17. srpna 2013

Rozhovor pro Lidové noviny

Hrozba ústavní většiny sociální demokracie a komunistů, navíc ovlivňované prezidentem Zemanem, bude patřit k hlavním tématům ODS v kampani, říká Miroslava Němcová, o níž se uvažuje, že občanské demokraty povede do říjnových voleb.


Proč chcete odložit rozpuštění sněmovny? 

Teď před chvílí (rozhovor se konal v pátek brzy odpoledne – pozn. red.) jsme tady ve sněmovně odhlasovali zákony o omezení podpory fotovoltaice a o sociálních službách. Nikdo neví, jestli senátoři budou chtít předlohy vracet nebo dávat pozměňovací návrhy, a pokud my se v úterý rozpustíme, tak ty zákony mohou padnout pod stůl. 

Předseda Senátu Milan Štěch prý vedení ČSSD garantoval, že Senát v tomto bodě nebude dělat žádné potíže. Tak o co jde? 

No tak já myslím, že zrovna sociální demokrati do své předvolební kampaně zabudovali zasedání Senátu pro případ, že se sněmovna rozpustí. A předseda Senátu by si měl dobře přečíst ústavu. V ní stojí, že Senát v době rozpuštění sněmovny přijímá pouze zákonná opatření, a to se myslí v mimořádných, naléhavých situacích. Právníci Parlamentního institutu i jiní vám potvrdí, že Senát nikdy nemůže nahrazovat sněmovnu. Za druhé, nás Senát už roky bombarduje žádostmi, abychom jim schválené zákony posílali v co největších balících třeba po dvaceti, aby si vystačili s jedním zasedacím dnem a nemuseli do Prahy jezdit dvakrát třikrát čtyřikrát do měsíce. A najednou nám senátoři vzkazují, že s těmito zákony na ně nemáme tlačit, že oni mají svých třicet dnů, jinými slovy: vy se rozpusťte a pak tu zbude Senát, který udělá, co prezidentovi na očích vidí. 

Pořád nechápu, co tak světoborného by Senát mohl udělat. 

Pokud se nepodaří schválit do voleb omezení podpory fotovoltaice, sociální služby a doprovodné zákony k občanskému zákoníku, jsou to všechno věci, které se společnosti dotýkají, levice by z toho mohla mít volební kampaň. Hypoteticky řeknou: podívejte se na tzv. bývalou vládní koalici, byla tak neschopná, že kvůli ní nevíte, co platí od prvního ledna v občanském právu, kvůli ní musíte platit drahé účty za fotovoltaiku… 

No tak to by ale byl risk levice, kdyby to zablokovala v Senátu, že bude za kazisvěta ona. 

Oni ale klidně řeknou: tam jsou blbosti, a proto de facto totéž přijmeme zákonným opatřením. A zásluha bude na jejich straně. Myslím, že takhle se to chystá. Lidičky, podívejte, jen co padla ta šílená vláda a rozpustila se sněmovna, začali jsme v zemi dělat pořádek, Senát to zařídil, všechno jde, když se chce. 

Z vaší strany už zaznívá, že by se sněmovna měla rozpustit až počátkem září. Není to manévr, jak volby co možná odsunout? 

Dobře víme, že kdykoliv ODS takhle promluví, bude se říkat, že se bojíme voleb jako čert kříže. Já nechápu, proč se s námi strany, co navrhly rozpuštění sněmovny, tedy topka, ČSSD, komunisti a véčka, když už očividně nedomyslely, co tu leží za zákony, nedomluvily, že volby budou třeba v půlce listopadu. Místo toho závodily, kdo občanům přinese tu hračku předčasných voleb. A dneska, kdy jejich žádost poprvé mohu dát na jednání, mi oni řeknou, že tu nemají lidi, že jsou na dovolených atd., a žádají mě, abychom to přerušili do úterka. To byla žádost od topky, že jsou takhle domluvení se sociální demokracií. Tak mně to přijde úplně iracionální, proč už to radši neodložíme o čtrnáct dní, nebo já nevím o tři týdny, a nedoděláme rozdělanou práci. 

