14. září 2013

Pressklub

Hostem diskusního pořadu rádia Frekvence 1 byl místopředseda ODS Tomáš Chalupa.


Luboš Xaver VESELÝ, moderátor:

Na Frekvenci 1 právě teď začíná Pressklub a naším dnešním hostem je místopředseda Občanské demokratické strany a také novinář, muž, který o sobě tvrdí, že je váhavým střelcem, jak jsem se dočetl na Facebooku, pan Tomáš Chalupa. Dobrý den. 



Tomáš CHALUPA, místopředseda ODS:

Dobrý den. 



Luboš Xaver VESELÝ, moderátor:

Co to znamená, že jste váhavým střelcem? 


Tomáš CHALUPA, místopředseda ODS:

To musím říci, že já jsem vždycky z legrace říkal, že rozděluji některé své kolegy provazochodce, tedy ty, kteří jsou schopni vyjít a mají pocit, že je jedno, kam jdou a jakým způsobem, na jakou cestu se vydávají. Já jsem ten, který asi ze své povahy vždycky se snaží jít cestou, která ne, že by byla prošlapaná, ale u které ví, kam jde, čeho chce dosáhnout a jde už s nějakou jistotou, ne, že to dobře dopadne, to nikdy nevíte v politice obzvlášť. Ale že aspoň víte, do čeho vstupujete. 



Luboš Xaver VESELÝ, moderátor:

A ten váš vlastní výrok o sobě sama, teda že jste váhavým střelcem, nebo jak to přesně bylo v tom vašem projevu, tak je to dobrá vlastní výbava pro politika? Být váhavý. 


Tomáš CHALUPA, místopředseda ODS:

Nevím. Já jsem v politice s touto výbavou asi 15 let, takže to zase není tak krátký čas. Jestli to znamená, že v 16. roce to bude můj rok poslední nebo ne, to myslím, že nikdo z nás není schopen odhadnout. Takový zkrátka jsem. Já jsem člověk, který se drží jednoho starého přísloví, že ten, kdo je nejvíc slyšet v sále, nebývá ten nejchytřejší. A možná, že to má něco do sebe. Snažím se být člověkem, který poslouchá a pokud už "praští do stolu", pak to má být jednou, výjimečně, důrazně, ale ne každých čtvrt hodiny. 



Luboš Xaver VESELÝ, moderátor:

Ještě mě zaujalo v tom vašem projevu, že jste říkal, že nemáte rád riziko. Tak... 



Tomáš CHALUPA, místopředseda ODS:

Nemám rád hloupé riziko. 


Luboš Xaver VESELÝ, moderátor:

Jo, to tam takhle zaznělo? 



Tomáš CHALUPA, místopředseda ODS:

Myslím, že ne. Ale to, co já vždycky říkám, je - podstupujme riziko, u kterého to stojí za to. Nejsem člověk, který, a to myslím, že platí ve všem, to patří od stylu řízení auta přes všechna ostatní lidská rozhodování. Zkrátka nejsem člověk, který má pocit že se má bláznivě riskovat v životě i v jakémkoliv jiném lidském konání. A myslím, že to neplatí jenom pro politiku. Ale myslím, že to platí obecně. 


Luboš Xaver VESELÝ, moderátor:

Já se totiž chci ptát na to, jestli právě teď ta volební kampaň a volby předčasné, které budou, tak jestli právě pro Občanskou demokratickou stranu nejsou trošku tenkým ledem. S ohledem na preference. 



Tomáš CHALUPA, místopředseda ODS:

Já nevím, jestli jsou tenkým ledem, jsou výzvou. My jsme nepochybně v situaci, kdy podíváte-li se zpětně na... 



Luboš Xaver VESELÝ, moderátor:

Což se nevylučuje, upřímně... 



Tomáš CHALUPA, místopředseda ODS:

