27. října 2013

Porážka je strašná, chce to rychlé změny v ODS

ODS nečekala nijak oslnivý výsledek ve volbách do Sněmovny, ale tak velkou porážku přece jen ne. Několik hodin po skončení voleb se sešlo grémium strany a podle všeho ještě v neděli dá celé vedení k dispozici své funkce.

 

Zatímco volební lídryně Miroslava Němcová vidí ve výsledcích voleb "vzkaz voličů, že provedené změny uvnitř ODS jim nestačí" a úřadující předseda Martin Kuba mluvil o tom, že "voliči ještě dávají ODS šanci a pouštějí ji do Sněmovny", místopředseda ODS Tomáš Chalupa měl pro výsledek voleb slova: "Totální prohra".

"Celé vedení musí dát své funkce k dispozici a co nejdříve musí být kongres," řekl Aktuálně.cz s tím, že "takovou porážku ODS ještě nezažila".

 

Už jste řekl, že je to drtivá porážka. Co musí tedy následovat?
 
To je jednoduché. Musí se sejít kongres. To neznamená, že se sejde zítra, ale mělo by to být co nejdřív. A kongres musí zvolit nové vedení. A tím myslím celé vedení, a proto jsem řekl, že celé vedení včetně mě dává své funkce k dispozici.
 
 
Z hlediska preferenčních hlasů ale na tom například Miroslava Němcová nebo exprimátor Bohuslav Svoboda nebyli tak špatně. 
 
Musíme poděkovat každému, kdo dal preferenční nebo jakýkoliv hlas ODS. Jsem moc rád, že někteří naši kandidátu vynikli. Na druhou stranu tedy musím říci, že pro mě jako dlouholetého pražského politika je takový výsledek v Praze, jakého jsme celkově dosáhli, ostudná hrůza. A ukazuje se, že Praha poprvé v dějinách ODS nezachránila ODS. Ukazuje se, že model "pomluvit všechny ostatní" nefunguje. Možná sice přispívá k osobní popularitě a preferenčním hlasům, ODS ale nepomáhá. 
 
 
Když o tom takto mluvíte - uvažujete, že byste kandidoval na předsedu?
 
V tuhle chvíli každý z nás přemýšlí, co s ODS bude. 
 
 
Moje otázka s tím souvisí.
 
Teď nepřemýšlíme, co bude s jedním každým z nás. Tyhle otázky přijdou později, teď je to o tom, co uděláme s ODS. Strana je poražena, je na zemi - a moc šancí, abychom vstali, už mít nebudeme.
 
 
Jak se díváte na výzvu Václava Klause, aby voliči nedávali hlas ODS a podpořil Hlavu vzhůru?
 
Myslím, že výsledek bloku Hlava vzhůru každý viděl. Já jsem vždycky patřil k takzvaným Klausovcům v ODS...
 
 
Proto se vás na to ptám...
 
Na druhou stranu s některými z posledních výroků pana prezidenta nesouhlasím. Myslím, že nebyly vůči ODS zcela spravedlivé. Ale je pravda, že jsme dostali, co jsme si zasloužili.
 
 
Čím?
 
Vším.
 
 
Ale kdybyste měl pojmenovat to hlavní?
 
Pevně doufám, že to teď nebudeme v ODS složitě analyzovat a poučovat se, protože to stejně nebude fungovat. ODS posledních osm let čelí ztrátě důvěry v to, že umí řešit problémy této země. My jsme zhruba před sedmi osmi lety ztratili pozici strany, která zná nejlépe recept na řešení ekonomických problémů. V tom byla ODS absolutně dominantní i u nevoličů. Tuto pozici jsme před lety ztratili a nepřipustili si to. Zjednodušeně řečeno: my jsme víc šlapali vodu, než řešili problémy této země.
 
 
Tím se vrátím ke své otázce na začátku. Rozumím tomu dobře - i vzhledem k této vaší kritice -, že svoji kandidaturu na předsedu ODS nevylučujete?
 
Prosím, netlačte mě. Je čtyři hodiny po uzavření volebních místností. A ani já jsem nevěřil, a to jsem známý skeptik, že volební výsledkek bude tak strašný.
 
 
(Autor: Jan Němec)
Mgr. Tomáš Chalupa

místopředseda strany
předseda místního sdružení
předseda oblastního sdružení
zastupitel