Datum voleb 25. a 26. října vám nevadí? 

Takhle: já osobně nejsem příznivcem předčasných voleb. Rozumím, že ve veřejné diskusi je vybudována teze, že ten marasmus nesmí dál pokračovat, ale dnes se zmiňují jen důvody pro: že už není stojednička, což je pravda, že je tu vláda bez důvěry – ale nezmiňuje se riziko, že se moc bude dále přenášet z ústavního trojúhelníku moci zákonodárné, soudní a exekutivní jenom do rukou prezidenta republiky. Protože se rozpustí sněmovna, no jo, ale zůstává prezident, jeho Ústavní soud, o jehož obsazení se zvláštním způsobem domlouval s předsedou Ústavního soudu, a Senát s de facto ústavní většinou ČSSD a komunistů. Sněmovna, která tuto prezidentovu garnituru může nějak kontrolovat a polemizovat s ní, tu nebude. 

Je to cesta, jak prezidentovu dominanci zkrátit. 

Ale jeho vláda tu stejně bude další minimálně dva měsíce do voleb, pak se bude skládat vláda nová – v závěru roku, kdy tato vláda bez důvěry bude sestavovat státní rozpočet. To všechno ve vakuu, které by bez seberozpuštění sněmovny nevzniklo. Naše sněmovna by existovala do voleb, kdy vznikne sněmovna nová a řekněme nejpozději do měsíce se ustaví. 

ODS bude příští týden hlasovat proti rozpuštění sněmovny? 

Klub o tom bude jednat ještě v úterý. Dnes jsem na klubu většinově zaslechla, že chtějí hlasovat proti, ale jsou tam i lidé, kteří budou v každém případě pro rozpuštění. Není to pro nás výhodné, protože do toho hlasování klub nepůjde jednotně. To asi tentokrát nepůjde, menšina, která bude pro rozpuštění, má k tomu velmi vážné důvody, a alespoň já je respektuji. 

Sněmovna se asi stejně rozpustí, a vy budete jako ti, kteří marně a ze strachu bránili rychlým volbám. 

Ano, matematika je neúprosná, tomu asi nezabráníme. Ale jako zbabělec si rozhodně nepřipadám, hrdina není ten, kdo vychází vstříc momentální poptávce. 

Berete jako reálnou hrozbu, že by vás ten prodloužený víkend mohl dál znevýhodnit? 

Myslím, že ne. Politické strany se budou muset přizpůsobit datu, které určí prezident. O tom se dá vždycky spekulovat: když jsou volby v létě, máte voliče na dovolené, když v zimě, odjeli vám voliči na hory… Možná to nějaký vliv na účast mít může, ale vzhledem k tomu, že to po tom všem dění posledních měsíců bude hodně dramatická situace, tipuji, že to lidi spíš zmobilizuje, že si uvědomí, že jejich hlas má velkou cenu. 

A podaří se vám někoho zmobilizovat? Není už několik měsíců váš problém, že si sice myslíte: v zemi se děje něco mimořádného, ale svým voličům to neumíte říct? 

Myslím, že trošku v šoku jsme, to přiznávám. Aby v noci bez jakéhokoliv pořádného vysvětlení na úřadu vlády zasahovala policie v razii, jíž se po celé zemi účastní čtyři sta policistů, no to ať mi nikdo neříká, že je normální. Já si pamatuji, jak jste ve všech novinách v prvních dnech psali, že čekáte, co má policie v rukou, jaké důkazy o trafikách, o 150 milionech a zlatých cihlách. Ničeho velkého jsme se nedočkali, tak myslím, že ten šok je přirozený. Což neznamená, že nejsme akceschopní, přece jen jsme byli schopni domluvit se na stojedničce, která pak sice bohužel vinou dvou poslanců ODS nefungovala, ale měsíc to dávalo naději, že jsme schopni být partnerem zbytku sněmovny a hlavně prezidentovi republiky. 

