27. ledna 2014

On-line rozhovor pro iHNed.cz

Předseda ODS Petr Fiala chce představit nové tváře a důvěryhodné lidi. Na dotazy čtenářů serveru iHNed.cz odpovídal předseda ODS v online rozhovoru.

Dobrý den, pane profesore, sledovala jsem minulý týden zasedání Sněmovny a konečně mám pocit, že se ODS začala chovat jako konstruktivní opozice. Jaká bude vaše další strategie vůči vládní koalici? Děkuji za odpověď.

Přeji dobrý den všem účastníkům dnešního online rozhovoru. Jsem rád, že jste si všimla aktivního působení ODS ve sněmovně, takto chceme pokračovat i dále. Budeme důslednou, konstruktivní a kompetentní opozicí. Vláda ještě nezačala působit, ale už naznačila, jak bude vládnout. Její kroky budeme kriticky sledovat.

Pane profesore, vnímáte hnutí ANO spíše za levicové, nebo pravicové uskupení? Myslíte, že do budoucna může být partnerem pro ODS, nebo je natolik beztvárné a nečitelné, že jej nelze řadit do pravicové části politického spektra? Mám pocit, že ve volbách získalo především hlasy od pravicových voličů...

Hnutí ANO před volbami upravovalo svůj program podle toho, kde si myslelo, že může získat nejsnáze voliče. Je pravda, že ANO nakonec volili někteří zklamaní voliči pravého středu. Už nyní vidí, jak se hnutí ANO stalo bez problémů součástí vlády vedené ČSSD, která si už vysloužila pochvalu odborů.

Dobrý den, je pravda, že jste se setkal s Klausem, Topolánkem a Nečasem? Co Vám poradili? Díky za odpověď.

S Václavem Klausem a Petrem Nečasem se setkám tento týden, setkání s Mirkem Topolánkem se nyní domlouvá. Chci změnit vztah ODS k bývalým předsedům a samozřejmě se i zeptat na jejich zkušenosti.

Dobrý den, pane Fialo, na kolik procent souhlasíte, že politika přestane být tou měrou předmětem zájmu zločinců a zločneckého prostředí, jakou měrou budou rozhodnutí a rozhodování vyvolených zastupitelů a politiků podřízena vůli a zájmům občanů, voličů, vyjádřené ve výsledcích hlasování v referendech? Děkuji Vám za odpověď.

S tímto názorem nesouhlasím, neexistuje přímá úměra mezi kvalitou demokracie a četností užívání nástrojů přímé demokracie, mezi než patří i referenda. Tolerance k nečestnému jednání souvisí s kvalitou politické kultury. Ta je skutečně závislá především na zájmu a aktivitě občanů.

Dobrý den, pane profesore, zbavíte se i kmotra Blažka? Fakta: kolem Blažka se to hemží lidmi s problematickou úřední či politickou nebo rovnou kriminální minulostí. Nejznámější je jistě případ jehopravé ruky, ex-tajemníka Brna-střed JUDr. Novotného. Blažek jako radní jeho zlodějiny dlouho kryl. Těch průšvihů byla celá řada, jako např. manipulace při pronájmech či prodejích nemovitostí či bytů, zvýhodňování známých, zaměstnávání býv. agentů StB na Úřad MČ ve velkém, neposkytování informací o nevýhodných smlouvách. Vaz Novotnému ve funkci srazilo jeho podíl na tunelářské smlouvě na pronájem pozemků na ul. Lerchově (kauza Wilson) a pak hlavně lhaní zastupitelům, když se pokusil vytunelovat z rozpočtu cca 3 miliony pocházejících z poplatků za hazard. Na tom všem Blažek aktivně jako radní participoval, postup obhajoval a aktivně pro tyto věci hlasoval. Když se ukázalo, že kauza Wilson je průšvih (extarostka byla sice osvobozena, ale nejvyšší státní zástupce podává podruhé dovolání), lhal kriminální policii do protokolu a následně i médiím. Jak dopadl Novotný po odstoupení z funkce asi víte. Jako člen ODS se dopustil korupce. Taktéž spoluodsouzený Kvapil byl Blažkovi velmi blízký. Podobným případem jsou již proslulé machince při přidělování obecních bytů - kauza Panchártek a Jemelka. Machinace s pořadím šly na vrub radních za ODS, proti vůli tejdejších koaličních lidovců. Toto je jen část zásadních výhrad a je z nich zřejmé, že Blažek je jeden z top kmotrů ODS. Přitom vám dělá medvědáře a vy se v této roli jen a pouze ztrapňujete. Vzpomeňte si na má slova za dva, tři nebo čtyři roky, jak se budete cítit. Přesto otázku, zdali se zbavíte Blažka, myslím zcela vážně.

