11. října 2023

ČRo Plus: Ukončení unijní pomoci Palestině by bylo silné gesto. Podpora Izraele by nebyla jen rétorická, ale i reálná

(ČRo Plus) Šéf unijní diplomacie Josep Borrell po jednání s ministry zahraničí řekl, že by bylo chybou přestat podporovat palestinskou samosprávu. Řada politiků s tím ale nesouhlasí. Měla by EU humanitární pomoc přerušit? „Podpora Izraele by nebyla jen rétorická, ale i reálná,“ míní Jan Zahradil z ODS.

Celou debatu s Janem Zahradilem si můžete poslechnout na ČRo Plus.

„Je mnoho v první řadě symbolických důvodů, proč by se pomoc měla v tuto chvíli zastavit, přehodnotit a výrazným způsobem zrevidovat,“ vysvětluje europoslanec Jan Zahradil.

Upozorňuje, že Evropská unie nemá nástroje, jak garantovat, že finance z unijního rozpočtu nekončí v rukou teroristů. „Podpora Izraele by nebyla jen rétorická, ale i reálná. Od Evropské unie by to bylo silné gesto.“

Důkazy o tom, že by evropské peníze opravdu teroristé zneužívali, ale podle Zahradila nejsou. I přesto se domnívá, že by se pomoc měla zastavit, aby byla příležitost dotační mechanismus prověřit a „aby nedocházelo k sebemenšímu podezření“, doplňuje.

Jako precedens přitom považuje útok Ruska na Ukrajinu. „Sankcionovali jsme plošně celé Rusko bez ohledu na to, co si kdo o invazi myslel. Jsem přesvědčen, že toto je velmi obdobný případ,“ tvrdí Zahradil.

Jan Zahradil

předseda europoslaneckého klubu ODS
expert pro zahraničí