17. října 2013

Impulsy Václava Moravce d

Hostem diskusního pořadu rádia Impuls byl úřadující předseda ODS Martin Kuba.


Václav MORAVEC, moderátor:


Hezký dobrý večer vám všem. Vyrovnaný státní rozpočet v roce 2020. I to je jeden ze závazků, se kterým přicházejí občanští demokraté v předčasných volbách. ODS nepočítá ve svém volebním programu se změnou daní. Zaměřit se chce na jejich lepší výběr. Volební lídr ODS Miroslava Němcová v předvolebním klipu pronáší i tato slova. 

 



Martin KUBA, úřadující předseda ODS (záznam): 


ODS je stranou, která si váží každého pracovitého člověka. 

 



Miroslava NĚMCOVÁ, volební lídr ODS (záznam): 


Vezměte rozum do hrsti a stůjte pevně na vlastních nohou, myslete na to, že volíte svoji budoucnost. 

 



Václav MORAVEC, moderátor:


Promlouvá v klipu ODS k voličům lídr občanských demokratů Miroslava Němcová i úřadující předseda ODS Martin Kuba. Občanští demokraté slibují, že by do čtyř let mohli odstranit daň z převodu nemovitostí. Připomeňme, že za Nečasovy vlády se zvedla o procento na čtyři procenta hodnoty reality. Nejen o tom bude řeč v následujících minutách. Hostem dnešních Impulsů je právě úřadující předseda ODS Martin Kuba. Vítejte po čase v Impulsech, dobrý večer přeji. 

 



Martin KUBA, úřadující předseda ODS:


Hezký večer a děkuji za pozvání. 

 



Václav MORAVEC, moderátor:


Pane předsedo, zdá se, že občanští demokraté utrpí historickou porážku v těch letošních předčasných volbách. Má současné grémium, které vedete, představu, jaký volební výsledek by považovalo za umění maxima možného? 

 



Martin KUBA, úřadující předseda ODS:


Já jsem řekl, že nebudu komentovat konkrétní čísla. Pro mě jsou tyto volby především po tom období, které ODS zažila, novým startem opravy ODS, tak, aby se vrátila jako silná pravicová strana, jako jediná taková strana s 23letou historií. 

 



Václav MORAVEC, moderátor:


Kdybych vám ale namítl, že to už teď je jasné, že se nestane? 

 



Martin KUBA, úřadující předseda ODS:


Já neříkám, že ta síla má vždycky spočívat pouze v počtu procent. ODS je pro mě nejsilnější pravicovou stranou tou členskou základnou, tou ideovou ukotveností, kterou jako jediná tady 23 let má. A byť jí můžeme leccos vyčítat a my jsme si toho vědomi a do těch voleb vstupujeme s pokorou, přesto je to jediná strana, která má 21 tisíc slušných poctivých pravicových členů, kteří pracují ať už na komunální, krajské či jiné politické úrovni. Ale to, že se staly nějaké chyby, to, že se nám něco ve vládě nepodařilo, to určitě. Že to bude mít dopad do těchto voleb, to je naprosto jasné. 

 



Václav MORAVEC, moderátor:


Vy říkáte, že do těch voleb jdete s pokorou. Proč do nich nejdete s nějakou silnou omluvou? Protože to, jak vám padají předvolební preference, může být dáno i tím, že pravicový volič cítí, že jste nepoučitelní, nenapravitelní. 

 



Martin KUBA, úřadující předseda ODS:


Já ale myslím, že od představitelů ODS, když se podíváte za posledních šest týdnů na naše vystoupení, tak tam v řadě z nich ta omluva byla. My jsme si vědomi toho, že se některé věci nepodařily, některé ve vládním období nebyly dány pouze naší stranou, byly dány tou složitostí koalice a my samozřejmě s premiérem jsme nesli ty negativní náklady té vlády. Ale také se stala řada personálních věcí uvnitř ODS, toho jsme si vědomi. A myslím, že ODS se proměnila, že jsme udělali řadu kroků, abychom se lidí, kteří neměli mít v politice vliv, zbavili. 