Pavel Blažek se rozhodl nekandidovat do vedení ODS. Byl ale zvolen poslancem s přesvědčivým počtem preferenčních hlasů. Označení kmotr považuji v souvislosti s ním za urážlivé. Pokud máte konkrétní podněty, jednejte v souladu se zákonem. O mě se neobávejte, nikým řídit se nenechám a nečestné praktiky netoleruji. Klidně se Vám za 3 nebo 4 roky podívám do očí.

Před pár dny se Vás novináři ptali na starostu Mlejnského. Jeho jméno Vám nic moc neříkalo, takže se chci zeptat, zda se nechcete seznámit s košatou strukturou klientelistických vazeb pražské ODS. Při té příležitosti si Vám dovolím jménem Hnutí pro Prahu 11 navrhnout schůzku. Jsme k dispozici. Pokud to "zbavování strany kmotrů" myslíte skutečně vážně, můžete začít právě na Praze 11.

Dobře, rád se s vámi setkám. Napište prosím na fialap@psp.cz a domluvíme schůzku.

Vážený pane profesore, velice jsem vás respektoval jako výborného ministra školství. Co si myslíte o návrzích nového ministra školství Chládka?

Děkuji za Vaše hodnocení mé činnosti na ministerstvu. Marcel Chládek nás zatím zásobuje spoustou nápadů, za kterou není vidět žádná koncepce našeho školství. Podobně je na tom i koaliční smlouva. Učitelé a žáci potřebují především stabilní podmínky a ne překotné změny, jejichž cíl není zřejmý.

Dobrý den, pane profesore. Proč jste vy ani ODS nepodpořili nový služební zákon? Děkuji.

O služebním zákonu jsme určitě připraveni diskutovat. Zákon, který byl předložen ve sněmovně, byl nejen špatný, ale především jeho cílem nebylo zlepšit kvalitu státní administrativy. Šlo o to splnit podmínku prezidenta Zemana a dostat pana Babiše do vlády bez lustračního osvědčení. Ten důvod byl zjevný a někteří členové vládní většiny ho ani netajili. Na tomto porušení pravidel ve prospěch jednoho člověka se ODS nemohla podílet.

Dobrý den. Až se budete zbavovat těch kmotrů, zbavíte se také dosud neodsouzených podvodníků a zlodějů? Pár příkladů: "Promopro" Vondra, Drobil, Bém, rozkradač příbramské nemocnice Bendl, "diplomka" Benda, zloděj z pozemků Zika, podvodník s dotacemi Šulc, ....Děkuji za odpověď.

ODS přijala na Kongresu rozhodnutí, že kdo byl pravomocně odsouzen za trestný čin, ztrácí členství v ODS. Jinak ctíme jako celá demokratická společnost presumpci neviny. Tam, kde i přesto existují pochybnosti, rozhodují voliči.

Dobrý den, pane předsedo, zajímalo by mě, jak vnímáte převážně negativní komentáře médií na výsledky kongresu a možnou obrodu ODS. Sledoval jsem celý kongres a musím přiznat, že mám trochu jiný dojem než novináři, a věřím, že stranu můžete obnovit. Jak se na takové komentáře díváte Vy? Mrzí Vás, nebo jsou spíše motivací dokázat, že změny v ODS opravdu probíhají? Děkuji a přeji Vám mnoho zdaru, ať již ve funkci poslance, tak předsedy strany.

Děkuji za Vaše přání a příznivé hodnocení. Váš dojem z Kongresu považuji za správný. Nicméně nedůvěře médií se nedivím a ani mě v tuto chvíli nezneklidňuje. Jsme na začátku dlouhé cesty k obnově ODS. Udělali jsme teprve první krok.

Jsem odborník v oblasti zahraničních vztahů. Pracoval jsem pro Evropskou komisi, OBSE, OSN i Světovou banku. Přestože jsem již 15 let „na cestách“ mimo ČR, o (politickou) situaci u nás doma se velice zajímám, a to do té míry, že bych rád přispěl k obnově naší země. Bohužel lidem mého typu současné politické strany nedávají mnoho prostoru, pokud si to „nevysedíme“ v ČR. ODS je mi stranou nejbližší a vždy jsem ji volil (i přes silné zklamání z vývoje během poslední dekády). Otevře se ODS pod Vaším vedením, ve snaze o svou renezanci a zbavení se “kmotrů”, profesionálům mého druhu a pochopí, že ve druhém desetiletí 21. století kompetentní a poctiví lidé (nezapletení do “temných sítí” propojující českou politiku a business), kterým jde o pozitivní vývoj v ČR, nemusí sedět hned vedle v kanceláři? Předem děkuji za odpoveď.

