4. září 2013

Kandidovat nebudu

Místopředseda ODS a exministr životního prostředí Tomáš Chalupa, který se nedostal na volební kandidátku strany v Praze, nebude usilovat o to, aby ho tam vedení strany dopsalo dodatečně. "Respektuji, že jsem prohrál," řekl iDNES.cz Chalupa.

 
Regionální sněm pražských občanských demokratů v úterý rozhodl, že nebudete na kandidátce strany do předčasných voleb. V pátek vás tam ale ještě může vrátit výkonná rada ODS. Budete o to usilovat?
 
Podívejte, my jsme včera (v úterý, pozn. red.) absolvovali sněm, který začal v sedm večer a skončil nad ránem. Byl to otevřený, svobodný a demokratický sněm a rozhodoval o dvou konceptech. Za ten první přijal zodpovědnost exprimátor Svoboda, který s tím přijal svou politickou budoucnost, a druhý koncept byl můj. A ten koncept pana Svobody prostě získal víc hlasů, 43 ku 37. Je to sice těsné, ale je to zkrátka víc. A já plně respektuji, že vyhrál on.
 
 
Kandidovat v příštích volbách tedy definitivně nebudete?
 
Já jsem řekl, že respektuji výsledek volby v Praze, takže je to, doufám, jasné.
 
 
Čím si vysvětlujete, proč vyhrál koncept exprimátora Svobody?
 
Prostě získal na svou stranu víc hlasů, dokázal přesvědčit víc kolegů.
 
 
Nicméně není zvláštní, že se na kandidátku nedostane člověk, který je místopředsedou strany, a tedy její tváří? Znamená to něco pro vás i z pohledu vašeho dalšího působení v ODS?
 
Já jsem člověk, který je zvyklý vyhrávat i prohrávat. V ODS každopádně stále zůstávám, nejsem tím, kdo by bouchal dveřmi a říkal, že je nějaký projekt mrtvý. Když se ODS dokáže na osm hodin zavřít do sálu a hádat se o tom, který koncept je lepší, ukazuje, že jsme stále živou stranou.
Nadále také zůstávám místopředsedou ODS a v tomto ohledu pro ten nejbližší čas změnu nevidím. Možná budu mít o maličko víc času na to, abych se věnoval svým třem malým dětem. A budu se samozřejmě straně snažit dál pomáhat, aby zůstala hegemonem na pravici.
 
 
Ptám se na to, čím se budete živit. Funkce místopředsedy ODS asi není placená...
 
Ne, není. Otázkou, na kterou se ptáte, jsem se ale v tuto dobu nezabýval.
 
 
Mgr. Tomáš Chalupa

místopředseda strany