22. října 2013

On-line rozhovor pro Aktuálně.cz

Na otázky čtenářů zpravodajského serveru Aktuálně.cz odpovídala volební lídryně a místopředsedkyně ODS Miroslava Němcová.

  
Paní Němcová, politika je o domluvě a kompromisech. Tím, že odmítáte spolupracovat s levicí, už samo o sobě naznačuje, že se pravice snaží diktovat! Nemyslíte? Děkuji. 
 
Máte pravdu v tom, že politika se bez kompromisu neobejde. V ČR platí poměrný volební systém pro volby do Poslanecké sněmovny. Podíváte-li se nazpět, zjistíte, že tento systém generuje slabé vlády, zatížené právě velkými programovými i personálními kompromisy. Vzpomínám na období opoziční smlouvy, které bylo pro ODS mimořádným kompromisem. Ukázalo se, že naši voliči něco takového odmítají, zatímco levicovým voličům (ČSSD) to vůbec nevadilo. Je tedy na místě pečlivě hlídat míru kompromisu tak, aby nebyly ohroženy základní programové priority ODS. Říkám tedy, že jsme schopni vytvořit pouze takovou koalici, na níž se budou podílet strany programově blízké. Je to fér k voličům, kteří očekávají, že základní věci ze svého programu bude strana plnit, že z nich nesleví. Podle toho přece ve volbách volí, podle toho říkají kudy má země jít. Obcházet tuto vůli voličů se nevyplácí. ODS si to již vyzkoušela a stejnou chybu opakovat nebude. 
 
 
 
Díky Vaší politice má přijít do ČR AMAZON, který slibuje že vytvoří až 10 000 míst. I ekonomika má přístí rok růst, přitom deficit je pod 3 %. Tedy děkuji vám za Vaši politiku v tomto ohledu. Znovu se potvrdilo, že ČSSD a KSČM a spol. umí jen škodit a škodit. 
 
Byla bych ráda, kdyby se stejně jako Vy na úspěch ČR dokázalo podívat více lidí. V porovnání se zeměmi EU jsme v první třetině všech zemí, pokud jde o míru nezaměstnanosti a míru celkového zadlužení. Výše zadlužení má velký význam pro každého z nás, díky rozumné rozpočtové politice v posledních letech získávala ČR nízké úroky na státní dluhopisy. Zatímco v roce 2009 úroková míra desetiletých státních dluhopisů činila 5 %. V posledních letech jsme dokonce získali úroky ve ve výši 1,5-2 %. Toto snížení úrokové sazby zachránilo státní pokladně téměř 60 miliard korun. Pokud ČSSD, jak má v plánu, zvedne firmám daně, příliv investorů se může zbrzdit a to bude mít negativní dopad na nadějně se oživující ekonomiku. 
 
 
 
Paní Němcová, co uděláte pro malé pomalu krachující živnostníky? Děkuji.
 
Pro malé živnostníky a drobné podnikatele jsme v minulém volebním období obhájili úroveň výdajových paušálů a jsem přesvědčena, že to bylo pro ně velkou pomocí. Chceme tyto paušály zachovat i v budoucnosti. Pozici živnostníků ODS jako jediná vždy hájila a důkazem toho jsou jedny z nejnižších odvodů našich živnostníků v rámci EU. Chceme povzbudit mladé lidi, aby po ukončení školy začali podnikat. Máme v programu nabídku nazvanou "první práce". Ten, kdo se pustí do podnikání, bude mu v prvních dvou letech odpuštěna daň z příjmu, pokud obrat jeho firmy nepřesáhne milion korun za rok. Vím také, jak živnostníky brzdí byrokracie a chceme ji omezit. Určitě si nemyslíme, na rozdíl od ČSSD, že jsou živnostníci příživníci. Nelíbí se mi ani preferování pouze velkého byznysu ze strany hnutí ANO. Se živnostníky jsem systematicky spolupracovala, jako předsedkyně Poslanecké sněmovny jsem na jejich význam pro společnost upozorňovala mimo jiné cenou "Sůl země". Chci, aby si naše společnost uvědomila, že jsou to právě živnostníci, kteří i v nejmenších obcích poskytují služby a dávají práci, byť jenom několika málo lidem. 
 
 
 
Dobrý den, paní Němcová, domníváte se, že neustálým útočením na pana Babiše, získáte víc hlasů pro ODS? Nejsem jeho volička, ale mám pocit, že se chováte až hystericky. Děkuji za odpověď a přeji hezký den.
 
