těmi dotacemi, které tady všichni. 

 



Karel SCHWARZENBERG, předseda TOP 09:


Můžete mě nechat domluvit, neskákejte do řeči, prosím. 

 



Petr MACH, předseda strany Svobodní:


Já myslel, že jste domluvil, pane. 

Daniel TAKÁČ, moderátor:


Pane Machu, prosím, necháme pana Schwarzenberga domluvit, ano. 

 



Karel SCHWARZENBERG, předseda TOP 09:


V Řecku nesmíme zapomenout, že málokdy byla nějaká země tak nezodpovědně vedená jako ta, že opravdu tam celé vrstvy neplatí vůbec žádný daně, a to jsou vnitrostátní věci. To není evropská především chyba. Může být, že měly být přísnější dohled, to s vámi souhlasím, ale taky Evropská unie neměla tolik pák, aby jednotlivé státy k tomu přinutila. To se teprve teď vyvíjí. 

 


Daniel TAKÁČ, moderátor:


Pan Babiš. 

 


Andrej BABIŠ, předseda hnutí ANO:


Já moc nerozumím, proč kolegové stále mluví o euru. Nikdo tady nechce vstupovat do eurozóny. My jsme vůbec, naše koaliční vláda vůbec o tom neuvažuje a my na to nemáme rozpočet, my to nechceme, my bychom museli garantovat 50 miliard a následně, teda zaplatit okamžitě a 310 miliard garantovat a navíc potom ten nejhorší okamžik by bylo určit ten kurz, kde importéři a občané by chtěli 22 a exportéři možná 30. Takže euro není téma, nevím, proč o tom mluvíme. My se nechceme víc integrovat, my máme skvělé české banky, jsou nejdravější v Evropě, jsou plné cashů. Česká národní banka to dobře dohlíží, takže to není vůbec pro nás téma a o euru. 

 



Daniel TAKÁČ, moderátor:


To znamená, vy vůbec nebudete pracovat na přistoupení k euru? To vaše vláda, tak to zapomenuto, nebude. 

 



Petr MACH, předseda strany Svobodní:


Propusťte pana koordinátora pro zavedení eura. 

 



Daniel TAKÁČ, moderátor:


Prosím, pane Machu, prosím. Takže bude se na tom dělat, nebo nebude se na tom dělat? 

 



Andrej BABIŠ, předseda hnutí ANO:


Ale my na to nemáme dneska rozpočet. My bychom museli přijmout celý fiskální pakt a my na to nemáme, abychom měli 0,5 %. My bychom museli.... 

 



Daniel TAKÁČ, moderátor:


Čili můžeme konstatovat, tahle vláda na zavedení eura pracovat nebude. 

 



Andrej BABIŠ, předseda hnutí ANO:


My bychom museli, to je můj názor, my bychom museli mít deficit 60 miliard a my ho nemáme. My jsme převzali tuto v zemi v totálním rozkladu, kdy se snížily platy státních zaměstnanců, zmrazily důchody, nikdo neinvestuje, začínáme od nuly. Takže euro není pro nás dneska téma. A o tom, o euru... 

 



Daniel TAKÁČ, moderátor:


Nebude vláda zavádět euro? 

 


Andrej BABIŠ, předseda hnutí ANO:


Ještě můžu domluvit? O euru budou přece rozhodovat parlament a vláda nebo možná občané a dneska to není na stole, tak proč o tom stále někdo mluví? 

 



Daniel TAKÁČ, moderátor:


Máme to vzít jako fakt? Vláda nebude pracovat na euru? 

 



Bohuslav SOBOTKA, předseda ČSSD:


No, přijetím o přijetí eura se nebude rozhodovat v Evropském parlamentu, takže. 

 


Daniel TAKÁČ, moderátor:


No, to samozřejmě, trošku jsme se dostali k domácí politice, ale je to nový moment tedy od pana Babiše. 

 



Bohuslav SOBOTKA, předseda ČSSD:


Takže bojovat o přijetí eura s evropskými volbami byla úplně běžná záležitost, ale my přece nemůžeme do eura vstupovat jako chudí příbuzní v situaci, kdy máme takový deficit veřejných rozpočtů, jaký máme a nemáme pokryté základní potřeby státu, které tady existují v oblasti investic, oblasti modernizace, vzdělávání nebo třeba oblasti platu zaměstnanců veřejného sektoru. Takže ano, nepřímo vláda tím, že bude stabilizovat veřejné rozpočty a že bude podporovat hospodářský růst, tak nepřímo nás bude připravovat na to, abychom v budoucnu byli schopni splnit podmínky pro přijetí společné evropské měny. Ale v mandátu této vlády takové rozhodnutí neočekávám, prostě proto, že Česká republika na to není dostatečně připravena a těch minulých 7 let my jsme se spíše vzdalovali od toho, abychom připraveni byli. 

 



Petr FIALA, předseda ODS:


A vždyť přece vaše vláda říkala, že chce přijmout euro. 