 


Václav MORAVEC, moderátor:


Jako například? 

 



Martin KUBA, úřadující předseda ODS:


Já myslím, že jsme se před čtyřmi, pěti lety potýkali s tím, že v některých regionech byli lidé, kteří se snažili ovlivňovat tu politiku více, aniž by měli jakékoliv personální nebo politické odpovědnosti. Myslím, že se to stává stranám, které jsou dlouhodobě u moci. 

 



Václav MORAVEC, moderátor:


Teď mluvíte o severních Čechách, o Praze, jižních Čechách? 

 


Martin KUBA, úřadující předseda ODS:


Myslím, že severních Čechách, o Praze. Nemyslím si, že to byl problém jižních Čech. Ale je pravdou, že je to určitá mediální nálepka, kterou si s sebou strana nesla. Já věřím, že jsme se jí zbavili, byť bude ještě delší dobu trvat, než dáme jasně najevo, že ODS řídí lidé, kteří nesou tu politickou odpovědnost a jsou ochotni a připraveni ji také voličům skládat. Ono to bude mít… 

 



Václav MORAVEC, moderátor:


Myslíte, že opravdu jste se toho zbavili, když se ukazuje, že byste se soudě podle těch dosavadních předvolebních preferencí mohli stát až nějakou šestou politickou stranou v pořadí? Protože před vámi sociální demokraté, KSČM, hnutí ANO, TOP 09. 

 


Martin KUBA, úřadující předseda ODS:


Já ale myslím, že, pane redaktore, on je atribut toho, že ODS vstupuje do těchto voleb po tom vládním angažmá a také po tom zásahu té aféry pana premiéra a jeho ředitelky. To je něco, co má bezesporu dopad do té společnosti a ta společnost to nějakým způsobem vnímá. 

 



Václav MORAVEC, moderátor:


Počítáte tedy s historickou porážkou? 

 



Martin KUBA, úřadující předseda ODS:


Já nechci říkat, jestli to bude historická porážka, nebo nebude. My musíme udělat všechno pro to, aby to byl co nejlepší výsledek. Já chci pouze říct, že jestli někdo očekává, že jsou to věci, které jdou napravit během 14 dnů nebo tří neděl světlejším nebo tmavším billboardem, lákavějším heslem, to je o integritě té strany, o důvěryhodnosti té strany. A nám bude nějakou chvíli trvat, než zpátky vytvoříme ten vztah s tím voličem. A já myslím, že to je legitimní, to, co po nás voliči chtějí. A myslím si, že ODS si je toho vědoma a je dostatečně silnou stranou na to, aby to zvládla. 

 



Václav MORAVEC, moderátor:


Proč nejste schopen připustit, že prostě ODS při srovnání s těmi předchozími volebními výsledky, tak v souvislosti s tím, co se stalo kolem Nečasovy vlády a pádu Petra Nečase jako předsedy ODS, takže ODS utrpí historickou porážku a že vy jako úřadující předseda na to jste připraven? 

 



Martin KUBA, úřadující předseda ODS:


Já to nějakým způsobem nerozporuji, pouze si myslím, že nemá cenu v této chvíli předjímat výsledek těch voleb. U nás se objevují průzkumy, které ODS přisuzují šest procent, pak vidíme průzkumy, které nám přisuzují 12, to je téměř dvojnásobek. Já si myslím, že dnes není nikdo úplně schopen říci, jak ty volby dopadnou. Já dnes přiznávám, že ODS není v této chvíli jednou ze dvou stran, která aspiruje na nejlepší výsledek. Je to pro ODS nestandardní pozice, já ji plně respektuji, ale myslím si, že pro úřadujícího předsedu je úkolem provést tu stranu k co nejlepšímu výsledku a nepředjímat zbytečně ten závěr. My jsme na ty výsledky připraveni a samozřejmě děláme vše pro to, aby dlouhodobě byly mnohem lepší. 