My jsme nikdy nebyli v tak složité situaci jako teď. Tak to je. Já nejsem z těch, kteří mají pocit, že se teď budeme všichni plácat po ramenou a budeme říkat, nevěřte průzkumům, ono ve skutečnosti je to třikrát lepší. Myslím si, že každý z nás, kdo se pohybuje po ulici, ví, že ODS dneska není strana, kterou by milovalo 90 procent populace. A že se nám "povedlo" hodně lidí naštvat. To je realita. A já si ji velmi dobře uvědomuju, protože po té ulici chodím. A s těmi lidmi mluvím. Otázka je, co jsme s tím schopni udělat. Otázka je, jestli těch chyb jsme se dopustili proto, že jsme jiné lepší řešení neměli a volili jste mezi, tak jak to někdy v životě bývá, mezi všemi špatnými tu, o které jste přesvědčeni, že je ta nejméně špatná. Ale přesto nepopulární. To jsou věci v sociální oblasti. To jsou věci v oblasti důchodové reformy. A druhá věc je to provedení. Víte, já nejsem z těch, který má pocit, že máme říkat to oni, to my ne. Ale na druhou stranu není to ODS, která stojí za sKartami. Ale je to ODS, která měla na druhou stranu největší pozici ve vládě a každý má pocit, že to byla ODS, která za těmi sKartami stojí. A je to trošku nespravedlivé. Ale na druhou stranu jsou věci, které se nám nepovedly. Víte, já bych použil jeden příměr. Já si myslím, že se nám v minulosti ne vždy podařilo poslouchat, co ty lidi říkají. A možná ještě lépe než poslouchat naslouchat. 



Luboš Xaver VESELÝ, moderátor:

Hm, já čekám, co z toho plyne. 



Tomáš CHALUPA, místopředseda ODS:

Z toho plyne to, že jsme v situaci, v jaké jsme. 


Luboš Xaver VESELÝ, moderátor:

To je ten důvod. Takže vy jste třeba vůbec nezmínil právě při popisu těch důvodů třeba kauzu s Petrem Nečasem, nebo s paní Nagyovou, vaší členkou a i šéfkou kabinetu. Tak to myslíte, že nemělo vliv? 



Tomáš CHALUPA, místopředseda ODS:

Ne, nepochybně to mělo vliv. Na druhou stranu, ale když se podíváte na pozici Občanské demokratické strany ve vnímání veřejnosti, v nějakých i relativně sofistikovaných sociologických průzkumech, ne jenom v červnu nebo v červenci letošního roku. Ale třeba za posledních 10 let, tak vidíte, že my jsme byli na vrcholu té přízně a popularity v tom roce 2006. Tam jsme dosáhli nejlepšího volebního výsledku v historii. A to v komunálních, senátních, všech volbách. A od té doby jsme postupně pozici ztráceli. Pro mě osobně není tolik podstatná ta momentální preference v nevolebním čase. Spíš je to o tom, zda jsme ve všech otázkách prokázali udržet pozici subjektu, kterému lidi věří, že zná řešení problému této země. A pravdou je, že možná díky tomu, že jsme někdy opravdu zapomněli naslouchat těm lidem, tak nám v některých otázkách přestali věřit v tom, že dokážeme, že máme ten recept, jak řešit problémy, které i ten stát má. A ty problémy má každý stát na světě. A vždycky je bude mít. Nebude nikdy svět bez problémů. To by byl krásnej sen, ale to se nestane. Jde o to, jestli dokážeme a dokázali jsme přesvědčit dokonale naše členy i příznivce a voliče o tom, že jsme to právě my, kteří mají ten správný recept. 

Luboš Xaver VESELÝ, moderátor:

Hm, ale tak to mluvíte o těch programových věcech, ale nemáte pocit, že my obyčejní občané právě ještě trošku víc vnímáme to všechno, co se děje okolo, takové ty různé kmotrovské vazby, takové ty různé skandály, teď do toho paní Nagyová, teď pan Nečas se k tomu všemu nepostavil moc jako chlap. On vlastně v očích nás obyčejných občanů utekl z bojiště se vším všudy. 



Tomáš CHALUPA, místopředseda ODS:

Já nevím, já si myslím, že v okamžiku, kdy chlap v politice řekne, beru, uznávám, omlouvám se, a on to řekl. A opouštím politiku a rezignuju... 



Luboš Xaver VESELÝ, moderátor:

To je od předsedy vlády málo, ale budiž. 



Tomáš CHALUPA, místopředseda ODS:

Dobrý. Podívejte se, já nejsem z těch, který teď chce soudit a odsuzovat Petra Nečase nebo kohokoliv jiného. Já myslím, že on... 



Luboš Xaver VESELÝ, moderátor:

Ale vy jste součástí té party přece. 


Tomáš CHALUPA, místopředseda ODS:

Já vím, ale co na tom změním? Zkrátka... 



Luboš Xaver VESELÝ, moderátor:

No, přinejmenším to našim posluchačům... 



Tomáš CHALUPA, místopředseda ODS:

Já se tady snažím říct, já se tady snažím říct, že ta strana, její vedení, včetně mě, včetně všech těch, kteří jsme s nimi 20 let, zkrátka se v mnoha ohledech chovala tak, jak neměla. A dneska za to sklízí odpověď svých příznivců a voličů. 


