18. října 2013

Jsme malá zem, zranitelnější

Politické špičky v rámci kampaní jezdí napříč republikou. V ulicích Jablonce lidé potkali například také Miroslavu Němcovou.

Co uděláte, aby lidé volili vaši stranu?

Lidé jsou rozladěni, není to pro nás žádná novinka, jediné možné je s nimi mluvit a vysvětlovat. Je to jako v životě – dvě misky vah. Na jedné, co funguje dobře, a na druhé to, co nefunguje, co se nepovedlo. Musíme se hlásit k obojímu. Kdybych měla ráno vstávat a už vidět všechno černě, tak bych neměla náladu ani vstát. Podívám-­li se na objektivní data o České republice hodnotící naši zemi v porovnání se zeměmi unie, ať je to ekonomická síla, zdravotní a sociální systému, školství, která nedávno zrovna nedávno vyšla, vycházíme z toho celkem dobře. Já chci lidi na setkáních povzbudit, aby se dívali na ten svůj život v zemi, která si tak stojí, pozitivně.

Kdo je největší konkurencí ODS? Levice těžko. O její voliče asi nebojujete.

Ideově se budeme v každých volbách vymezovat proti stranám nalevo, protože opravdu vidíme svět jinak. I v těchto volbách přichází fenomén nových spasitelů. Riziko těchto voleb nevidím v levicových receptech, ale i v nových subjektech, které se hlásí. Už jsme to zažili, až mě z toho mrazí, jak je to jednoduché. Když vstoupili do sněmovny Věci veřejné, tak jsem si říkala, že to bude pro všechny škola života a poznají, že tudy cesta nevede. Podle mě, pan Babiš je Věci veřejné II.

On to říká, že je středopravý...

Co říká pan Babiš je jedna věc a skutečnost se teprve dozvíme, to podle mě nikdo neví. Prostě si pan Babiš platí lidi, kteří za něj kandidují. Jsou na výplatní listině za 150 000 korun. A najdou se i na jiných místech. Neumím říct, co to je za lidi. Není žádná stranická struktura, která by fungovala dlouhodobě nebo i krátkodobě, aby bylo jasné, zda směřují vpravo  nebo vlevo. Jednou popře živnostníky a drobné řemeslníky, že to jsou jen takové kecy. Potom vidí v novinách, že je to špatně, tak se lekne, a hned řekne obrácenou verzi.

Když už jsme u této strany a jejího představitele. Koupil si část médií. Je to dobře? Říká se mu Berlusconi po česku.

Podle mě splňuje tato kritéria, protože Andrej Babiš disponuje velkou ekonomickou silou. Dobře, vydělal si na to. Já jsem pro, aby tu byli silní podnikatelé. Otázka je jen, že to bylo ze státních dotací. Tak to už je trochu jiný typ podnikání, ale dobře. K tomu si koupil část medií, to je první podmínka k té Berlusconizaci. Přesně jako Silvio Berlusconi si chce koupit i kousek politiky. Ale ono je to trochu jiné v 65miliónové Itálii, kde ovládnout mediální trh, být dominantním hráčem na hospodářské scéně a ještě k tomu ovládnout silně politiku, je složitější. Jinak je to v 10miliónové zemi. Já bych to dokonce viděla tak, že je nebezpečnější než Berlusconi, který s Itálií cvičil spoustu let. My jsme zranitelnější.

(Autor: Lenka Klimentová)

Miroslava Němcová