 



Václav MORAVEC, moderátor:


Neřeknete mi tedy číselnou hranici nebo koridor, která má současné grémium Občanské demokratické strany pojmenovanou jako maximum možného? Protože po těch předčasných volbách čeká občanské demokraty kongres, který bude volební, kde by se mělo volit nové vedení. Máte tedy takový koridor procentuální? 

 



Martin KUBA, úřadující předseda ODS:


Já ten koridor uvnitř mám, myslím si ale, že pokud se budeme bavit o tom, co je pro mě důležité, tak pro mě je důležitá budoucnost ODS jako silné pravicové strany. A z tohoto pohledu jestli ten výsledek bude 11 nebo 10,9 podle mého nehraje takovou roli. Jde o to, abychom zvládli tyto volby, dokázali obstát na pravici, zabránili tomu levicovému rozšiřování, které opravdu velmi hrozí a mělo by zásadní dopad do života České republiky a střední třídy těch lidí, které ODS dlouhodobě hájila. To je naším úkolem. A potom udělat všechny kroky, které ODS budou vracet zpět. Z tohoto pohledu jestli je to 12,1 nebo 11,9 pro mě osobně nehraje takovou roli. 

 



Václav MORAVEC, moderátor:


Když mluvíte o zabránění nástupu levice, předseda sociálních demokratů Bohuslav Sobotka před 14 dny v tomto studiu nevyloučil, že by favorit voleb, tedy sociální demokraté, mohli nakonec skončit v opozici. Tady jsou slova předsedy ČSSD, která pronášel před několika dny tady. 

 



Bohuslav SOBOTKA, předseda strany /ČSSD/ (záznam): 


Situace se vyloučit určitě nedá, zejména pokud by se obejmuly formace, které dnes spolu zdánlivě nemluví, například ODS s TOP 09 a hnutím ANO. Tam ta šance existuje. Tak lidé se musí rozhodnout, jestli chtějí roztříštěnou Poslaneckou sněmovnu, jestli chtějí slabou vládu, která bude závislá na kooperaci několika politických stran, anebo jestli dají silný mandát sociální demokracii. 

 



Václav MORAVEC, moderátor:


Pronášel před 14 dny v Rádiu Impuls svá slova Bohuslav Sobotka, předseda sociálních demokratů. Pokud by měl úřadující předseda ODS Martin Kuba říci, zda současné grémium, které vedete, protože vy jste postavili kampaň na lídryni, kandidátce na premiérku, Miroslavě Němcové, tak máte jako grémium už stanoveno, jak to bude v případě, pokud by hnutí ANO, TOP 09, popřípadě ODS daly nadpoloviční většinu dohromady? 

 


Martin KUBA, úřadující předseda ODS:


My jsme tuto situaci konkrétně neprobírali. Já za sebe řeknu svůj názor. Já myslím, že ODS nemůže vstupovat do jakékoliv vlády, kde by neměla možnost prosazovat svůj program a byla opět závislá na vnitrokoaličních dohadech s nějakými novými subjekty, u nichž lze velmi těžko předpokládat, jak se budou chovat. My jsme to jednou… 

 



Václav MORAVEC, moderátor:


Dovedete říct, jak stabilní by tedy byl koaliční partner hnutí ANO, které narůstá, a říkám, záměrně nechci, abyste tady rozporoval jednotlivá čísla v průzkumech, ale ten trend je zřejmý, že se Babišovo hnutí ANO stává fenoménem. 