Luboš Xaver VESELÝ, moderátor:

A v čem se teda změnila, pane Chalupo, například ten problém s těmi kmotry a to odstřižení, to už se povedlo? Co myslíte? 



Tomáš CHALUPA, místopředseda ODS:

Máte pocit, pane redaktore, že tu větu, kterou tady opakuji v různých verzích posledních 5 minut, jste někdy v ODS slyšel? 



Luboš Xaver VESELÝ, moderátor:

Lhal bych, kdybych řekl, že neslyšel. Protože to poměrně sleduji. Ale je možné, že kdekdo ji slyší poprvé v těch různých verzích. 



Tomáš CHALUPA, místopředseda ODS:

Možná, že to je nějaký posun taky umět říct, že jsme zkrátka udělali spoustu chyb a že se z nich snažíme poučit. To není fráze. Fráze by to byla v okamžiku, kdybychom byli takoví blázni, že bychom měli pocit, že ten rozdíl, který máme, je, že nemáme podporu voličskou 36 procent, ale 30. Ale my se přece teď nebavíme o podpoře 36 versus 30, ale bavíme se o podpoře 36 versus jednociferná podpora. A já pevně doufám, že bude dvouciferná. Že dokážeme lidi přesvědčit. Co se týká těch kmotrů. Víte, my občas máme specifickou schopnost sami sobě vytvořit problém. A následně ho nedokázat sami v sobě vyřešit. 



Luboš Xaver VESELÝ, moderátor:

My jako ODS? 



Tomáš CHALUPA, místopředseda ODS:

Jako ODS. To jsme přece byli my, kteří si vymysleli pojem kmotři. A vymysleli jsme ho ne proto, abychom pojmenovávali světlo a stín nebo pravdu a lež. Ale proto, abychom si taky vyřizovali účty uvnitř strany, ti kteří jsou s námi a ti kteří jsou proti nám. Já znám tolik lidí, kteří byli kmotry i nekmotry, podle toho, jak se to hodilo, že si říkám, že tohle není hra, kterou já chci hrát. Já nikomu nebudu kázat, jestli je čistý nebo špinavý, morální nebo nemorální. Myslím si, že ti voliči to přeci jenom velmi dobře vědí. Vědí, že tu máme lidi, kteří za sebe, za ODS kandidují. A kteří za ni kandidují mnohokrát na svých radnicích, na svých krajích, ale i teda do Poslanecké sněmovny. A které ti lidi znají, vědí, že to jsou autentické osoby, které nikdo nevede na provázku, kterým neříká, co mají dělat v tu či onu minutu, že mají své názory. A těch lidí má ODS  spoustu. A pokud tyto lidi dokážeme postavit na kandidátky, o co se teď snažíme, tak si myslím, že je to mnohem lepší signál pro voliče, než abychom vykřikovali o tom, koho jako ještě vyloučíme nebo nevyloučíme. Protože ten akt vyloučení nic neznamená. 



Luboš Xaver VESELÝ, moderátor:

Rozumím. Na druhou stranu, pokud bych byl řadovým členem ODS, tak ono se říká, že ryba smrdí od hlavy. Tak když potom ten největší skandál, ta rána z milosti postihne samotného předsedu a předsedu vlády, tak by to možná mohlo mít vliv i na ty řadové členy. Bůh ví, jestli za vás ještě chtějí kopat. 

Tomáš CHALUPA, místopředseda ODS:

Já rozumím. Ale na druhou stranu přiznám se vám, že abychom postupovali tak, že budeme vylučovat své bývalé předsedy proto, že udělali blbost, nebo se chovali jako blázni, já si nejsem jistý... 



Luboš Xaver VESELÝ, moderátor:

Petr Nečas se choval jako blázen? 



Tomáš CHALUPA, místopředseda ODS:

Já si nejsem jistý, jestli tohle je správný postup, který bychom měli dělat. Jsou věci, které se nám povedly a nepovedly. Petr Nečas odvedl pro tuhle zem spoustu práce. A myslím si, že to nikdo nemůže zpochybnit. I přes... 



Luboš Xaver VESELÝ, moderátor:

A choval se jako blázen, nebo ne? 