 



Daniel TAKÁČ, moderátor:


Pane, pan Jurečka teď, pane předsedo Fialo, pan Jurečka. Pane předsedo Fialo, pardon. 

 



Petr FIALA, předseda ODS:


Chcete přijmout fiskální. 

 



Andrej BABIŠ, předseda hnutí ANO:


Ale není to pravda, nikdo neříkal, že chceme přijmout euro. 

 



Daniel TAKÁČ, moderátor:


Pane předsedo Fialo, pana, pane Jurečku teď poprosím. 

 



Andrej BABIŠ, předseda hnutí ANO:


Nikdy. 

 



Petr FIALA, předseda ODS:


Teď najednou říkáte, že nechcete. 

 


Andrej BABIŠ, předseda hnutí ANO:


Ale není to pravda, neříkal jsem, že chci euro. 

 



Daniel TAKÁČ, moderátor:


Pane předsedo Fialo, já vás prosím, kdyby mohl mluvit pan Jurečka teď. Děkuju. 

 



Marian JUREČKA, 1. místopředseda KDU-ČSL:


Já bych poprosil, pánové, neskákejme si do řeči, je to potom trapné, jsme už docela velcí lidé. A já opravdu jenom stručně dvě věci. Zaprvé to, co tady říkají mí kolegové po levici a po pravici, mně to přijde takové hodně schizofrenní, na jedné straně říkáme: "Evropská unie zapříčinila něco," že členské státy něco dopustily, na druhé straně i ti stejní kolegové říkají: "Odmítáme další regulace stran Evropské unie, to znamená, aby nám Evropská unie do něčeho mluvila." To je prostě schizofrenní pozice, která nejde dohromady. A druhá věc k euru. Samozřejmě tato vláda má cíl směřovat k tomu a naplňovat maastrichtská kritéria, ale to, kdo do eurozóny vstoupíme, to je také čas, kdy je potřeba se podívat, v jaké kondici eurozóna bude a v jaké kondici bude naše ekonomika. 

 



Daniel TAKÁČ, moderátor:


Pánové, díky za tuhle debatu na toto téma. Pojďme pokročit dál, pojďme se podívat na budoucnost vztahu České republiky a Evropy. Tento vztah bude limitován mimo jiné i tím, jakého eurokomisaře Česká republika bude mít. Je tady divácká otázka, které do vysílání přichází prostřednictvím Facebooku od Kryštofa Malého: "Prosím všechny diskutující o dvě jména. Koho si přejete za eurokomisaře a na jakém jméně jste schopni se shodnout všichni?" Tak teď bychom to mohli vzít od toho druhého konce volebního žebříčku, pane Machu. 

 



Petr MACH, předseda strany Svobodní:


Všichni vědí, že když se někdo stane eurokomisařem, tak se vlastně odstřihává linka mezi jím a tím státem, který ho tam vyslal. On má zakázáno hájit zájmy toho daného státu. Takže takzvaný eurokomisař za Českou republiku vlastně nebude za Českou republiku, nesmí za ní kopat a de facto přísahá věrnost Evropské komisi, takže v tom případě je skoro jedno, kdo tam bude.

 



Daniel TAKÁČ, moderátor:


Což neznamená, že nikoho nemůžete. Vám je to jedno tedy. 

 



Petr MACH, předseda strany Svobodní:


Jestli tam bude Telička nebo Kužvart, je to vlastně skoro jedno a je to v kompetenci vlády. Takže vláda se musí pohádat, pan Babiš, pan Sobotka a teď jsem zapomněl, kdo je ten další, tak ti se musí pohádat. 

 



Daniel TAKÁČ, moderátor:


Pan Jurečka. 

 



Petr MACH, předseda strany Svobodní:


Pan Jurečka. 

 


Daniel TAKÁČ, moderátor:


Pane předsedo Fialo? 

 



Petr FIALA, předseda ODS:


Je to samozřejmě úkol vlády, ta už měla mít nějaké jméno vytipované, protože už v těchto dnech začínají probíhat diskuse o personálním obsazení Evropské komise. Dnes třeba večer se schází německá vládní koalice, aby se bavila o tom, koho podpoří na předsedu komise. A my bychom neměli z těchto debat být mimo a vláda by měla už teď přijít s nějakým jménem a to prosazovat. A mělo by to být takové jméno, na základě kterého jsme pak schopni si také vyjednat nějaký rozumný resort, který bude užitečný pro Českou republiku, ať je to doprava, energetika, výzkum něco podobného. 

 



Daniel TAKÁČ, moderátor:


Pane předsedo, Kryštof prosil ale jméno. 

 



Petr FIALA, předseda ODS:


To je v tuto chvíli úkol vládní koalice. 

 


Daniel TAKÁČ, moderátor:


Čili vám to taky nevadí. Vás to taky nezajímá v podstatě, tak můžete mít favorita. 

 



Petr FIALA, předseda ODS:

Štítky:
rozhovor v médiích evropská unie volby do Evropského parlamentu 2019