 



Martin KUBA, úřadující předseda ODS:


Já to nerozporuji, znovu říkám, pro nás je na hnutí ANO velmi rizikové to, že se v něm setkávají ad hoc poskládaní lidé, kteří mají vysloveně levicové názory, až po lidi s pravicovým smýšlením. Nemají za sebou standardní demokratickou strukturu fungování, aniž by člověk věděl, co od nich může čekat, co ta strana ideově hájí. Pokud posloucháte představitele ANO, tak jsou to výborně marketingově zpracované věty, které chtějí občané slyšet podle veřejných průzkumů. Bohužel když se na ty lidi díváte, tak často vidíte, že oni ani nemají tuchy, jak složité je potom to v praxi realizovat, jak se to vlastně v tom Parlamentu dělá. Takže ono... 

 



Václav MORAVEC, moderátor:

 
Vyčetl jsem správně z těch vašich slov, že v tom případě současné grémium se kloní spíš k variantě, ať ODS jde do opozičních lavic, buduje svoji strukturu, dál posiluje pozici, jak říkáte lídra na pravici, že tedy byste do takového koaličního uskupení nešli? 

 



Martin KUBA, úřadující předseda ODS:


Do takového koaličního uskupení, které jste jmenoval, já si skoro myslím, že by ODS jít neměla. To právě proto, že ta rizika jsou tam velká. Když se podíváte… 

 



Václav MORAVEC, moderátor:


Vy vidíte tedy tak velká rizika možné trojkoalice hnutí ANO, TOP 09 a ODS, že byste do takové trojkoalice nešel? 

 



Martin KUBA, úřadující předseda ODS:


Pane redaktore, když se podíváte, jaké emoce vzbuzovala 118koalice TOP 09, ODS a Věcí veřejných a jaké naděje vzbuzovala ve společnosti a s jakou frustrací vlastně potom občané na ty neshody a věci koukali, tak já se obávám, že toto může být stejný problém u hnutí ANO. Věci veřejné byly také v podstatě fenoménem těch voleb minulých s 11 procenty z nuly a po dvou letech lidé, kteří působili v médiích jako ochránci těch slabších, Radek John, který působil velmi suverénně jako novinář, tak často jako politik či ministr vyvolával v lidech spíš po dvou letech úsměvy. Já nechci předjímat, ale obávám se, že hnutí ANO může skončit velmi podobně a já si myslím, že ODS by neměla se podílet znovu na projektech, kde nebude schopna prosazovat a obhajovat svůj pravicový program. 

 



Václav MORAVEC, moderátor:


Vy byste tedy jako úřadující předseda ODS naordinoval v takové povolební konstelaci raději ODS opoziční škamna? 

 



Martin KUBA, úřadující předseda ODS:


Pokud bych já se měl vyjadřovat za sebe, tak já bych v té chvíli spíše doporučoval, aby se ODS při tomto složení odebrala do opozice a pracovala na tvrdé opoziční politice. 

 



Václav MORAVEC, moderátor:


Co může vrátit podle vás ODS v opozici tu silnější roli na české politické scéně?

 

 

Martin KUBA, úřadující předseda ODS:


Ono těch atributů toho, proč ODS poztrácela ty voliče, je více. Některé jsme si způsobili sami, některé určitě ne. My jsme procházeli a vedli zemi v období, kdy byla ekonomicky složitá situace, museli jsme dělat řadu nepopulárních opatření a část poklesu těch preferencí s tím souvisela. 

 



Václav MORAVEC, moderátor:


Počkejte, ale vy jste sami tu situaci popisovali, strašili jste Řeckem před těmi minulými volbami v roce 2010, tudíž s tím jste počítali, a pak když jste přicházeli s nepopulárními kroky, tak jste vysvětlovali, že to je právě na vrub špatné hospodářské situace a podobně? 