Tomáš CHALUPA, místopředseda ODS:

I přes to, že jsme všichni spíš se zatajeným dechem sledovali poslední vývoj těch událostí. I v případě paní Nagyové. Na druhou stranu musím říci, že bych zrovna měl pocit, že z hlediska právního tady probíhá stav, který je tím nejčistším, o tom teda taky moc přesvědčený nejsem. Ale zkrátka, je to realita. Vláda padla, premiér za to vyvodil svou osobní odpovědnost tím, že řekl, odcházím z politiky. Končím, omlouvám se. A já to považuju za sdělení korektní. Mě to štve. Mě štve, že ta vláda dopadla tak, jak dopadla. Štve mě, že jsme nedokázali dotáhnout věci do konce. Protože si myslím, že by i obraz té vlády byl lepší. Ale zkrátka to už nikdo z nás nezmění. 



Luboš Xaver VESELÝ, moderátor:

Pane Chalupo, vás poprosím o tu otázku, odpověď na tu otázku, myslel jste tím Petra Nečase, se choval jako blázen? Řekněme, ano nebo ne a jdeme dál. 



Tomáš CHALUPA, místopředseda ODS:

Myslím si, že každý z nás se někdy chová jako blázen. Včetně Petra Nečase. 



Luboš Xaver VESELÝ, moderátor:

Jo. Tak to je jasná odpověď. No, a když říkáte, že to ze strany tedy justice a policie není úplně čisté, nebo není to standardní, jste myslím řekl, nebo jak jste to formuloval? 


Tomáš CHALUPA, místopředseda ODS:

Já myslím, já jsem řekl, nevím už přesně, jaký výraz jsem použil, ale řekl bych, že dívám-li se na tu situaci, co se děje, jaké je nasazení policejních sil a tak dále, tak si myslím, že dokud neskončí to vyšetřování, nedělejme závěry, jo, nikdo z nás ho nezná a... 



Luboš Xaver VESELÝ, moderátor:

Já vím, ale vy jste naznačoval, že to... 



Tomáš CHALUPA, místopředseda ODS:

Já si myslím, že některé z těch, ne, myslím, že některé z těch kroků, které byly, pro mě byly spíše demonstrací nějakého chování než chováním reálným. Ale budiž, uvidíme, co bude dál. 



Luboš Xaver VESELÝ, moderátor:

To pro mě taky. A proto jsem si jako občan mnohokrát řekl, kdo tu zemi řídí, že je to možné? 



Tomáš CHALUPA, místopředseda ODS:

Myslím, že tuhle otázku si klademe všichni. Ale na druhou stranu víte, přece podstata fungování státu je také to, že věříte v jeho instituce. Já jsem stále ještě poměrně vysoce postavený představitel jedné z významných politických stran. A nemyslím si, že máme princip fungování toho státu zpochybňovat. To neznamená, že jsou věci, které by se nám nelíbily. I mně, protože jsem stále také tím občanem... 



Luboš Xaver VESELÝ, moderátor:

Rozumím. Hostem Pressklubu na Frekvenci 1 je místopředseda ODS pan Tomáš Chalupa. 
Politik, novinář a také bývalý úspěšný starosta, tuším Prahy 6, Tomáš Chalupa. Pane Chalupo, vy jste právě v tom projevu, který jsme zmiňovali, který teď jsem zrovna před chvílí otevřel na Facebooku, tak vy tam zmiňujete, že vám občané na šestce stále říkají dobrý den, pane starosto. To je taková asi příjemná pro vás etapa, že, když to starostování? Nebo? 



Tomáš CHALUPA, místopředseda ODS:

Určitě. Víte, asi platí teze, že když se někdo jednou stane starostou, tak asi platí to, že jím zůstane navždy. Je to taková trochu, já z legrace říkám, diagnóza. Na druhou stranu já žiji na Praze 6, lidé mě tu znají, moje rodina tam žije po mnoho generací. A je asi přirozené, že starostovi, který byl nejdéle sloužícím starostou v těch demokratických dějinách Prahy 6, tak asi stále říkají pane starosto. Protože jsou na to zvyklí. 



Luboš Xaver VESELÝ, moderátor:
Je pravda, že Občanská demokratická strana i na těch městských částech v Praze měla řadu výrazných starostů. Připomeňme třeba pana Milana Jančíka na Praze 5. A řadu dalších. Co podle vás zůstalo po vás na Praze 6? Máte tam pomníček nějaký? 



Tomáš CHALUPA, místopředseda ODS:

Počkejte, to myslíte, nevím jak... 



Luboš Xaver VESELÝ, moderátor:

Ne, třeba myslím natřené lavičky v parku, čili, nebo něco, když tam jedete... 



