19. ledna 2014

"ODS je zpět, ODS žije!"

Dámy a pánové, vážení přátelé,

já se obávám, že můj původně připravený 2hodinový závěrečný projev, který obsahoval několik sofistikovaných teoreticko-metodologických pasáží o politických stranách, byste už asi nevnímali s dostatečným nadšením. Takže se omezím. Tak já začnu. Omezím se jenom na několik slov.

Začnu poděkováním. Za prvé. My jsme včera děkovali těm, kteří řídili ODS v různých rolích od posledního kongresu. Dnes bychom měli ještě poděkovat všem odstupujícím místopředsedům z bývalého vedení, kterým jsme nepoděkovali včera. Tedy poděkujme Pavlu Blažkovi, Tomáši Chalupovi a Jiřímu Pospíšilovi za jejich práci ve vedení ODS. Dále prosím poděkujme všem členům ODS, kteří se účastnili a podíleli na sněmech, které předcházely tomuto kongresu. Dále prosím poděkujme všem pracovníkům Hlavní kanceláře, krajských kanceláří, oblastním manažerům za to, jak připravili tento kongres, ale i za to, jakým způsobem pracují ve prospěch ODS. Poděkujte prosím spolu se mnou oběma skvělým moderátorkám a oběma výborným moderátorům našeho kongresu. Poděkujte ještě jednou spolu se mnou také předsedům a členům všech komisí, které na tomto kongresu pracovaly. A já děkuji všem delegátům za velmi konstruktivní, trpělivý, aktivní přístup k práci a diskusi na tomto kongresu. Chci poděkovat vám všem, že se podařilo, aby se náš olomoucký kongres stal jasným symbolem, že se chce ODS změnit, obnovit, začít znovu a že pochopila vzkaz, který jí dali její voliči.

V různých vystoupeních zde zazněly určité stížnosti na to, jak o nás píší média. Já tedy nevím, co jste čekali, ale já jsem s celkovým vyzněním nadmíru spokojen. Mnoho z vás se mě na různých místech tady ptá, jaké jsou mé první dojmy, jak se cítím na stranickém sjezdu atd. Já na to odpovídám, že si tady nepřipadám nijak zvláštně, nemyslím si, že by se tady odehrávalo něco nepatřičného. Dámy a pánové, nemyslete si, že jste až tak výjimeční. Vnitřní spory, diskuse, soutěže – vždyť ty jsou součástí univerzitního, korporátního prostředí a to, že jsou součástí politického světa, je jenom dobře. Nestyďme se za to. Vždyť když někdo hlasuje a volí, tak vždycky je někdo méně spokojený, někdo je více spokojený, trvá to určitou dobu, ale to je přece v pořádku. Taková je demokracie, taková je svoboda rozhodování, buďme na to spíše hrdí.

Co si ale myslím, v co věřím, je to, že některé věci v ODS jsou minulostí. Minulostí musí být zničující osobní bitvy jednoho tábora proti druhému. Diskutujme, argumentujme, rozporujme, předkládejme protinávrhy a hledejme nejlepší reprezentanty a nejlepší řešení, ale všechny souboje, které se teď uvnitř strany odehrávají, které uvnitř strany povedeme, musejí mít pro veřejnost i pro členy strany věcné výsledky. I poražený má právo na svou existenci a na svůj názor a nejen to. Jsme v situaci, kdy si ani nic jiného než postupovat společně nemůžeme dovolit. ODS udělala v posledních měsících a týdnech mnoho práce a já věřím, že v tom budeme i nadále pokračovat.

Nezapomínejme na to, že jsme všichni ODS, my všichni máme odpovědnost za ODS a my všichni máme povinnost přivést ODS zpátky do čela české pravice. Ale k tomu potřebujeme všechny. Ty, co vyhráli, i ty, co prohráli. Potřebujeme všechny, kteří jsou aktivní, kteří chtějí pracovat pro stranu, kteří chtějí přinášet návrhy, kteří chtějí sdílet zkušenosti, kteří chtějí šířit ideje, kteří se chtějí podílet na obnově. A já chci, abychom vytvořili prostor a podmínky pro všechny. Vítězem tohoto kongresu nejsou a nemohou být konkrétní politici a konkrétní kandidáti. Vítězem tohoto kongresu je a musí být ODS.

Naše strana dostala nový impuls a zvedá se ze dna. A to je dobrá zpráva pro všechny voliče pravice, pro všechny voliče ODS, a je dobře, že tato zpráva přichází právě z Olomouce, kde cesta ODS před 23 lety začala. Já vidím naději, energii a motivaci členů ODS pracovat a podílet se na změnách a to je skvělá zpráva z tohoto kongresu. Zvolili jste mě s jasným plánem sedmi kroků, které musíme začít konat hned a které začneme společně dělat hned od zítřka. Zvolili jsme nové vedení, máme nové stanovy, máme nové složení stranických orgánů. Naše poselství pro veřejnost z tohoto víkendu musí být zcela jasné.

Pro občany nejsou zajímavé technické detaily, na kterých jsme se tady domluvili, detaily toho, jak ODS bude řešit svoje vnitřní problémy. Pro občany je mnohem důležitější jiná zpráva. ODS je zpět, ODS žije. Chce a bude přesvědčivou a kompetentní opozicí, která bude znovu aktivně hájit zájmy svých voličů. Dnešním dnem končí doba, kdy se budeme především zabývat svými vnitřními problémy. Od dnešního dne se budeme znovu plně soustředit na to, abychom oslovovali veřejnost s dobrými návrhy, jak budeme řešit její problém. Připomínám, že ODS je zpět a bude znovu chránit lidskou svobodu a práva jednotlivců. ODS je zpět a bude znovu představovat dobrá pravicová řešení a recepty. ODS bude znovu přesvědčivá v názoru na témata, jako je daňová politika, celková míra přerozdělování, sociální, zdravotní nebo evropská politika. To, co budeme říkat našim voličům, bude znovu jasné, srozumitelné a bude to přesvědčivé.

Dámy a pánové, před námi jsou evropské a komunální volby a ODS se na ně musí začít připravovat hned od zítřka a musí začít představovat svoje recepty a řešení. Musí nabízet lidem dobré podmínky pro jejich aktivitu, práci, podnikání a svobodný život. ODS dala jasně najevo, že chce zpátky získat důvěru veřejnosti a projít morální obnovou. ODS dala jasně najevo, že si uvědomuje, že takováto očista začíná u každého jednotlivého člena. ODS dala jasně najevo, že už se nechce dělit na starou a novou ODS, ale že je jednotná a že chce dělat změny společně.

Dámy a pánové, máme nové vedení, nový tým, nové impulsy pro naši práci. Já se těším na nadcházející týdny, doufám, že vy také. Těším se na nadcházející týdny a měsíce a dívám se do budoucnosti s optimismem. Ale nebyl bych to já, kdybych skončil jen poděkováním a slibem, že budeme aktivně pracovat. Já skončím tím, že budu chtít také něco od vás. K žádným změnám nedojde, nebudeme-li všichni aktivní. Nebude-li každý z vás obhajovat a vysvětlovat politiku a program ODS. Jedině tak vrátíme ODS důvěru veřejnosti a jedině tak, budeme mít zase sebevědomou, silnou pravicovou stranu, na kterou budeme hrdí. A s tím musíme začít hned. A já začnu sám u sebe. Jsem hrdý na to, že jsem členem ODS. Jsem hrdý na to, že jsem se stal předsedou ODS. A jsem hrdý na to, že ODS je zase zpátky. Hodně štěstí.

Štítky:
24. kongres K24T1 K24Z