27. května 2021

PARK LADRONKA OSVĚCUJÍ CHYTRÉ LAMPY

Ladronka je jedním z šesti pražských parků, kde je nově instalováno chytré osvětlení. LED svítidla umí měnit intenzitu svícení, nahlásit svoji poruchu i dálkově komunikovat s dispečinkem. Takzvané dynamické řízení osvětlení parků umožňuje komunikovat s každým jednotlivým svítidlem přímo z dispečinku nebo prostřednictvím speciálního softwaru z libovolného místa.

„Díky dálkovému dynamickému řízení můžeme například při konání městské slavnosti nechat park rozsvítit o něco dříve nebo ho naopak celý zhasnout,“ popsal místostarosta Prahy 6 Jakub Stárek. Upozorňuje také na to, že nová svítidla mohou pomoci i složkám Integrovaného záchranného systému. „Software je totiž vybaven režimem tzv. nouzové regulace. Při jeho spuštění se svítidla okamžitě zapnou na plný výkon, což může výrazně usnadnit práci policistům i záchranářům.“

LED svítidla s rovným sklem lépe osvětlují plochu chodníku a nesvítí do stran. Cílem bylo, aby světelný tok směřoval primárně na chodník a jeho nejbližší okolí a aby se co nejvíce omezilo svícení do zelených parkových ploch. Zároveň se dbá na to, aby přechod v intenzitě osvětlení byl plynulý a návštěvníky parku nijak nerušil.

Jakub Stárek

člen ZHMP
místostarosta MČ Praha 6