Tomáš CHALUPA, místopředseda ODS:

To tak nemyslím. Víte, já uvedu jeden konkrétní příklad. A to možná není ani to nejdůležitější. Ale jeden příklad vám uvedu. 



Luboš Xaver VESELÝ, moderátor:

To budu rád. 


Tomáš CHALUPA, místopředseda ODS:

Já když jsem přišel na radnici, tak jedno z těch velkých témat, které se řešilo na všech radnicích v celé republice, byl stav školství, školních budov. Každý z nás měl program, jak udělat, aby každá škola měla tělocvičnu a novou jídelnu a kroužky a knihovnu a já nevím, co všechno. A tak jako všichni jsme se snažili opravit, my jsme v relativně krátkém čase opravili takřka všechny školy a uvedli je do opravdu evropského standardu. A stálo to spoustu peněz. A potom přišel projekt, který stál setinu těch vynaložených prostředků. A to je projekt, který funguje na Praze 6 posledních asi 5 let, a ten projekt se jmenuje, že v Praze 6 se učí angličtina od první třídy. Na všech školách. Pro každé dítě. A nic za to neplatí. Není to volitelný předmět, kde by byl nějaký kroužek, kde by se připlácelo... 



Luboš Xaver VESELÝ, moderátor:

To cítíte jako takovou jeden z pomníčků? 



Tomáš CHALUPA, místopředseda ODS:

Je to totiž jedna z investicí těch lidí do budoucna. Je to něco, co v Praze 6 zkrátka mají lidé možná navíc než jinde. Jsou věci, které byly mimořádně úspěšné. Jsou věci, u kterých musím říct, že i moje srdce zaplesá, zkrátka když přijdete na začátku září do Šárky a vidíte, že na operu, na Prodanou nevěstu přijde 18 tisíc lidí, kteří si sednou na zem, sedí mezi stromy a poslouchají... 



Luboš Xaver VESELÝ, moderátor:

To mně vyprávějte, tam já pláču. To... 



Tomáš CHALUPA, místopředseda ODS:

... poslouchají toto představení, a ti lidi vám říkají, vy jste tady tu tradici založil, tak já musím říct, že i jako chlap jsem naměkko, říkám si, to se něco povedlo. Podíváme-li se na Ladronku, jak vypadala v době mého dětství, kdy to bylo místo, kde nebylo osvětlení, nebyly cesty, kde chodit večer nebylo zrovna příjemné a dneska je to jeden z nejkrásnějších parků v Praze. Podíváte-li se ale na normální nároží, podíváte se na to, jak vypadá malé náměstíčko... 



Luboš Xaver VESELÝ, moderátor:

To už takhle stačí, pane Chalupo, už je mi to jasné... 



Tomáš CHALUPA, místopředseda ODS:

Dá se pokračovat. Ale asi takhle. 



Luboš Xaver VESELÝ, moderátor:

A co ta záležitost s tou investicí do firmy Key Investment, tak to vám nějak taky zůstalo na krku, nebo na srdci? 


Tomáš CHALUPA, místopředseda ODS:

Ale určitě. To samozřejmě je věc, kterou při každé příležitosti, když kdokoliv chce říct, tak ten Chalupa, tak řekne, jak tohle bylo. Já k tomu poslední asi 4 roky, nebo 3 roky říkám stále to samé. My jsme ve standardním výběrovém řízení před 10 lety vybrali tři instituce, z nichž jedna byla tato. A protože tehdy jsme měli opravdu výrazný objem prostředků, který ležel na účtě a kdo si pamatuje, tak tehdy na běžném účtě byl úrok žádný nebo někde nula celá něco, tak jsme hledali, dejme tomu, jakým způsobem je zhodnotit. Postupně jsme takto spravovali i následně 5 institucí skoro 2 miliardy korun. Z nichž jedna byla tahle. Některé z nich, jako různé banky a mezinárodní společnosti, některé rok vykázaly příjem a některé rok taky třeba ztrátu. Tak to se děje. 



Luboš Xaver VESELÝ, moderátor:

To pak je pravda, že 200 milionů, které tam zůstalo, to je sranda. 



Tomáš CHALUPA, místopředseda ODS:

Počkejte. A ještě jednu poznámku. A v tom součtu ta Praha 6 za těch 10 let vydělala desítky milionů korun. Ne virtuálně, ale zkrátka ležících na účtě. A jestli se bavíme o Key Investment, tak se bavíme o tom, že zkrátka každý rok já jsem na základě zpracování ekonomického odboru pro každou z těch společností podepisoval úplně stejný pokyn. To je formulář, ten je stejný pro všechny. A ten říká, jaký typ dluhopisů nebo cenného papíru smí koupit, s jakým rizikem, jakým ratingem, s jakou ratingovou agenturou. Kolik smí v tom portfoliu být jednoho stejného emitenta. A tento pokyn dostávali úplně všichni stejný. 



