10. dubna 2022

Poneseme odpovědnost za to, že obyvatelé EU v zimě nezmrznou. Musíme zajistit dostatek plynu

(Lidovky.cz) V létě přebírá Česká republika předsednictví v evropské předsednictví. Nesmí však usnout na vavřínech v době, kdy se plní zásobníky ropy. „Může se stát, že Putinův režim před zimou zcela zastaví dodávky plynu, aby nás dostal do neřešitelné situace. Proto přes léto musíme zajistit dostatek plynu nejenom pro Česko, ale pro celou Evropskou unii,“ upozorňuje v rozhovoru pro Lidovky.cz Jan Zahradil, předseda europoslaneckého klubu za ODS.

Jaká kritéria by podle vás měl splňovat vhodný kandidát na prezidenta? Bude potřeba, i vzhledem k válce na Ukrajině, aby vystupoval jako evropský lídr? Třeba jako když Petr Fiala cestou do Kyjeva ukázal postoj Česka.

Petr Fiala prezidentskou kandidaturu několikrát veřejně odmítl, protože má dost práce jako premiér. Pro mě by byl ideální kandidát a v případě zvolení by byl výborným prezidentem.

Zájem o to ale logicky nemá, už do voleb šel s tím, že chce být předsedou vlády. Schůdné je i to, kdyby koalice SPOLU, případně vládní koalice, vygenerovala společného kandidáta, nebo se připojila k podpoře kredibilního nestraníka s 50 tisíci podpisy za zády.

Česko se letos ujme předsednictví v Evropské radě. Co pro něj podle vás bude největší výzva?

Ruská válka na Ukrajině překopala všechny priority. Jedna však bude čnít nad všemi, a to je energetická bezpečnost Evropské unie. Do předsednictví nastupujeme 1. července, tedy v létě. Pokud bude Evropská unie na Rusku energeticky závislá, musíme se připravit na ruské vydírání. Může se třeba stát, že Putinův režim před zimou zcela zastaví dodávky plynu, aby nás dostal do neřešitelné situace. Proto přes léto musíme zajistit dostatek plynu nejenom pro Česko, ale pro celou Evropskou unii. My jako předsednická země za to budeme nést spoluzodpovědnost.

V pátek jste v projevu řekl, že úředníci by neměli rozhodovat o tom, co je ještě „přijatelný názor“ a co je dezinformace. Kdo má tedy rozhodnout a proč?

Pokud se jedná o zneprovoznění nějaké serveru, o kterém se můžeme z politických důvodů domnívat, že šíří dezinformace, nebo že je dokonce nástroj nepřátelské propagandy, může to být náš subjektivní názor. Rozhodnout proto musí soud. V demokracii navíc musíme mít právo se proti soudnímu rozhodnutí odvolat. Z náznaků pana ministra Blažka (ministr spravednosti Pavel Blažek – pozn. red.) jsem pochopil, že na legislativní úravě se už pracuje. Co je a není dezinformace, nemůže stanovovat Centrum hybridních hrozeb ministerstva vnitra, Národní úřad pro kybernetickou bezpečnost ani Bezpečností informační služba. Ti mohou dát analýzu, rozhodnout musí soud.

Co říct lidem, kteří si myslí, že Putin „očišťuje Ukrajinu od nacistů“?

Lidi nepřevychováte. Budete mít vždy určitou skupinu těch, kteří nevěří mainstreamovým a veřejnoprávním médiím. V některých případech si to média zavinila sama, protože informují velmi jednostranným a trochu černobílým způsobem. Nevěřím na módní slovo „státní narativ“, který by to měl udělat za nás. Nemůžeme postupovat způsobem, jako to dělaly minulé režimy, že se zneprovozní nebo zakáže to, co se nám nelíbí. Musíme na sebe vzít riziko svobody. Včetně toho, že lidé mají nárok mít nesmyslné nebo nepravdivé názory. V zájmu prostory svobody to nemůžeme zredukovat a zregulovat.

(Autor: Markéta Rizikyová)

Rozhovor vyšel na serveru Lidovky.cz.

Jan Zahradil

předseda europoslaneckého klubu ODS
expert pro zahraničí