25. února 2014

V Evropském parlamentu musíme zastavit vlnu zeleného šílení

ODS bude pro Česko požadovat trvalou výjimku, aby nemuselo přijmout euro. Volební lídr strany Jan Zahradil je i pro zrušení sídla europarlamentu ve Štrasburku, což ušetří 200 milionů eur ročně. "A je třeba zastavit vlnu zeleného šílení, kdy si Evropský parlament klade různé závazky snížení emisí," řekl v rozhovoru pro iDNES.cz Zahradil.

 
 
Jaké je z pohledu ODS klíčové téma letošních evropských voleb?
 
Pro nás je klíčovým tématem euro, nepřistoupení České republiky k euru. Vzhledem k tomu, že vláda vyhlásila, že bude podnikat nevratné kroky, aby se Česká republika sblížila s eurozónou, my se proti tomu velmi razantně postavíme. Budeme vládu žádat, aby se pokusila o sjednání trvalé výjimky z povinnosti přijmout euro a budeme trvalou výjimku podmiňovat výsledky referenda, které by se k tomu mělo uspořádat. My nejsme žádní příznivci referenda, to je o nás známo, ale v případě vstupu nebo nevstupu do eurozóny je pro nás referendum zcela na místě.
 
Jak dosáhnou voliči, pokud v eurovolbách podpoří ODS, toho, aby naše země výjimku z povinnosti přijmout euro dostala?
 
Budeme vyvíjet politický tlak na vládu. Vzhledem k tomu, že vláda má ve svém programovém prohlášení zákon o obecném referendu, tak ji za tento závazek chytíme. Budeme prosazovat, aby v případě, že bude chtít podnikat nevratné kroky směrem k eurozóně, referendum uskutečnila a teprve na jeho základě postupovala. A protože jsme přesvědčeni, že česká veřejnost se vysloví v neprospěch vstupu do eurozóny, tak jediné východisko je vyjednat trvalou výjimku.
 
Máte ještě nějaké další stěžejní téma pro svoji kampaň?
 
Jsou tam ještě dvě taková témata. Jedno z nich jsou úspory v rozpočtu Evropské unie a Evropského parlamentu. Předkládáme jako ODS a jako evropští konzervativci a reformisté každý rok sérii pozměňovacích návrhů evropského rozpočtu, které by vedly k úsporám. V evropském rozpočtu se dá šetřit, bohužel vždy jsou naše návrhy zamítnuty spojenými silami evropských lidovců a socialistů.
 
Je částka 320 milionů eur, která by se podle vás ročně dala ušetřit, reálná?
 
Je reálná. Stačí chtít, stačí se podívat do plánovaných výdajů Evropského parlamentu, stačí se podívat na naprosto nesmyslný projekt, takzvaný Pötteringův pomník, Dům evropské historie za 50 milionů euro a hlavně se stačí podívat na zbytečné sídlo Evropského parlamentu ve Štrasburku. 
Kdyby nedocházelo k dvanácti stěhováním ročně z Bruselu do Štrasburku a zpátky, dalo by se ročně ušetřit 200 milionů eur. Už loni se nám podařilo odhlasovat usnesení, že by parlament měl mít právo rozhodnout o svém sídle. V europarlamentu už je většinová vůle štrasburské sídlo zrušit. Dříve nebo později se k tomu dostaneme, přes odpor Francie i Německa a přes odpor evropských lidovců a socialistů.
 
Také hodláte bránit zdražování energie, což je, nepletu-li se, vaše třetí klíčové téma. Jak přesně tomu chcete zabránit?
 
Je zapotřebí, abychom získali v Evropském parlamentu dostatečnou podporu pro to, aby neprocházely některé nesmyslné návrhy na redukci emisí oxidu uhličitého. Aby si ani Evropská komise, ani Evropský parlament nekladly nereálné cíle. 
 
V Evropské komisi je několik lidí, kteří jsou realisté, se kterými se o tom dá mluvit. Je to například italský komisař Tajani, který otevřeně řekl, že energetická politika Evropské unie podřezává evropské ekonomice větev. 
 
V Evropském parlamentu je třeba zastavit takovou tu vlnu zeleného šílení, kdy si Evropský parlament klade různé závazky jako snížení emisí do roku 2030, 2040 nebo 2050 o deset, dvacet, třicet a více procent, protože to právě zdraží energii způsobem, jaký pocítí i naši občané. Budeme se snažit získat pro to podporu jak v Evropském parlamentu, tak v Evropské komisi.
 
 
ODS má teď 9 z 22 českých europoslanců, nově bude mít Česko o jednoho europoslance méně. Vzhledem k výsledku voleb do Sněmovny i preferencím jste si asi vědomi, že si pohoršíte. S jakým volebním výsledkem byste byli spokojeni?
 
Tak já především myslím, že na devět křesel si už nesáhne nikdy nikdo. To byl skutečně velmi ojedinělý výsledek. Naše výchozí pozice je těžká, každý to ví, my to nezastíráme a já vám neřeknu žádné konkrétní číslo, řeknu vám spíše úvahu. 
Pro nás by bylo úspěchem, kdybychom se počtem mandátů dostali na srovnatelnou hodnotu jako jiné parlamentní strany. Jako třeba sociální demokracie, jako třeba TOP 09. To by pro nás bylo znamením, že zase patříme do balíku silných parlamentních stran. Ale rozhodně si nemyslím, že to bude devět mandátů. Podle mě ani nikdo nedosáhne na sedm mandátů, které teď drží sociální demokracie. To spektrum bude mnohem roztříštěnější.
 
 
Jak velkou částku dá ODS na kampaň před eurovolbami?
 
Odhad je něco mezi 10 a 20 miliony. My si nemůžeme dovolit více. Musíme šetřit, naše situace i vzhledem k tomu nevalnému výsledku v podzimních parlamentních volbách není příliš růžová. Probíhá reorganizace manažerské sítě. Šetří se na všech úrovních. Nemůžeme počítat s velkými částkami, proto naše kampaň nebude nijak bombastická, budeme to muset dělat chytře, využívat sociálních sítí, kontaktní kampaň. Nebude to žádná záplava billboardů po České republice.
 
 
A jaké bude ústřední heslo vaší kampaně?
 
Mohl bych vám to říct, ale kampaň chceme dávkovat, vyrazíme s tím až někdy během dubna. V tuto chvíli jsou to zhruba tři hesla - Držme se koruny, ne eura. Druhé je Zrušme štrasburské sídlo Evropského parlamentu. Třetí je Nedovolme Evropské unii zdražovat energie. Ale na to hlavní heslo si ještě musíte počkat. Aby to bylo překvapení, nemohu ho teď prozradit.

 
(Autor: Josef Kopecký) 
Ing. Jan Zahradil

1. místopředseda strany
předseda poslaneckého klubu EP