Luboš Xaver VESELÝ, moderátor:

Tak, a tam se... 



Tomáš CHALUPA, místopředseda ODS:

A najednou tu máte subjekt, který zničehonic v roce 2009 nebo 10, zkrátka vymění to portfolio a pravidla nerespektuje. 



Luboš Xaver VESELÝ, moderátor:

To je chyba. No, a těch tedy podle Wikipedie, ale když tak mě opravte, tam tedy ta městská část přišla o 200 milionů? 



Tomáš CHALUPA, místopředseda ODS:

Ne, to není pravda. V tuto chvíli je to tak, že když byste bral, já ta aktuální čísla nemám, to vám jistě řeknou na radnici. Ale kdybyste to bral podle toho, co jsme tam fyzicky vložili za peníze a co jsme fyzicky dostali zpátky, ať už, že skončily ty cenné papíry, byly vyplaceny na různých úrocích a tak dále, tak se bavíme o tom, že my jsme tam v tom největším boomu, kdy jsme spravovali kolem ty 2 miliardy, vložili asi 430 milionů. A v tuto chvíli se nám něco pod 400 milionů fyzicky vrátilo zpátky. To znamená, ty peníze reálně existují. A k tomu vykazuje společnost, že držíme objem cenných papírů, jejichž hodnotu uvádějí zhruba v objemu těch 200 milionů.

 

Luboš Xaver VESELÝ, moderátor:

Hm, takže... 



Tomáš CHALUPA, místopředseda ODS:

A vy se bavíte o tom, jestli tu hodnotu, kterou uvádějí, je opravdu těch zhruba 200... 



Luboš Xaver VESELÝ, moderátor:

Tak kolik je reálný mínus? 


Tomáš CHALUPA, místopředseda ODS:

V tuto chvíli kdybyste počítal, že už nikdy nedostaneme ani korunu, což já si myslím, že se nestane, tak se bavíte o tom, že máme u tohoto správce ztrátu v objemu několika málo desítek milionů korun. 



Luboš Xaver VESELÝ, moderátor:

Tak to se nebavme o drobnejch, prosím vás. To... 



Tomáš CHALUPA, místopředseda ODS:

Ale počkejte, to na druhou stranu musím říci, že když počítáte v součtu všechny ty správce za to celé období, tak se bavíte o operaci, která té Praze 6, oproti tomu, kdyby to leželo někde na nějakým běžným účtu vydělala desítky, možná stovky milionů. 



Luboš Xaver VESELÝ, moderátor:

Dobře. Tak jo. Tomáš Chalupa je hostem Pressklubu na Frekvenci 1. Frekvence 1 a Pressklub a místopředseda ODS pan Tomáš Chalupa, bývalý novinář, což nás tedy těší. A pane Chalupo, vy jste v tomto týdnu představili první část svého volebního programu. Což nás mladé lidi potěšilo. Protože tam budou ty byty a to rozjetí podnikání a tak. Ale možná jsem špatně poslouchal, opravte mě, proto jsme vás pozvali, nebylo tam ani pípnutí o boji s korupcí. Počkejte, promiňte, já jenom dokončím tu otázku. Trošku mi to přišlo, jakoby se tohoto tématu ODS zalekla. A nedivil bych se. Po všech těch složitostech, které jste zažili a po těch různých věcech, které jste museli přeskákat, protože všude je něco, jak se říká, viďte. Tak jak je to s tou korupcí? 



Tomáš CHALUPA, místopředseda ODS:

Prosím, odlišme jednu věc. To, co my jsme udělali, není představení volebního programu ODS... 



Luboš Xaver VESELÝ, moderátor:

Já jsem říkal části, ano. 



Tomáš CHALUPA, místopředseda ODS:

Ale je to v tom, že tak jako jsme to dělali už v několika předchozích kampaních, zkrátka budeme postupně představovat své programové body. Dedukovat z toho, že představíte jeden, že nějaký jiný nebude... 



Luboš Xaver VESELÝ, moderátor:

Ne, já se ptám. 