Myslel jsem to ještě jinak. Vladimír Špidla mi na jaře říkal, že ČSSD teď poprvé za těch 23 let může dosáhnout na šanci skutečně měnit republiku k obrazu svému. Jestli byste na to neměli upozornit nesocialistické voliče. 

Poselstvím naší volební kampaně by mělo být: hrozí tu ústavní většina ve sněmovně, podobná, jako už je dnes fakticky v Senátu. Socialistickokomunistická většina s vlivem prezidenta v sociální demokracii. To bude jedna z věcí, k nimž budeme chtít obracet pozornost voličů. 

V čem budete říkat, že to je problém? 

A já si opravdu myslím, že by to bylo přepsání vývoje posledních 23 let. Nevím, kolik lidí se podívá dozadu, co se stalo letos prezidentskými volbami počínaje. Hned po nich následoval rozvrat Ústavu pro studium totalitních režimů. Že se nad tím zavřela voda dalším divokým vývojem, neznamená, že se nic nestalo. Práce dokumentačního týmu je utlumena, nevycházejí knihy ani výzkumné práce. 

Víte něco konkrétního? 

Měl například vyjít druhý díl protokolů vyšetřovací komise k 17. listopadu péčí Pavla Žáčka, který na rozdíl od prvního dílu pod ÚSTRem už nemůže vyjít. On teď přemýšlí, že to vydá jinak. 

Jaké další motivy v kampani kromě varování před ústavní většinou ČSSD-KSČM budete mít? 

Obávám se taky, že tu hrozí obrovské přitakávání evropské byrokracii a že lidem skrze evropské vyhlášky bude stát vstupovat do života ještě víc než dnes. 

Dnes se leckomu zdá, že Nečasova vláda byla katastrofa a že to je důležitější než komunistická éra. Chystáte se s tím polemizovat, nebo radši budete hledět do budoucna? 

Já vím, že vláda dělala i chyby, hodně ji poškodily turbulence kolem Věcí veřejných, kdy ztratila většinu 118 poslanců a glanc, ale výsledky byly lepší, než jaký po sobě zanechala dojem. Ušetřily se například desítky miliard na dluhové službě díky příznivému ratingu. Máme nižší nezaměstnanost než většina unijních zemí atd. 

Jak hodnotíte konec Petra Nečase, který byl odejit jako zločinec? Bylo to nespravedlivé, nebo si za to taky může trochu sám? 

Karel Schwarzenberg jednou v jiném případě říkal, že když je někdo v těžkém životním maléru, dávám si pozor a nebudu mu to dál komplikovat. Nebudu hodnotit jeho osobní věci – 

Ale je průšvih, když se jeho osobní život protíná s řízením úřadu vlády? 

Uznávám, že to je průšvih, ale když se podívám na celý ten pompézní policejní zásah a jeho výsledky, dostávám se k druhé polovině vaší otázky a odpovídám: ano, k Petru Nečasovi to bylo nespravedlivé. Pořád čekám na nějaké zásadní sdělení od policie a vrchního státního zástupce pana Ištvana k tomu převratu, který tu na politické scéně nastal. Pořád se nic nedozvídám. 

Jaké je vedení ODS po Nečasovi? Dohodli už jste se definitivně s Martinem Kubou, že on bude předseda strany a vy ji povedete do voleb? 

On úřadujícím předsedou ODS je, už z pozice prvního místopředsedy. Tady diskuse není. Bavíme se o tom, jak sestavíme kandidátky a jestli bude jiný lídr do voleb než úřadující předseda, jestli to budu já. Já bych to přijala, ale teď není čas se předhánět. Ještě se uvidí, jestli bude fungovat tandem, nebo jedna hlava. 

No spíš není už moc času to rozhodnout, ne? 

Myslím, že do voleb zůstaneme v tandemu, přičemž ten tandem ale může fungovat stejně jenom do kongresu, který myslím, že bude okamžitě po volbách. 

