26. května 2014

Architekti evropské integrace dostali facku a musí brzdit

Podle Jana Zahradila ODS uškodila v eurovolbách zátěž z minulosti. A kandidát ANO na eurokomisaře Pavel Telička podle něj v Bruselu nemusí obstát. "Před výbory Evropského parlamentu lidé s lobbistickou minulostí mohou očekávat velmi štiplavé dotazy," řekl v rozhovoru pro iDNES.cz Zahradil.

 

Jak hodnotíte výsledek voleb?

Neumím to jinak okomentovat, než že je to maximum možného. Každý ví, že jsme byli v posledních týdnech v poměrně značném mediálním tlaku, že se objevovala různá rezidua nějakých afér z minulosti - kabelky paní Nagyové, odposlechy Rittig, Janoušek. Přestože toto vedení s tím nemá nic společného, tak nepochybuji, že nějakou roli to představovalo a omezilo to prostor i k rozehrání evropských témat. Já si ale na to nestěžuji, já to jen konstatuji.

 

ODS zbyly z devíti mandátů dva. Vy si to pochvalujete, ale já chci slyšet, v čem tato strana pochybila.

V kampani to určitě nebylo. Za tou si stojím a jsem s ní mimořádně spokojen. Za málo peněz jsme udělali hodně muziky. Měla šťávu, gradaci. Téma nepřistoupení ČR k euru je téma na několik let a nám se politický kapitál a podpora, které jsme na tomto nashromáždili, budou hodit i do příštích let. Budeme na tom vládu i nadále trápit a nenecháme ji, aby bez souhlasu veřejnosti dělala kroky směrem k eurozóně.

ODS se prostě těžce zvedá po sérii úderů z loňského roku. To si samozřejmě zavinila sama a nemá cenu se na někoho vymlouvat. A bohužel se nám to čas od času stále vrací a přestavuje to určitou zátěž a my se s ní budeme muset vyrovnat, abychom přesvědčili veřejnost, že s tím už nemáme nic společného.

 

Novináři od členů ODS slyšeli, že je to dobrý výsledek. Slyšel jste třeba uvnitř strany, že ti, kteří se nedostali do europarlamentu, jsou nespokojení?

Zatím takovou zpětnou vazbu nemám. Dostal jsem blahopřejné SMS a různá poděkování.

 
Co říkáte tomu, že tři strany mají čtyři mandáty?

Už v lednu jsem prorokoval, že žádná politická strana nebude mít devět mandátů, které jsme měli my. Ani sedm, které před pěti lety měla ČSSD. Nyní se ukazuje, že politické spektrum je roztříštěné. Nikdo tady nebyl tím tahounem, který by přesvědčil k nějakému výraznému zisku mandátů.

 

Co se po volbách změní v europarlamentu?

Všechny tři hlavní frakce, tedy evropští lidovci, socialisté a liberálové, ztratily. Nabírat budou spíše ty, které představují opozici k tomuto hlavnímu proudu. To znamená ať už různí nezávislí nebo radikální pravice, což mě netěší, ale je to tak. Každopádně naše frakce zůstane na svých počtech, které se budou blížit šedesáti. Výsledky voleb ale zcela nepochybně změní politickou mapu evropského parlamentu.

 

Proč?

Protože strany hlavního proudu utrpěly ztráty a kritici EU získali. To je signál, který je nepřehlédnutelný a který architekti evropské integrace musí vzít v potaz a snažit se přibrzdit. My určitě budeme v té naší evropské agendě pokračovat.

 

Jakým způsobem? Co vás teď čeká?

Především musíme znovu ustavit formálně naši frakci. V úterý už odjíždím na první zasedání, musíme si zvolit nové vedení a rozdělit se do jednotlivých výborů Evropského parlamentu a do meziparlamentních delegací. Já doufám, že se mi podaří pokračovat ve výboru pro mezinárodní obchod, ve kterém jsem seděl pět let. A doufám, že se mi podaří dokončit moji práci zpravodaje pro smlouvu o volném obchodu mezi EU a Vietnamem. Za rok mi končí mandát v křesle předsedy Aliance evropských konzervativců a reformistů a chci tu práci ještě do té doby nějakým způsobem rozšířit. Takže práce je dost a dost.

 

Může to skončit tak, že Pavel Telička bude navržen na eurokomisaře?

To je otázka pro vládní koalici, která si to bude muset vyhádat mezi sebou. Já myslím, že pan Telička může mít problémy v europarlamentu při schvalování, protože každý nominant musí projít slyšením před výbory Evropského parlamentu a lidé, kteří mají nějakou lobbistickou minulost či jsou spojeni úzce s byznysem, mohou očekávat velmi štiplavé dotazy, aby se vyjevilo, zda jsou neutrální a jestli nejsou napojeni na nějaké konkrétní firmy nebo klienty.

 

Jak se změní politika europarlamentu?

Doufám, že Evropský parlament se probere a hlavní proud, který říká "více Evropy, více Evropy", dostal jistou facku. Není to ještě rána nějaká rána kladivem, ale je to první políček a já doufám, že se probere a nebude tlačit na stále bezuzdnější integraci. Pokud se neprobere, bude to mít příště ještě dramatičtější dopady a počet odpůrců ještě poroste. Doufám, že se naši i evropští eurohujeři vzpamatují.

 

Zdroj: http://zpravy.idnes.cz/rozhovor-se-zahradilem-0v2-/domaci.aspx?c=A140526_003205_domaci_hv#utm_source=rss&utm_medium=feed&utm_campaign=zpravodaj&utm_content=main

 

 

Ing. Jan Zahradil

1. místopředseda strany
europoslanec