Proti Andreji Babišovi se vymezuji a vymezovat budu. Jednak se pan Babiš vyhýbá soudu, který má potvrdit, nebo vyvrátit, že byl spolupracovníkem komunistické StB, to je pro mě zásadní věc. Jednak jeho hnutí je slepencem protichůdných názorů (A. Babiš nechce uuro, pan Telička to vidí obráceně). Spálili jsme si prsty s Věcmi veřejnými, kde podle mého názoru byly stejné názorové odlišnosti, jak to dopadlo, víme, a já nemám chuť si to zopakovat. Nevymezuji se jenom proti hnutí A. Babiše, stejně silně se vymezuji proti ostatním nesystémovým hnutím a stranám, ale také např. proti KSČM a ČSSD. Od toho jsou volby, aby strany řekly, jaký mají program, v čem se odlišují od svých soupeřů, s kým mohou a nemohou spolupracovat. Považuji za správné říkat svůj názor a za nikoho se neschovávat. Přeji Vám příjemný den. 
 
 
 
Proč nekandidujete v místě bydliště, nemáte strach, že by Vás lidé na Vysočině již nezvolili? 
 
Nekandiduji v místě bydliště, rozhodla jsem se jako celostátní lídr postavit do čela kandidátní listiny ODS. Jsem přesvědčena, že na Vysočině bych to měla jednodušší, prošla jsem tam čtvery volby a v každých získala více preferenčních hlasů. Mám tam dobou pozici a přesto jsem se rozhodla riskovat v Praze. V hlavním městě je situace složitější, zatímco na Vysočině nikdy žádní kmotři nebyli, v Praze bohužel ano. A proto jsem šla do Prahy, abych dokázala, že ODS se mění. Vím, že je to pro mě osobně velké riziko, ale spoléhám na to, že pražští voliči si tuto změnu uvědomí a že se nám podaří obnovit důvěru v ODS v hlavním městě. Na Vysočině je lídrem kandidátky opět žena, bývalá starostka Havlíčkova Brodu Jana Fischerová, které jsem své lídrovské žezlo s důvěrou předala. 
 
 
 
Dobrý den, paní Němcová, jestli se nepletu, tak jste byla disidentka. Otázka je: spolupracovala jste před revolucí s Václavem Havlem? Jinak přeju, aby se vám dařilo kočírovat chlapy tvrdou rukou. 
 
Disidentka jsem nebyla, možná si mě pletete s paní Danou Němcovou. Václava Havla jsem začala potkávat až po revoluci, kdy se stal prezidentem ČR. Děkuji Vám za podporu a posílám pozdrav. 
 
 
 
Je přísloví - kam čert nemůže, nastrčí ženu - příznačné jen v Čechách? Nesvědčí to o vyprázdněností kvalitního mužského materiálu v ODS? Nebo všichni muži v ODS byli zkorumpování a bojí se ukázat veřejnosti? Doufám, že se aspoň Vy obklopíte odborníky a ne prospěcháři. Děkuji. 
 
Dobrý den, děkuji vám za otázku, kdybych se sama nerozhodla, tak bych se určitě celostátním lídrem nestala. Věřím v sílu ženského prvku v politice, ale úplně stejně si vážím dobrých politiků-mužů a takoví v ODS jsou, musím se jich zastat. Vidím je v čele řady radnic a svou práci dělají dobře. Včera jsem byla na Olomoucku, tak zmíním právě včerejší zkušenost a uvedu např. pana primátora Olomouce Martina Novotného nebo starostu Uničova Dalibora Horáka. Mohla bych zmínit jistě primátora Teplic Jaroslava Kuberu. Mám velkou radost, že se v posledních letech více než jindy profilují ženy, v Praze je to vidět v různých částech, třeba Praha 2 - Jana Černochová, Praha 1 - Jaroslava Janderová, Praha 6 - Marie Kousalíková, Praha 9 - Lenka Kohoutová. I na malých obcích, kde to je velmi obtížné, zvládají političky ODS svou práci výborně, např. v obci Obrnice na Ústecku - paní starostka Drahomíra Miklošová, v Náměšti na Moravě paní starostka Marta Husičková a mohla bych jmenovat řadu dalších. Tím chci jenom říci, že ani v politice nelze svět rozdělit na mužský a ženský, ale musíme vybírat ty, kteří jsou dobří, to je nejlepší kritérium.
Pokud jde o odborníky, mám připravený tým pro otázky ekonomické, otázky sociální a zdravotní, ale také např. tým, který pracovně nazývám "o stavu české společnosti". Ve třetím týmu jsou lidé z uměleckého i akademického světa, znám se s nimi řadu let a vím, že spolupráce s nimi by byla prospěšná nejenom pro mě nebo pro ODS, ale pro celou ČR. 
 
