1. prosince 2013

S Němcovou bychom neměli kandidovat proti sobě, říká Fiala. Rozhodne se do týdne

ODS musí být podle Petra Fialy sjednocenou stranou, a proto by ani nebylo šťastné, aby případně kandidoval proti Miroslavě Němcové. Zda se bude chtít stát předsedou strany se zatím nerozhodl, chce tak udělat do konce příštího týdne.

Řekl jste, že do příštího pátku se rozhodnete, zda přijmete kandidaturu na předsedu ODS. Do té doby chcete diskutovat s lidmi ve straně - jak tyto rozhovory pokračují? 

Setkávám se s řadou lidí z různých úrovní ODS, mluvím se členy na místních či oblastních sněmech, kam jsem zván, bavíme se o příčinách problémů ODS, diskutuji s nimi svoji představu o její další cestě. 

Dávají vám například kraje najevo svoji podporu? 

Podporu a výzvy, abych přijal kandidaturu, dostávám od řadových členů, místních organizací, ale i od oblastních sněmů. Právě zájem členů a sympatizantů ODS, kteří v tom spatřují naději na obnovu ODS, mě zavazuje a nutí mě, abych o tom přemýšlel. 

Ve volbě byste kandidoval proti Miroslavě Němcové - ta je v čele ODS už řadu let. Berete to tak, že je už čas na změnu? 

Žádnou kandidaturu jsem nevyhlásil, jsem členy ODS vyzýván k tomu, abych to udělal. To je myslím v této situaci důležité. Změny jsou nutné, nejen personální. To ale není jen můj názor, vidí to každý, kdo o ODS přemýšlí - a především to chtějí členové napříč republikou. Paní Němcové si velmi vážím, nejen pro její politickou práci. Myslím, že by nebylo šťastné, kdybychom případně kandidovali proti sobě. ODS potřebuje odejít z kongresu jako strana, která je navenek sjednocená a nastoupila cestu obnovy. Jinak nemáme šanci uspět. 

Poslední průzkum CVVM přisuzoval ODS 4 % (volební model). Neodrazuje vás to? Jak tyto výsledky hodnotíte? 

Neodrazuje, ani nepřekvapuje. Do ODS jsem vstoupil v čase její největší krize. Tento průzkum potvrzuje dlouhodobou tendenci, kterou v těchto dnech nemáme jak změnit. Kdybych ale nevěřil, že ODS může být úspěšná, tak bych nedělal vše, co nyní dělám. 

ODS nakonec nemá ani místopředsedu sněmovny - je to pro stranu prohra? Není už ani paní Němcová dobrým jménem, které by získalo hlasy ostatních poslanců, když nedokázala postoupit ani do druhého kola volby? 

Výsledky ukazují sílu levicové koalice ve sněmovně, ale také současný potenciál ODS. Paní Němcová byla nejlepším možným kandidátem, byla důstojnou předsedkyní sněmovny, to všichni věděli. Zde ale nehrály roli osobní kvality, ale politická síla. 

V čem vidíte naději na lepší výsledek pro ODS? Mluvíte například o změnách na všech úrovních strany, dá se to nějak konkrétněji rozvést? 

Ano, mám zcela konkrétní představy. O nich mluvím se členy strany, nechci v této fázi sdělovat své názory touto formou. Nicméně některé věci jsou jasné. Personální obměna vedení nestačí. Musíme upevnit a vyjasnit programatiku, tak aby odpovídala moderní pravicové straně, byla srozumitelná a byla sdílena členy strany. A potřebujeme také provést organizační změny, které na jedné straně posílí akceschopnost širšího vedení strany a současně posílí vnitrostranickou komunikaci a větší vliv členů na politiku ODS. Ale nechte mi prosím nejprve čas na debatu uvnitř ODS, bez ní nepostoupíme dál. 

Na řadě je také personální obnova - je někdo, koho byste chtěl pro vstup do ODS přesvědčit? Nebo naopak někdo, kdo by v ní podle vás být neměl? 

Kupodivu se mi ozývá řada lidí, kteří jsou připraveni do ODS vstoupit, pokud půjde směrem, o kterém mluvím. Nepřeceňuji to, jsou to samozřejmě jednotlivci, ale je to důležitý signál. A na druhé straně nejde nyní o to, někoho vylučovat. ODS se stala stranou, která není atraktivní pro ty, kteří prostřednictvím politiky uskutečňují jen své ekonomické zájmy. V tom je i šance. Nedokážeme ODS učinit úspěšnou, pokud členové sami nebudou věřit v její budoucnost, nebudou aktivní a nevytvoří už odspodu takovou vnitřní politickou kulturu, která nebude příznivá pro ty, kteří svým jednáním poškodili její "značku". 

Sám jste také říkal, že je potřeba nadchnout členy strany - jak toho chcete docílit? Co pro to uděláte? 

Nemůžete mobilizovat voliče (to je politologický termín), pokud nejsou mobilizovaní členové strany. Členové ODS jsou dnes na mnoha místech ve větší depresi než naši voliči. To je potřeba změnit, cesta k tomu vede přes změny, o nichž jsem mluvil, a také přes pravidelnou a důslednou komunikaci. Jestli si ale někdo myslí, že se situace ODS spraví za několik měsíců, tak se velmi mýlí. Je to úkol na delší dobu. 

Do strany jste vstoupil relativně nedávno - není to pro vás určitým handicapem? Nevytýkají vám to ostatní? 

Obecně by to byla nevýhoda, ale v mém případě to zaznívá spíše okrajově. S ODS v ideové rovině spolupracuji od první poloviny 90. let, moje veřejné postoje k různým klíčovým událostem kolem ODS, od tzv. sarajevského atentátu přes opoziční smlouvu až po vládní krizi ODS, jsou veřejně známy. S ODS jsem byl v jejích těžkých chvílích. Kdo se zajímá o pravicovou politiku, tak to ví. A vědí to tedy i členové ODS. 

ODS čeká práce v opozici - víte už teď o něčem, s čím jako opoziční strana nebudete souhlasit? Co byste chtěl změnit, nebo naopak prosadit? 

Jsme a budeme opoziční stranou, ale zatím není zformovaná žádná koalice, tedy nemohla ani předložit svůj program. Něco sice už víme, např. o úmyslu účelově zrušit lustrační zákon, což je nepochybně postup, s nímž nemůžeme souhlasit. Na ostatní kroky levicové koalice počkejme. Naši voliči po nás budou chtít srozumitelnou pravicovou politiku, která se řídí zdravým rozumem, ne silácká gesta, za nimiž je jen prázdno. Obnovená ODS bude důslednou a důstojnou opozicí. 

Zdroj: http://zpravy.ihned.cz/politika/c1-61351380-s-nemcovou-bychom-nemeli-kandidovat-proti-sobe-rika-fiala-rozhodne-se-do-tydne 

prof. PhDr. Petr Fiala, Ph.D., LL.M.

poslanec PČR
místopředseda poslaneckého klubu PČR