Může se stát, že ODS ty volby výrazně prohraje, vy tím pádem budete takzvaně spotřebovaná síla,a Kuba zůstane šéfem strany. 

Můžeme prohrát, to ano. Jsem patnáct let v politice, čtu, co se děje, vím, že jdu do rizika, ale nemyslím, že máme propadat zmaru a představám, že je všechno prohrané. Samozřejmě že po volbách přijde ve straně zúčtování a pak třeba budu na kongresu ta poražená. 

Jméno Václava Klause je do debat o budoucnosti ODS vnášeno zvenčí, nebo v ní rezonuje? 

Ten první impulz byl zvenku. Toto pondělí jsme zrovna s Martinem Kubou v rámci objíždění krajů byli v Karlových Varech a z patnácti nebo osmnácti lidí, kteří tam během hodiny promluvili, až ten poslední mluvil o možné pozici Václava Klause v ODS a on sám si jeho návrat nepřál a měl k němu výhrady. Do té doby to nikdo z diskutujících necítil jako silné téma, že by cítil potřebu k tomu mluvit. 

Tak on by se stejně asi do čela ODS nechtěl vracet teď, ale až po případné prohře ve volbách. 

Pokud volby dopadnou tak, že po nich přijde silné volání po zachránci, tak to bude mít každý takový zachránce snadnější. Já si myslím, že vnitřně lepší jsou ti, kteří řeknou: jdu do toho teď, než ti, kdo si počkají a přijdou k tomu až pak. 

Proč vlastně chcete být lídrem vy? Umíte vyvrátit dojem, že jste tak nějak zbyla? 

No to umím vyvrátit. Když člověk prošel tolika volbami co já, v ODS i v parlamentních volbách od roku ’98, a získává podporu lidí, tak co víc si můžu přát? 

Stalo se za poslední roky v grémiích ODS, že jste něco důležitého prosadila? 

Já bych tu nechodila na grémia, já bych se podívala, s čím jsem vystupovala na kongresech. 

Když jsme se po konci Topolánkovy éry na totéž ptali Petra Nečase, dokázal jmenovat některé momenty: nehlasoval pro ekotendr, byl pro stažení Aleše Řebíčka z vlády. 

Tak jestli po mně chcete tohle, s Mirkem Topolánkem jsem vedla spor o Marka Dalíka, jednak na grémiu, a když jsem z grémia na chvíli vypadla, protože na jednom kongresu jsem místopředsedkyní ODS zvolena nebyla, tak jsem v té polemice o Dalíka pokračovala na našich sněmech na Vysočině. Věděla jsem, že tenhle člověk s ODS nemá nic společného, přitom za nás mluví, všude vykládá, že on je ten, kdo hýbe ODS, tak to jsme s Mirkem velmi dramaticky řešili. 

Budete kandidovat v Praze, nebo na Vysočině? 

Tyto věci budeme rozhodovat začátkem příštího týdne. 

Máte už v rukávu další jména neokoukaných lídrů krajských kandidátek typu Petra Fialy? 

Nechci je vyzradit, nejdřív to musíme poskládat uvnitř. Já si asi podobně jako další ve vedení ODS v hlavě tvořím seznam, ale nepíšu si do něj jenom lídry, dívám se na lidi z těch regionů, kteří jsou úspěšní třeba na radnici a strana je zatím nebyla schopna vytáhnout. Vidím takhle starostku Drahomíru Miklošovou z Obrnic v Ústeckém kraji, která má v obci 40 procent Romů a úspěšně tam dokáže řešit romskou problematiku. Lidi, kteří nebudou říkat: já bych si představoval, já bych udělal, ale místo toho: takhle jsem si to představoval a takhle to udělal – takové chci na kandidátkách. 

(Autor: Daniel Kaiser)
Miroslava Němcová

místopředsedkyně strany
předsedkyně Poslanecké sněmovny PČR