8. dubna 2022

Vystoupení předsedy europoslaneckého klubu ODS v rámci politické diskuse.

(www.ods.cz) Vystoupení předsedy europoslaneckého klubu ODS Jana Zahradila v rámci politické diskuse.

Vážené delegátky, delegáti, milí spolustraníci, přátelé,

ze zprávy o činnosti našeho europoslaneckého klubu nebudu číst, to můžete sami. Zdůrazním ale tři aktuální evropská témata, která se nám tam možná ještě nevešla, ale která se nás nepochybně dotknou, i našeho nadcházejícího předsednictví v Radě EU:

Téma 1. Budoucnost EU
Předseda Evropských federalistů Sandro Gozi prohlásil v půlce března: „Ukrajinská krize dělá myšlenku federální EU ještě urgentnější“. Všimněme si, prosím, že pro toho pána je ruská invaze na Ukrajinu jen „ukrajinskou krizí“ a že je pro něj hlavně záminkou k dalšímu prosazování ideje evropského federálního superstátu – krůček po krůčku, stejně jako tomu bylo v minulosti při finanční krizi, migrační krizi nebo i pandemii covidu.

Ve stínu války a bez větší pozornosti totiž právě vrcholí takzvaná Konference o budoucnosti Evropy, která tímto směrem neomylně kráčí a její závěr je předem jasný – více Evropy, více Evropy a ještě více Evropy. Právě proto to musí být naše vláda a zejména ODS, která znovu zdůrazní, že Evropskou unii si zřídily členské země, aby jim sloužila, a ne aby jim vládla, která odmítne další posun pravomocí směrem k evropským institucím a která uchrání princip národního veta např. v zahraniční a daňové politice.

Téma 2. Energetická bezpečnost
Postupné odstřižení EU od dnešního nebezpečného a nevyzpytatelného Ruska se stalo nutností. Ale stále silněji je slyšet, že právě proto a právě teď bude možno ještě urychlit celý tzv. Green Deal EU a všechna jeho plánovaná opatření na snižování emisí. Opak je přitom pravdou.

Právě teď je třeba zasadit tento gigantický sociálně-inženýrský experiment s nespočítanými náklady a neodhadnutými důsledky do reálného rámce, aniž by došlo k hazardování s životním stylem a životní úrovní evropských národů a společností, což by ještě prohloubilo společenské pnutí a nestabilitu. A odkud odjinud by měl zaznít tento hlas rozumu než z České republiky, která je kvůli své ekonomické struktuře a energetickému mixu ještě zranitelnější než mnohé jiné evropské země?

Téma 3. Prostor svobody
Před pár týdny přijal EP zprávu o boji proti dezinformacím a zahraničnímu vlivu. Klub ODS pro ni nehlasoval. Mimo některých užitečných návrhů totiž obsahovala i celou řadu ideologicky předpojatých klišé, útočících třeba i na některé naše konzervativní postoje.

Ano, chraňme naši kritickou infrastrukturu před útoky cizích hackerů a trollů, postarejme se o naši kybernetickou bezpečnost. Podívejme se třeba i na zoubek monopolům sociálních sítí, jejich algoritmům, filtrování informací, způsobu zadávání reklamy.

Ale nedávejme ani státním byrokratům, ani různým aktivistům do rukou možnost rozhodovat, co ještě je přijatelný a legitimní politický názor a na co se naopak nalepí nálepka – jak se dnes módně říká – „dezinformační“ nebo dokonce „antizápadní narativ“. Ujišťuji vás, že se to obrátí proti nám, sami si ukrojíme kus z prostoru svobody, kterou jsme vždy principiálně hájili a otevřeme prostor novodobým kádrovákům, novodobým udavačům a lidem s cenzorskými sklony, kteří se už dnes nijak zvlášť neliší od svých předchůdců.

Prosím přemýšlejte o tom a přijďte nás také navštívit k našemu stánku v předsálí, tam se o nás dozvíte víc.

Díky za pozornost.

Jan Zahradil

předseda europoslaneckého klubu ODS
expert pro zahraničí