ODS bude otevřenou stranou. Vítáme aktivitu a spolupráci všech, kteří sdílejí naši představu o společnosti. Pohled zvenčí je důležitý, Vaši nabídku vítám.

Dobrý den, pane profesore, jsem velice nadšen, že stranu se kterou od mládí sympatizuji a od 18 let volím, vede člověk, který vystudoval stejný obor, jako studuji já. Sledoval jsem váš kandidátský projev a běhal mi mráz po zádech - konkrétně zmínka o Antonínu Švehlovi mě velice potěšila. Chtěl bych se zeptat, jak se stavíte k případné předvolební koaliční spolupráci s ostatními relevantními pravicovými subjekty u nás (TOP 09, možná Svobodní). Přeci jenom není ostuda se dohodnout před volbami, což platí třeba o Francii (i když s jiným volebním systémem). A jak se stavíte k tzv. aditivnímu kvoru pro vstup do PS, které je podle mého názoru uděláno špatně. Děkuji za odpověď a přeji mnoho úspěchů - věřím, že dovedete ODS tam, kam patří.

Děkuji. Dotkl jste se důležitého tématu. Když se podíváme na momentální sílu, resp. slabost české pravice, jsou úvahy o spolupráci v příštích volbách namístě.

Dobrý den, pane předsedo, nezvolením paní Němcové a pana Pospíšila pro mne ODS ztratila veškerou důvěryhodnost. Zahradil je Antievropan. Vždy jsem Vaši stranu volil, ale už nebudu. Delegáti sjezdu asi kašlou na své voliče. Co vy na to?

Paní Němcová a pan Pospíšil jsou viditelnými tvářemi ODS a platnými členy našeho poslaneckého klubu. Při volbách do vedení ODS rozhodovala vůle členské základny nemít tam nikoho, kdo dosud působil ve funkcích místopředsedů.

Zajímalo by mě, podle jakých kritérií chcete třídit ve straně na kmotry a nekmotry? A jak chcete třídit na kmotry a nekmotry mimostranické prostředí a eliminovat vliv kmotrů z tohoto směru?

To je dobrá otázka. Můžete mi pomoct, pokud byste byl schopen slovo kmotr přesně definovat. Nevidím žádnou výhodu v tom označovat někoho podobnými nálepkami. Ale všechny vyzývám k tomu, aby konkrétně pojmenovávali nečestné jednání představitelů ODS a dalších politiků. Jen tak zlepšíme stav naší demokracie.

Pane profesore, co uděláte proto, aby ODS byla zase pravicovou stranou? Jako volič jsem marně hledal při volbách stranu, která by byla jiná než sociálně-populistická. :-(

ODS ztratila část pravicových voličů, chceme jim dokázat, že se mají kam vrátit. ODS už začala připomínat vysokou míru přerozdělování, vysoký podíl veřejných výdajů na HDP, přebujelou byrokracii, oklešťování svobody jednotlivce, překotné změny pravidel. Je teprve týden po Kongresu, budeme v těchto věcech ještě aktivnější a viditelnější.

Dobrý den, zajímalo by mě, jak chcete stranu odříznout od té spousty šmeliny a černoty, co se tu za vašich vlád poslední léta dělo? Rád bych měl v Čechách stabilní a férovou pravicovou stranu, jak mi dokážete, že to je ta vaše? Lidi mají dost zlodějin a jedinou vaší šanci teď vidím jen v neúspěchu pana Babiše.

ODS je ale také spojena s polistopadovými úspěchy české politiky. Rozhodně nám nepomůže jednostranný pohled. Dokážeme vám to každodenní dobrou prací, se kterou jsme právě začali.

Kam chodíte pro svůj neutuchající optimismus?

Jsem realista. Ale i realista musí mít nějaké ideály. Chci žít v dobré zemi, ve které je kvalitní demokracie. Nemohu jen nadávat na poměry a sedět s rukama v kapsách. Jsem aktivní, rozhodl jsem se věci změnit.

Dobrý den, pane profesore, trochu z jiného soudku: budete i po zvolení do parlamentu a čela ODS mít čas na učení Vzdělávací politiky na FSS? :-)

Ano a těším se na všechny studenty. Výuka je pro mě důležitá, poskytuje mi i cennou zpětnou vazbu. Nechci být jen politikem.

Dobrý den, nebylo by lepší zrušit ODS a začít znovu? Jinak nemáte šanci se zlodějů zbavit, je to jejich strana.

Tuto otázku jsem slyšel před Kongresem poměrně často, dokonce mi někteří navrhovali, abych takovou stranu založil. V tomto jsem ale konzervativní, ODS je tradiční pravicová strana, v níž působí více než 20 tisíc členů, kteří tam nejsou kvůli svému zisku. Na nich musíme stavět obnovu ODS. Děkuji za vaše dotazy a přeji hezké odpoledne.