 
 
Dobrý den, paní Němcová, chci se Vás zeptat, kde berete stále tolik síly, chuti a optimismu jít dál, dopředu a nevzdat to v této nelehlé pozici, ve které se ODS nachází? Jste pro mě jediná nejvýraznější a nejkvalitnější politička v naší zemi. 
 
Dobrý den, nebudu zastírat, že ODS jde do těchto voleb z těžké startovací pozice. Byla jsem 4x zvolena do Poslanecké sněmovny a hlasu svých voličů si nesmírně vážím. K těm cítím svůj závazek a proto jsem se rozhodla přijmout úkol, který je v historii ODS ojedinělý. Obhajuji pravicovou politiku, jsem přesvědčena, že ODS má ve své členské základně silou oporu. Naši členové řídí obce a města a jejich práce je na proměně ČR velmi vidět. Zastupují nás také lidé všech občanských povolání, kteří mají kredit mezi svými spoluobčany. Jsem ráda a vážím si toho, že mohu jako celostátní lídr spolu s těmito lidmi v letošních volbách kandidovat. Vám děkuji za podporu a jsem si jista, že jí nebudete litovat. 
 
 
 
Velice obdivuji vaše projevy na Vyšehradském hřbitově při každoroční vzpomínce na dr. Miladu Horákovou. Mohla byste v kostce shrnout svou motivaci pro vaše hluboce pravdivé bezprostřední hovory u busty Milady Horákové? 
 
Dobrý den, děkuji vám za připomenutí mých aktivit, které se vázaly na spolupráci s Konfederací politických vězňů. Tématu komunistické totality jsem se věnovala soustavně. Také proto, že jsem v ní bohužel vyrostla. Mou motivací je nejenom osobní zkušenost, ale i zkušenost mých rodičů a prarodičů. O osudy doktorky Milady Horákové jsem se zajímala, protože přesně ilustrují zločinost komunistického režimu v naší zemi. Byla vězněna v nacistických táborech během 2. světové války, ale nacisté ji nezabili. Oběsili ji až českoslovenští komunisté v čele s prezidentem republiky Klementem Gottwaldem. Kdo si toto všechno nenastuduje, snadno podlehne vábivým komunistickým sirénám dneška. Já nezapomenu, jak ve sněmovně zlehčovali dnešní komunisté osud Jana Palacha (např. A. Grebeníček). Všechno co dělám, dělám proto, aby tito lidé nemohli mít vliv na vládnutí v České republice a na její budoucí směřování. 
 
 
Dobrý den, k čemu jsou vlastně volby? 
 
To je nejlepší otázka na konec. Jednak si to budete muset srovnat v hlavě sami, co pro Vás volby znamenají, a jednak k tomu mohu něco podotknout já. Každé volby rozhodují o tom, kdo bude v zemi vládnout. Nebude vládnout sám, musí vytvořit koalici, koalice potřebuje většinu v Poslanecké sněmovně, aby prosadila zákony, které pro své vládnutí potřebuje. A úkolem voleb je vybrat ten nejlepší recept pro zemi v nastávajícím čtyřletém volebním období. Nevidět pouze ekonomiku nebo zdravotnictví, podívat se na společnost jako celek, stanovit, co je pro ni nejdůležitější a vidět také to, že na světě nejsme sami. Volby nemůže nic nahradit, jde o to, abychom uchránili co nejvíce demokratický a svobodný prostor každého občana tak, aby mohl rozhodovat on sám o svém životě a stát mu do toho nezasahoval. Já beru volby jako velké privilegium, vždy si dobře srovnám v hlavě, co kdo nabízí a nepodléhám ani laciným slibům ani hospodské kritice, že všechno je špatně. Tak doufám, že si tohle všechno v hlavách porovnají ti, kteří se rozhodnou k volbám jít.
 
A teď už jenom děkuji všem, kteří mi kladli otázky a těm, kteří si budou číst odpovědi. Přeji všem příjemný den a v pátek a v sobotu dobrou volbu. 
Miroslava Němcová

místopředsedkyně strany
volební lídryně ODS