 



Martin KUBA, úřadující předseda ODS:


Já to nerozporuji, já pouze říkám, že to málokdy přidává té straně na popularitě. Je to určitý objektivní fenomén. Vedle toho byly vnitřní problémy ODS, musela se vypořádat s těmi věcmi, o kterých jsem mluvil. A třetím momentem bylo, že jsme samozřejmě v koalici neuměli vždycky prosadit všechny naše názory a vždycky jsme museli hledat koaliční kompromis a ta koalice byla složitá. Toto když se posčítá, tak to samozřejmě přineslo ty efekty v tom poklesu těch preferencí. Čili cesta zpět je jasné vytvoření jasného legitimního programu s pravicovými ideály, tak, jak je ODS vždycky nesla, jeho jasná ochrana a neustupování z něj, což je u nás často dáno těmi koaličními kompromisy. A také důvěryhodnost té strany. Že to, co říká, to také dělá a že to hájí lidé, kteří důvěryhodní jsou. 

 


Václav MORAVEC, moderátor:


Exprezident Václav Klaus označil ty letošní volby za mezivolby. Z jeho slov je zřejmé, že by si asi přál, aby byly ještě nějaké další, možná předčasné volby. Také mluví o tom, že je zapotřebí, aby Česká republika nepodléhala Evropské unii a že je zásadním tématem možná i vystoupení České republiky z Evropské unie. Připomeňme si slova, která pronáší Václav Klaus. 

 



Václav KLAUS, exprezident (záznam): 


To by bohatě stačilo. A ne, abychom honem za někým utíkali, jako jsme to už v dějinách mnohokráte udělali. Takže hrůza z toho, že bychom najednou zůstali sami sebou a že by nám neveleli z Moskvy, Vídně, Berlína či Bruselu, že by byla hrůza pro naši zemi. Nebyla. To by bylo obrovské vítězství a o tom jsme my velmi, velmi silně přesvědčeni. 

 



Václav MORAVEC, moderátor:


Zaznamenalo Rádio Impuls slova exprezidenta Václava Klause, který v těchto předčasných volbách podpořil hnutí Hlavu vzhůru, vedené Janou Bobošíkovou, ve kterém jsou ale i někdejší členové Občanské demokratické strany, jako například Michal Doktor, někdejší jihočeský občanský demokrat, Bohuslav Zoufalík, který byl pražským zastupitelem za Občanskou demokratickou stranu. Pokud byste měl říci, zda po těch volbách, když občanští demokraté dopadnou špatně, Václav Klaus řekne, já jsem to říkal, myslíte si, že bude chtít být ODS součástí nějaké integrace pravicové, kterou povede Václav Klaus? 

 



Martin KUBA, úřadující předseda ODS:


Možná k tomu hnutí Hlavu vzhůru. Já považuji za velmi nešťastné říkat, že pravice má problém v tom, že oslabuje a podporovat další nové hnutí a tím ji oslabovat a rozdrobovat ještě více. 

 



Václav MORAVEC, moderátor:


Možná to je cíl Václava Klause. Proto se ptám… 

 


Martin KUBA, úřadující předseda ODS:


Možná, já nevím, co je jeho cílem. Když se podíváte na ty kandidátky, tak oni tam nejsou jenom bývalí poslanci ODS, oni jsou tam třeba bývalí členové Věcí veřejných a také bývalí členové ČSSD, které třeba na jihu Čech vyloučili z ČSSD proto, že už byli skoro příliš levicoví pro ČSSD. To je poměrně složitá pravicová strana pro mě, tak, abych ji dokázal podpořit. Ale k té integraci pravice. 

 



Václav MORAVEC, moderátor:


Divíte se tedy Václavu Klausovi, že… 

 



Martin KUBA, úřadující předseda ODS:


Velmi se tomu divím, je to ad hoc slepenec zvláštních osobností, který podle mého nelze označit jako pravicovou stranu. A velmi se divím tomu, protože to skutečně pravici jako celek poškozuje. 

 


Václav MORAVEC, moderátor:


Kdy jste měl možnost s Václavem Klausem mluvit? Protože vy jste byl označován za Klausova muže dlouhé měsíce. 

