17. ledna 2014

ODS má energii na nový start

Důsledná obnova je podle poslance za ODS Petra Fialy nyní nejdůležitější povinnost strany. "Ekonomické zájmy jsou významné, ale nemohou řídit politiku, naopak je musí politika usměrňovat," zmiňuje.

Získal jste podporu už od velkého počtu krajských organizací, cítíte se před kongresem jako favorit? 

Důležité je, jak to cítí členská základna. Podporu beru jako závazek. Nyní objíždím celou republiku, diskutuji se členy a vidím novou naději a motivaci. Z toho mám radost a věřím, že na kongresu společně zahájíme obnovu ODS. Šanci máme. 

V nominacích na místopředsedy strany se objevují nová jména. Odkud teď strana čerpá novou krev a je jí dost na zásadní obnovu? 

Jména kandidátů na místopředsednické pozice jsou velmi slibná. Jsou tam mladí lidé i zkušení politici. Počet, zájem i aktivita všech, kdo chtějí kandidovat do vedení, ale i nálada, kterou zaznamenávám při cestách po republice, mi dávají naději, že ODS má dobré základy a energii na nový start. 

ODS je strana ideologicky blízká podnikatelům, což ale v minulosti vedlo k čím dál většímu propojení mezi stranou a byznysem, které se stalo terčem kritiky. Jak se chcete podobnému prorůstání v budoucnu bránit? 

Ekonomické zájmy jsou důležité, ale nemohou řídit politiku, naopak je musí politika usměrňovat. To byl ostatně starý recept ODS na úspěch. Obráceně to nefunguje, to si strana vyzkoušela. ODS si je vědomá svých chyb a toto je jedna z těch, které musíme začít odstraňovat co nejrychleji. Souvisí to i s morální obnovou strany, o kterou se teď musíme pokusit. 

Cítíte, že v letech koalice ČSSD, ANO a KDU-­ČSL má občanská demokracie ideální příležitost, jak se v opozici zformovat v důsledně pravicový protipól? 

ODS má povinnost stát se co nejdřív přesvědčivou opozicí vznikající koaliční vládě. Ta ukázala svoji nekompetentnost už při jednání o rozpočtu ve Sněmovně, a zdá se, že chce dělat politiku tak, že bude účelově měnit zákony, které jí překážejí ve vládnutí. 

(Autor: Petra Kozlanská)

prof. PhDr. Petr Fiala, Ph.D., LL.M.

místopředseda poslaneckého klubu PČR
poslanec PČR