Tomáš CHALUPA, místopředseda ODS:

... je přehnané zkrátka. My jsme v tuto chvíli představili první z těch bodů, který se jmenuje první práce a první byt. A je trochu snahou reagovat na to, že v celé Evropě, ale i v České republice problém toho, toho začátku, toho vstupu do, "do života", já vím, že je to trošku přehnané, ale zkrátka říkám vstupu do života po škole pro ty lidi i v téhle zemi už začíná být poměrně velký problém. Včetně Prahy. Podívejte se jen na to, že průměrná nezaměstnanost byla té České republiky versus průměrná nezaměstnanost absolventů škol je dvakrát tak velká u těch absolventů škol. I v takových zdánlivě neproblémových oblastech jako bývala Praha, kde nezaměstnanost bylo víceméně neznámé téma. Pro lidi, kteří absolvují školy sehnat práci je poměrně obtížné. 



Luboš Xaver VESELÝ, moderátor:

Dobře. A zkuste nám teda jednou větou říct, jak to v praxi bude vypadat ten váš recept. Představte si, že jsem dostudoval školu teď v červnu třeba. 



Tomáš CHALUPA, místopředseda ODS:
 

Je to jednoduché. Buď je to tak, že se rozhodnete postavit na vlastní nohy nějakou formou podnikání, a pak je to o tom, že dostáváte daňovou úlevu, že zkrátka nebudete platit na začátku daně. Budete si... 



Luboš Xaver VESELÝ, moderátor:

Já začnu podnikat po škole... 

 

Tomáš CHALUPA, místopředseda ODS:

A nebudete platit určitý omezený čas daň z příjmu. Budete platit pouze a jedině standardní tu nejnižší sazbu sociálního a zdravotního pojištění. To logicky musíte. Ale nebudete platit daň z příjmu. Ani tu minimální. 


Luboš Xaver VESELÝ, moderátor:

Vůbec. I když se mně bude dařit a budu za dva měsíce milionář?

 

Tomáš CHALUPA, místopředseda ODS:

Zkrátka první rok budete tady v tomto ohledu mít prázdniny. 



Luboš Xaver VESELÝ, moderátor:

Jeden rok to bude? No, dobře. A kde budu bydlet? 

Tomáš CHALUPA, místopředseda ODS:

Pardon. A druhá záležitost je, že nastoupíte, že nechcete podnikat, že nastoupíte do nějaký firmy, tak my budeme motivovat tu firmu tím, že dostane... 



Luboš Xaver VESELÝ, moderátor:

Aby mě zaměstnala. 



Tomáš CHALUPA, místopředseda ODS:

... ona jakoby slevu na vás, na daň, kterou by jinak za vás platila, tak dostane slevu, aby byla motivovaná v tom vzít lidi trochu riskovat v tom, že nemají praxi, ale na druhou stranu, že to pro ni znamená, že to pro ni znamená daňovou úlevu. 



Luboš Xaver VESELÝ, moderátor:

Ano. A byty? 



Tomáš CHALUPA, místopředseda ODS:

A druhá otázka je bydlení. A tady je snaha podpořit lidi v tom, že nebudou platit tu, tu daň z převodu nemovitostí, protože přiznejme si, při ceně toho bytu je jedna věc ta kupní cena, kterou my neovlivníme, dává trh. A druhá věc je ta daňová zátěž, která je s tím spojená. A jedna z nich je ta daň z převodu nemovitostí, což je sice 5 procent, ale při vědomí toho, že se bavíte o částce relativně značné, tak to fakticky znamená, že za to si třeba můžete koupit vybavení kuchyně. Nebo zkrátka nějaké základní vybavení, které se vám do toho bytu patří. I tady je to limitováno věkem. A tím, že se jedná o první operaci. Nemůže to být tak, že i když jste třeba do 30 let, je to váš pátý byt. To je nesmysl. Ale zkrátka tento podnět tuto podmínku dá. Je to trochu snaha, víte, já vždycky říkám, že rozdíl mezi pravicí a levicí nespočívá v tom, že by byly nebo nebyly problémy. Zkrátka tvářit se pro pravicovou stranu, že nejsou problémy sociální, je bláznovství. Jsou. Ten rozdíl mezi pravicí a levicí spočívá v tom, že nabízí rozdílná řešení těch problémů. Tedy na jednu stranu, my tím neříkáme všem - vám zajistíme práci. Všem bude garantovaná. Zřídíme pracovní místa. On to sice nikdo nepotřebuje, nebudete sice moct co dělat, ale budete to mít garantovaný. My říkáme, my vám pomůžeme. Buď se postavit na vlastní nohy, anebo pomoci těm firmám motivovat je v tom, aby to pro ně bylo výhodné. Třeba to riziko, že si berou někoho, kterého ještě neznají a nemají praxi. 