 


Martin KUBA, úřadující předseda ODS:


Já jsem s Václavem Klausem měl vždycky korektní vztah, který byl postaven na tom, že jsem se nebál mu říkat své názory, rád jsem poslouchal ty jeho, ale vždycky, já to tak v politice dělám, jsem se řídil nakonec těmi svými. Přiznám se, že teď nevím, kdy jsem s ním mluvil naposled, ale toto považuji za chybu, považuji to jednak za nefér vůči ODS, která ho vždycky podporovala, myslím i v těch složitějších obdobích, které Václav Klaus zažil. A považuji to taky za nerozumné ve smyslu skutečného drolení té pravice. Protože ono to nakonec povede k tomu, že se ty hlasy budou drobit, možná hnutí Hlavu vzhůru pochytá třeba 3-4 procenta, možná zůstane těsně pod pěti. A nevím, jestli si všichni voliči uvědomují, že ty hlasy potom propadnou vítězi voleb. Což je velmi pravděpodobně levice. To znamená… 

 



Václav MORAVEC, moderátor:


Jinak řečeno podle vás nebude po těch předčasných volbách v ODS většinová snaha nechat se integrovat pod vedením exprezidenta Václava Klause, který teď vlastně pravici drolí? 

 



Martin KUBA, úřadující předseda ODS:


O tom silně pochybuji a v podstatě si tu situaci neumím představit. 

 



Václav MORAVEC, moderátor:


Takže je to vyloučené? 

 



Martin KUBA, úřadující předseda ODS:


Já to považuji za vyloučené. My jsme si spolupráci uměli představit v momentě, kdyby o ni stály dvě strany, a to Václav Klaus a ODS. Z kroků a slov Václava Klause je vidět, že o ni nestojí a ODS je dostatečně silnou stranou, která projde toto období a zvládne jej sama velmi dobře. 

 



Václav MORAVEC, moderátor:


Volby to změnit nemůžou a špatný volební výsledek ODS? 

 



Martin KUBA, úřadující předseda ODS:


Já myslím, že toto volby změnit nemohou právě proto, co říkám. Síla ODS přece nestojí jenom na tom, jestli má zrovna 11, 12, nebo 9 procent. Ona stojí na těch poctivých lidech, na té členské základně, na těch 23 letech té tradiční historie. Já jsem i stejně tak tvrdil, že ČSSD v roce 2006, kdy měla problémy, byla na sedmi procentech, tvrdil, že je to nejsilnější levicová strana. To není aktuální volební výsledek, to je potenciál té strany - lidský a ideový potenciál. 

 

 

Václav MORAVEC, moderátor:


Po předčasných volbách, už jsem zmiňoval, čeká ODS volební kongres, který by měl rozhodnout o nástupci za odstoupivšího Petra Nečase. Jednoduchá otázka - jak zásadní vliv budou mít výsledky voleb na výběr nového předsedy strany? 

 

 


Martin KUBA, úřadující předseda ODS:


Já myslím, že ty výsledky voleb na něj určitě mít vliv nějaký budou. 

 



Václav MORAVEC, moderátor:


Ptám se jak zásadní. 

 



Martin KUBA, úřadující předseda ODS:

 

Já neumím odhadnout jak zásadní. Kandidáti budou muset posoudit, jak ty výsledky vypadají, jak kdo ze současného vedení přispěl či nepřispěl k tomu volebnímu výsledku. Ale také posoudit, jaké lidi chtějí v čele vedení mít a také jak to vedení má vypadat. 

 



Václav MORAVEC, moderátor:

Zeptám se jinak, volební lídr Miroslava Němcová naznačuje v dnešním rozhovoru pro MF Dnes, že výsledky sněmovních voleb v jednotlivých krajích budou svým způsobem primárkami. Tedy že možná preferenční hlasy by měly být signálem, jak říkáte vy politici, pro delegáty kongresu ODS. Podepsal byste tu tezi? 

 



Martin KUBA, úřadující předseda ODS:


Takto zjednodušeně bych ji asi nepodepsal. On každý ten region je úplně jiný, je naprosto jasné, že výsledky v regionu Moravskoslezském budou určitě jiné, než budou třeba v Praze. Já bych to takto nezjednodušoval. Já jsem zažil vedení ODS pod vedením Petra Nečase. Co mě tam nejvíce vadilo a chybělo a myslím si, že dlouhodobě ODS chybělo, aby ji vedl tým lidí, který je schopen se vzájemně doplňovat, odpracovat tu práci v těch regionech, připravovat ten program. Ona ta politika v tomto je složitější. 

 



Václav MORAVEC, moderátor:


Vy jste tedy nebyli tým, to grémium, které je dnes, co zůstalo po Petru Nečasovi? 

 



Martin KUBA, úřadující předseda ODS:


Já myslím, že to byl jeden ze zásadních problémů spolupráce s Petrem Nečase, že on nebyl týmovým hráčem, který dokázal ten tým řídit. A myslím, že to bylo vidět i na výsledku vlády ODS, ta ne příliš koordinace mezi těmi ministerstvy. A myslím, že to bylo cítit i v té straně, chyběla tam komunikace mezi vedením, regiony, nepřipravovaly se programové teze, nevedla se uvnitř strany debata. To si myslím, že velmi chybělo a to jsem slyšel ze všech regionů, kam jsem přijel. 

 



Václav MORAVEC, moderátor:


A vy počítáte s tím, že automaticky si řeknete o post předsedy, ať bude výsledek voleb jakýkoliv?

 

 

Martin KUBA, úřadující předseda ODS:


Ne, to vůbec nepředpokládám, že bych si o něco říkal automaticky. Já chci počkat na výsledek voleb, protože je pro mě také důležitý, a myslím si, že potom bychom se o volbě vedení měli bavit. Já myslím, že ono je poměrně zajímavá ta snaha médií tu věc řešit dopředu, my jsme ji ještě na grémiu neřešili. Myslím si, že kdo se tím teď zabývá, tak nevidí to podstatné… 

 



Václav MORAVEC, moderátor:


Počkejte, Miroslava Němcová pokud by to takto řekla, ale ona to pro MF Dnes tak neříká. Ona naznačuje, že výsledky v jednotlivých krajích budou svým způsobem primárkami. Neházejte to zase na média, byť pro vás pro politiky to je taková standardní klička. 

 


Martin KUBA, úřadující předseda ODS:


To ani není tak, že bych to na někoho házel. Já spíš chci říct, že pro mě v této chvíli je důležité zvládnout ty poslední volební dny, dokázat udělat maximum pro to, aby volební výsledek ODS byl co nejlepší a poté se bavme, jak má vypadat vedení. Řešit to teď je podle mého něco, co já nepovažuji za úplnou prioritu. 

 



Václav MORAVEC, moderátor:


Vy sám jste připraven tedy kandidovat na post předsedy? 

 



Martin KUBA, úřadující předseda ODS:


Pokud moje výsledky budou tomu odpovídat, pokud budu mít důvěru těch delegátů, tak ano. Já jsem vždycky říkal, že moje působení v čele ODS musí být vázáno na to, že členové ODS mají pocit, že v ní působit mám a že jí mohu přinášet nějaké benefity. 

 



Václav MORAVEC, moderátor:


Bude to tedy souboj Kuba – Němcová? 

 



Martin KUBA, úřadující předseda ODS:


Já v této chvíli opravdu vůbec nevím a je to pro mě věc, kterou se v této chvíli skutečně, sedm dní nebo deset dní před volbami nezabývám. Pro mě je teď klíčové, aby ODS zvládla co nejlépe tyto volby. 

 



Václav MORAVEC, moderátor:


Konstatuje úřadující předseda ODS Martin Kuba, host dnešních Impulsů. Děkuji za rozhovor. 

 



Martin KUBA, úřadující předseda ODS:


Děkuji. 

MUDr. Martin Kuba

úřadující předseda strany
předseda regionálního sdružení
předseda místního sdružení
zastupitel statutárního města