Luboš Xaver VESELÝ, moderátor:

Dobře. Pane Chalupo, ještě naposled se v tom našem rozhovoru vrátím k tomu vašemu hezkému projevu, který jsem si opravdu se zájmem přečetl. A protože bydlím relativně v centru Prahy, tak si roky kladu otázku, jak je možné, když jdu jeden večer domů a máme tam ty zdi čisté a druhý den ráno do práce a oni jsou polepené plakáty. Tak já jsem si celé roky říkal, jak se to stane. A vy tam v tom projevu říkáte, že jste chodil po nocích lepit plakáty. Tak já už vím, kdo to dělá. A to je v pořádku, myslíte? Proč po nocích? Po nocích se chodí krást slepice. 



Tomáš CHALUPA, místopředseda ODS:

Ne, ne, ne. Musím říct, že kdo nikdy nedělal kampaň tak ví, že v okamžiku, kdy máte tu horkou kampaň, tak je to tak, že přes den rozdáváte letáky, bavíte se s lidmi a večer, v době, kdy ještě nebyly firmy, které to dneska udělají a už si to i ty strany trochu můžou dovolit, tak v té době těch 90. let, kdy já jsem takhle začínal a dokonce ještě před pár lety, tak jsme opravdu večer se rozdělili na dvojice, měli jsme ty desky, které visí tedy legální, nikoli nelegální plochy. A tam jsme chodili, a protože to přes den lidi strhají, tak se to večer přelepuje. A to dělala každá strana. Já si dobře pamatuju... 



Luboš Xaver VESELÝ, moderátor:

Takže to nejste vy, co po nocích tam lepíte ty plakáty teď u nás na pětce? 



Tomáš CHALUPA, místopředseda ODS:

No... 



Luboš Xaver VESELÝ, moderátor:

To my spadl kámen ze srdce, protože já jsem se na to musel zeptat. Mě to hrozně rozčiluje totiž. 



Tomáš CHALUPA, místopředseda ODS:

Ne, mě to rozčiluje stejně jako vás. A myslím si, že kdybyste, nevím, jak to máte na pětce, ale Praha 6 byla známá tím, že byla třeba jedna z prvních čtvrtí, která společně se svým partnerským městem Chicagem spustila v té době první program na antigrafity v České republice. Což je jeden z těch prvků, který mě teda štve ještě víc. Protože jedna věc je polepit sloup plakátem nelegálním, a druhá věc je postříkat novou fasádu, to... 



Luboš Xaver VESELÝ, moderátor:

To je ještě horší. 



Tomáš CHALUPA, místopředseda ODS:

To umýt nejde. 



Luboš Xaver VESELÝ, moderátor:

Poslední otázka, pane Chalupo. Jak tipujete volební výsledek při volbách? Myslím tím ODS? 



Tomáš CHALUPA, místopředseda ODS:

Obligátní odpověď každého politika je - volební výsledek netipuji. Ale myslím si, že každý udělá, a my všichni musíme udělat všechno pro to, aby náš volební výsledek potvrdil pozici, že jsme strana na pravici, která je největší, s největším počtem členů. A nejdelší tradicí.

 

Luboš Xaver VESELÝ, moderátor:

Dobře. A co by pro vás bylo zklamáním a co by pro vás bylo tedy takovým relativním vítězstvím? 



Tomáš CHALUPA, místopředseda ODS:

Já tohle myslím, že nemám říkat. Protože... 



Luboš Xaver VESELÝ, moderátor:

Nemáte, jo? Zakázali to. 


Tomáš CHALUPA, místopředseda ODS:

Také proto, že v těch volbách nekandiduji. Ale... 



Luboš Xaver VESELÝ, moderátor:

Jestli to nemáte říkat, tak to neříkejte. Ať se něčeho nedopustíme. 


Tomáš CHALUPA, místopředseda ODS:

Já myslím, že jsem, ale myslím, že jsem jasně naznačil, co má být náš cíl. 



Luboš Xaver VESELÝ, moderátor:

Dobře. Tak, děkujeme, mějte se moc hezky a držíme palce samozřejmě. Na shledanou. 


Tomáš CHALUPA, místopředseda ODS:

Děkuju pěkně. Na shledanou. 



Luboš Xaver VESELÝ, moderátor:

Hostem Pressklubu na Frekvenci 1 byl místopředseda ODS pan Tomáš Chalupa a teď náš čekají zprávy. 

Mgr. Tomáš Chalupa

místopředseda strany